Kay tar sig in i köket

Kay Bojesen är känd för sin designcirkus av trädjur av alla arter från apor till sångfåglar och elefanter. Dock begränsade sig inte Bojesens intressen endast till lek- och designobjekt. På 1940-talet designade den välkända funktionalisten ett antal vackra föremål till det dukade bordets glädje, som nu ser dagens ljus under namnet Menageri. Serien är skapad i Bojesens signatur – certifierat ekträ i lyxklass med vackra linjer – som en gest till det kaos av fasta ritualer och spontana stunder som tillhör vanliga hushåll, där vi kryddar, oljar, serverar och äter.

Kay Bojesens ikoniska träfigurer behöver för de flesta inte ha någon specifik introduktion. Men lanseringen av Bojesens design till köks- och matbordet kommer som en nyhet för många, redan vid första anblicken är kopplingen till hans ikoniska universum tydlig.

Precis som träfigurerna är produkterna i Menageri-serien taktila och originella. Formerna är organiska, runda och spännande att röra. Ytan är fulländad med en hantverksmässig finish som gör träet enhetligt och mjukt att hålla. 

Kay Bojesen jämförde själv sin design med en ung kvinna som du vill hålla i hand och följa. Menageri inbjuder till att hålla i handen och använda dagligen. Liksom Kay Bojesens övriga design är Menageri-serien tänkt att vara en trogen följeslagare under livets alla skeden, och med den eleganta designen blir resan från köks- till matbordet och från frukost till middag med gäster problemfritt.


Receptet på kärleksfullt kaos

Språkligt innehåller termen ”menageri” en dubbel innebörd som passar perfekt med vårens nylansering. Det smakfulla franska ordet avser både en samling exotiska djur, precis som trädjuren i Bojesens designcirkus – och allt som tillhör ett hushåll, ofta med ett kärleksfullt ursprung.

Kay Bojesen var själv inte känd för att hålla till i köket, men hans verkstad på Bredgade var känt för sitt kreativa kaos av träfigurer från golv till tak. Som utbildad silversmed och uttalad funktionalist hade Bojesen det perfekta receptet på måltidstillbehör för finsmakare. 

Här är pepparkvarnen, saltkaret, olja- och vinägersetet, äggkoppen och serveringsfatet ett måste, då som nu. De fem produkterna i Menageri-serien kommer alla från Kay Bojesens originaldesign som bara anpassats något för att möta dagens behov.

Det gäller inte minst den vackert drejade pepparkvarnen, som har behållit sin fina funktion där pepparkornen rullar ner i hålet ett åt gången när kvarnen ska fyllas, det organiska serveringsfatet ”plat de menage” med elegant handtag som precis som namnet antyder håller styr på hela menageriet på bordet och dessutom kan användas för att servera allt från tapas till kallskuret och ost.    Menageri-serien är gjord i ekträ med livsmedelsgodkänd ytbehandling och är en perfekt present till både designälskare och foodies som vill ha hållbar bruksdesign på menyn.

Fram till maj 2019 kan Kay Bojesens fans också uppleva ett bredare utbud av multidesignerns originalproduktion när  konstmuseet Trapholt presenterar den största och hittills mest omfattande utställningen om den innovativa och lekfulla hantverkaren: Kay Bojesen – Humøret i dansk design.  Kay Bojesen Menageri i FSC-certifierat ekträ består av en pepparkvarn med keramisk Crush Grinder-kvarn och 25 års garanti (H: 9,3 cm), saltkar (Ø: 7 cm), olja och vinägerset (H: 8 cm), Set med två äggkoppar (H: 5 cm) och serveringsplatta (Ø: 24,5 cm). 

Nyheterna kostar 499,00, 349,00, 699,00, 349,00 respektive 699,00 kr (rekommenderat pris).

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023