Ljus i lökkrukan

När Bjørn Wiinblad Denmark lanserade det karismatiska ”Blomsterhuvudet” förra året innebar det ett steg i en mer minimalistisk riktning för Bjørn Wiinblads välkända värld.

Ett par enkla blomsterstjälkar nedstuckna i huvudets hålmönster räcker nämligen för att skapa illusionen av frodig blomsterkonst, och med tanke på blomsterhuvudets enorma popularitet går Bjørn Wiinblad Denmark nu vidare med detta designexperiment. Denna vår är det dags att nytolka en annan av vardagens klassiska bruksföremål – ljuslyktan, som med forminspiration från Bjørn Wiinblads ikoniska lökkrukor och hålmönster från blomsterhuvudet inspirerar till ljusfest både inom- och utomhus, och kompletteras av olika värmeljusstakar med flowerpower-effekt.

Bjørn Wiinblad arbetade hela livet utifrån det konstnärliga mantrat att inget föremål var för oansenligt eller oglamoröst för att dekorera eller försköna. För honom var tillgängligheten densamma, oavsett om uppdraget gällde kakburkar, affischkonst eller porslin till shahen av Persien – och den demokratiska designtillgängligheten innebär att en av de mest välkända och eftertraktade formgivningarna av Bjørn Wiinblad idag är lökkrukan. Ursprungligen är lökkrukan en av kökets förbisedda vardagshjältar som stänger ute ljuset och håller löken fräsch, men i Bjørn Wiinblads tolkning bjuder lökkrukan in till helt andra, upphöjda syften med sin slanka, orientaliska hals och konstnärliga utsmyckning, som har gjort den till ett eftertraktat samlarobjekt. Med detta i åtanke lanserar Bjørn Wiinblad Denmark nu en ny variant för 2018; ljuslyktan, som utgår från lökkrukans arketypiska formspråk, men som i motsats till originalet fyller omgivningen med ljus genom fint utskurna blomsterreliefer.  

  • Bjørn Wiinblad ljuslykta i vitt porslin med grått motiv finns i två storlekar (H: 13 cm och 22 cm) och kostar SEK 299,00 cm resp. SEK 499,00 (rek. pris)
  • Flowerhead värmeljusstake i vitt porslin finns i två varianter som båda kostar SEK 249,00 (rek. pris):
  • Värmeljusstake (Ø: 12 cm) med håldekorationer utformade som blad- och blomsterhår.
  • Värmeljusstake, set om två st. (H: 5 cm) med håldekoration och målat kvinnoansikte i grått.

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023