Lyngby Porcelæn behåller fattningen

I dansk design används som bekant ofta plisseringar och räfflor – från världsberömd belysning till den ikoniska Lyngbyvasen. Nu går det att få det bästa av båda världar, när Lyngby Porcelæn lanserar Fitting #3. En ultraenkel men effektfull nyhet från Philip Bro Ludvigsen, som har satt en glödlampa högst upp på den välkända, räfflade porslinsvasen och skapat en fusion mellan bordslampa och designobjekt, som passar som ljuskälla överallt i det moderna hemmet.

Lyngby Porcelæn har sedan nylanseringen i modern tid varit synonymt med vasen med samma namn. Med de raffinerade men ändå råa räfflorna för Lyngbyvasen tanken till både Art Deco och industriell design, och det räfflade porslinet har under de senaste åren omarbetats till flera andra typer av bruksdesign. Bland annat Philip Bro Ludvigsens minimalistiska porslinsfattning Fitting #1, som med enkla medel bygger broar mellan funktionalitet och estetik, och ger den nordiska ljuskulturen ett helt nytt uttryck.

I höst följer Lyngby Porcelæn upp Philip Bro Ludvigsens lampsuccé genom att lansera Fitting #3. En innovativ och annorlunda bordslampa, som inte ser mycket ut för världen men har stor effekt när ljuset strömmar ut från den nakna glödlampan och kastar ett poetiskt sken över det blanka, vita porslinet.

Bauhaus till bords
Lyngbyvasen lanserades från början på trettiotalet, och den avantgardistiska designen är starkt påverkad av Bauhausrörelsen. Här är form och funktion avgörande och överflödig dekoration bannlyst – och samma grundläggande designdogma syns även i Fitting #3. Här tar Philip Bro Ludvigsen i samarbete med Lyngby Porcelæn itu med designhistorien på ett respektfullt men ändå trendbejakande sätt, och introducerar en av marknadens mest iögonfallande men ändå minsta och enklaste bordslampor.

Fitting #3 består alltså av endast tre komponenter: porslinsfattning, tygsladd och ljuskälla i glas. Den är sann mot sina funktionalistiska rötter genom att kunna användas på en uppsjö sätt, till exempel som belysning på sängbord och sideboard eller som en del av ett dekorativt, modernt stilleben på fönsterbrädan. Som en extra designdetalj och ljus idé kan Fitting #3 anpassas med alla typer av ljuskällor, från LED till kristall, som med olika former och färgnyanser gör bordslampan till ett individuellt designstatement.

Lyngby Porcelæn Fitting #3 (H: 11 cm utan ljuskälla) i blankglaserat vitt porslin kostar 999 SEK (rek. pris).

Nyheten finns i handeln från början av september.

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023