Glasdesign för körsbärsfirande

Även om sakura har firats i århundraden har fenomenet först nyligen blommat ut här hemma. Tack vare sociala medier har vårblommande körsbärsträd blivit något av en grej, och nu bjuder Holmegaard hem den blommiga megatrenden i och med lanseringen av Cado. Den konstnärliga tvådelade vasen har skapats i samarbete med den japanska designern Fumie Shibata, som har överfört sakura i glasform i en multifunktionell design som kan användas året runt för alla typer av blommor och växter. Cado är munblåst i klart och rosafärgat glas och talar särskilt till fashionistas och florister med en förkärlek för rosa.

Blommigt och färgen ”millennial pink” hör till de starkaste trenderna på catwalken och inom inredning. Det blommar på tyger och tapeter, medan 50 nyanser av rosa breder ut sig på material som glas och marmor – och varje vår kulminerar den rosa blommans prakt när körsbärsträden blommar.

Fenomenet, som mest är känt som sakura, kan bara upplevas några få dagar om året. Med nyheten Cado förlänger Holmegaard estetiken hos sakura och bjuder in de blomstrande körsbärsgrenarna till hemmet med en egen vasdesign som samtidigt lyfter fram konsten att arrangera blommor enligt den japanska traditionen kado.

Rötter i skandinavisk-japansk naturlighet

Som namnet ”Cado” antyder drar japanska Fumie Shibata tydliga hänvisningar till hemlandets traditionella blomkonst i Holmegaards nya vasdesign.

Centralt i kadokonsten är tanken på att skapa harmoni och variation i samspelet mellan vas och innehåll, och Cados tvådelade form är tänkt som en hjälp till alla som vill experimentera och dekorera med blommor på ett enkelt och modernt sätt. 

Den nedre delen av Cado är till för färska blommor eller grenar som hålls på plats med en smal hals och som får gott om vatten i den rymliga botten.

Vasens övre del ligger som en genomskinlig krans på det färgade glaset och används för blomhuvuden i vatten eller som grogrund för växter, suckulenter, stenar, kottar och mossa enligt säsong.

Med dess munblåsta, minimalistiska form och färgade botten visar Cado tydligt Holmegaards signatur, och den japansk-danska designförbindelsen, som för närvarande trendar över hela världen, har flera likheter.

Detta gäller särskilt förmågan att förbättra vardagens brukskonst till små konstverk och att införliva naturen och årstidernas gång som en del av designens cykel samt en förkärlek för organiska material som exempelvis glas.

Holmegaard Cado vas i munblåst klar och blomfärgat glas (H: 17 cm) kostar 1.699,00 kr (rekommenderat pris)

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023