Mer aplek

Kay Bojesens apa var från början tänkt som en finurlig krok till barnkläder. Istället blev den karismatiska träfiguren som bekant ett slags gadget, och i dag är apan en designikon med fans över hela världen.

Under de senaste åren har Kay Bojesen Denmark utvidgat apflocken med flera artfränder, och nu kommer ännu en fin nyhet ur stamträdet. I höst lanserar varumärket nämligen hela två apor i nya materialkombinationer, ek/lönn och ek/rökt ek, som känns bekanta med tanke på sina berömda bröder, men samtidigt intar den nordiska inredningen på nya sätt. De lär snabbt hitta sin egen plats i apflocken!

Apan är utan tvekan Kay Bojesens mest berömda träfigur. Hundratusentals apor leker sig i dag genom livet på kontor, i bokhyllor och i barnrum över hela världen. Även om Kay Bojesen själv ofta insisterade på att han faktiskt designat mycket annat än sina trädjur är det lätt att se varför apan har blivit hans signaturdesign. Det fantastiska hantverket, ögat för detaljer, de leende linjerna och det vänliga uttrycket gör apan till en perfekt representant för Kay Bojesens designuniversum. Samtidigt är apan ute på exakt samma uppdrag som privatpersonen Kay Bojesen: att leka sig genom tillvaron med upptåg, ett leende på läpparna och intelligens.

Apans sinnrika konstruktion är sannerligen intelligent, med rörliga armar och ben, och ända sedan första gången han såg dagens ljus 1951 som krokdesign till en barnmöbelutställning har han blivit kult. Både som samlarobjekt och som present, för det finns alltid en anledning att visa upp god design. Och det är just vad Kay Bojesen Denmark gör i och med lanseringen av höstens två nya apor: apan i ek/lönn och apan i ek/rökt ek är nämligen en flört både med den skandinaviska möbelkulturen och med förkärleken för trä i alla dess former.

Två sidor av trätrenden

Dagens apa är tillverkad i teak och limba, och bjuder med sin polerade yta in till kärleksfulla smekningar över den mjukt rundade magen. Det mörka, retrocoola teakträet för tanken till femtiotalets jakarandatrend, och därmed skiljer sig apflockens överhuvud markant från säsongens två nya varianter, som båda är skapade med rötterna i den moderna, skandinaviska möbelkulturen. Här har designers som Wegner och Børge Mogensen länge gjort ekträets ljusa look till ett måste, medan det mörka, rökta ekträet just nu är populärt överallt i inredningen – både som köksgolv och som möbler och designaccenter på inredningstillbehör.

Även om höstens två nyheter är tvillingar rent designmässigt är de långt ifrån överens. Den ljusa apan svingar sig rakt in i Scandinavian Living-stilen, där den blandas med både nya och gamla möbelklassiker, medan den mörka apan intar bostaden med ett exotiskt och djupt färgspel som kan spåras till apans ursprung djupt inne i designdjungeln. Apbröderna är dock ense om två viktiga saker: hyllningen till det goda hantverket och de exklusiva naturmaterial som gör designen mycket hållbar. Träet åldras med trendig patina, som bara en äkta klassiker kan.

Apa (H: 20 cm) finns i varianterna ek/lönn och ek/rökt ek och kostar 1 095 SEK styck (rek. pris).

Nyheterna finns i handeln från början av september.

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023