Stub är tillbaka med besked

Med den multifunktionella glasdesignen Stub skapade Grethe Meyer och Ibi Trier Mørch 1958 en modern klassiker för frukostbordet, matbordet, köksbordet och barbordet. Den cylindriska stapelbara konstruktionen var i produktion i mer än tre decennier och blev en symbol för det urbana livet och har behållit sin designstatus fram tills idag. I vår lanserar Holmegaard Meyer & Mørchs ikoniska glas igen i en avslappnad serie med två designversioner – Lilla Stub och Stora Stub. Liksom originalet är de skapade för alla generationer och ändamål och kan fortfarande staplas, även om vi minskar storleken utan att dra ner på designen.

När formgivaren Grethe Meyer och konsthantverkaren Ibi Trier Mørch skapade sin gemensamma glasserie Stub i slutet av 1950-talet, skrev den arkitektutbildade duon designhistoria på flera sätt.

Med sin låga stapelbara form fick Stub ett unikt uttryck, som gör glaset unikt än i dag. Samtidigt lyckades Meyer & Mørch få in tidens anda i designformeln med ett dricksglas som förkroppsligade hur det moderna samhället lever.  Här ersatte köket i allt högre grad matsalen som hemmets hjärta, måltidsritualerna blev mer informella, karotterna gick direkt från ugnen till bordet – och samma glas kunde plötsligt användas för både vardag och fest.

Idag är den urbana, avslappnade livsstilen en naturlig del av vår vardag, och samtidigt upptas vi av funktionalitet, förvaring och downsizing. Sådana värden är djupt rotade i Stubs design-dna och nu återlanserar Holmegaard det multifunktionella och stapelbara dricksglaset i två versioner, där en storlek passar alla.


Markerad glasdesign

Med Stub lade Meyer & Mørch grunden för ett urbant glas som aldrig blir omodernt – och det är ingen slump. Precis som trästubben, som glaset är uppkallat efter, har Stub en tidlös design där alla överflödiga lager skalas av och endast det grundläggande återstår.

Den korta, breda foten håller glaset rotad och nära bordet i alla situationer och låter användaren själv bestämma om det ska fyllas med öl, vatten, vin, saft, juice eller drinkar.

Stub finns i två höjder på 10 cm och 14 cm. De kan användas i kombination, och den vackra cylindriska designen är både praktisk och platsbesparande när glasen staplas efter disken.

En designfunktion som är ännu mer attraktiv idag, eftersom skåpen ofta är begränsade i det moderna köket, och där verklig design därför inte bara riktar sig till estetiken utan även logistiken.
Stub är tillverkat i klart glas och finns i storlekarna Lille (21 cl) och Stor (36 cl). Glasen säljs i uppsättningar om fyra respektive två stycken och kostar 399,95 respektive 249,95 kr (rekommenderat pris).

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023