Körglädje från Kay Bojesen

Även om Kay Bojesen arbetade i klassiska material som silver och trä var han ovillkorligen en framtidsman. Som funktionalist fascinerades Bojesen av tidens strömlinjeformade linjer och moderna mekanik, och när bilboomen verkligen tog fart på 1930-talet inspirerade den honom till en rad dynamiska mönster. Hit hör Limousinen, skapad i samarbete med möbelarkitekten Ole Wanscher, som bland de enklaste och mest eleganta, och nu rullar Kay Bojesen Denmark ut den lyxiga cabrioletmodellen ur garaget i två varianter bestående av både körglädje och snygg design.

Kay Bojesens arbete betraktas idag som design för livet, men hans originella och livfulla träfigurer är i hög grad även design inspirerad av livet.

Som många andra kreativa själar påverkades Bojesen av sitt eget liv och det är knappast något tillfälle att apan och de andra exotiska djuren såg dagens ljus efter Bojesens resa till Afrika, eller att träleksakerna lanserades samtidigt som han själv blev far till sonen Otto.


Som modern tänkare påverkades Kay Bojesen samtidigt av samhället omkring honom. På 1930-och 1940talet gav det upphov till en rad av designade bilmodeller som reaktion på den tidens motoriserade trender, samtidigt som konstindustrin fick ett nytt och viktigt syfte: Att se barn som små människor och ge dem något att leka med som släpper loss fantasin, utan att tumma på kvalitet och hållbarhet. 80 år efter att Limousine först dök upp är Bojesens och Wanschers design fortfarande eftertraktad av stora och små med oktan i blodet och lanseras därför på nytt i vår i två originalutgåvor som kan konverteras till en cabriolet med sufflett.


Bränsle till presentbordet

Limousinen beskrivs ofta som kungen av alla bilar – och den eleganta bensinslukaren med den långa fronten passar perfekt med Kay Bojesens signatur: trä med livliga, glada linjer.

Både den svartmålade modellen på 16 cm och den 32 cm långa bilen i ekträ ger illusionen av att man vill accelerera dem med spinnande motor när den placeras på bordsytan.

Precis som Bojesens övriga design inbjuder den fint behandlade ytan till att beröras och beundras. 
Limousinen är perfekt på presentbordet till nya husägare, brudpar och studenter som ska köra mot nya mål i livet och den strömlinjeformade designen är också en lyxig leksak för inredningsälskare som använder bilarna i dynamiska presentationer runt om i hemmet.

I svarta toner eller i neutralt trä på trä.
Nu finns det flera möjligheter att träffa på Kay Bojesen. Konstmuseumet Trapholt presenterar den största och mest omfattande utställningen hittills om den innovativa och lekfulla hantverkaren, vars träfigurer har blivit ett kännetecken för dansk design och kultur: Kay Bojesen – Humøret i dansk design.

Utställningen pågår fram till 10 juni 2019.
Kay Bojesen Limousine i svartlackerat bokträ (L: 16 cm) och obehandlat ekträ (L: 32 cm) kostar 599,00 respektive 1299,00 kr (rekommenderat pris).

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023