Karismatisk kusin

När Kay Bojesen Denmark i våras lade till en ny kategori i Kay Bojesens värld – galleriartiklarna – slog varumärket bokstavligt talat huvudet på spiken. Både nya och gamla Bojesenfans älskar tanken på att få hänga upp de ikoniska trädjuren på väggen.

När man säger Kay Bojesen är det många som omedelbart säger ”apan”. Även om Kay Bojesen designade otroligt många saker under sin långa karriär är det ändå apan som går i täten för hans världsberömda designuniversum. Denna stjärnstatus gör nu att den muntra apan får bli fotomodell för en dag. Resultatet är tre olika foton och en fotograferad blyertsteckning, som lanseras som den andra grenen i stammen på Kay Bojesen Denmarks nya gallerikollektion. Med sina naivistiska och människoliknande motiv får de en självklar plats i hjärtat på alla apälskare. De fyra fotografierna är tryckta på canvas med upphängning i läder och tilltalar därmed dagens dynamiska inredningsmode, där många inreder med obehandlade ramar och mindre bilder, som hängs upp i grupp på väggen och gör den till ett personligt collage.

Fotografi och apteckningar

Apan som såg dagens ljus första gången år 1951 är numera en livserfaren herre, och det är långt ifrån första gången han står modell. Redan 2003 porträtterades apan och hans vänner i boken ”Eventyret om Abe”. Kay Bojesen själv var också en stor humorist och tyckte om att iscensätta och föreviga apan i olika mänskliga vardagssituationer, bland annat i en utställning på danska Kunstindustrimuseet på femtiotalet.

Även om de fyra galleribilderna i Kay Bojesen Denmarks nya kollektion är nya foton kommer inspirationen helt klart från Kay Bojesens originalvärld, där apan – som läser tidningen innan han går och lägger sig – inte är något ovanligt. Den exotiska apan är visst även trovärdig i klassrummet, där han står vid katedern mitt i en lektion om savannens djur – med björnar och kaniner som pigga elever. Som den superstjärna han är gör kollektionen naturligtvis även plats för porträtt av apan. Dels som tecknad helfigur, som visar de glada linjer som Kay Bojesen var specialist på att få fram i sina trädjur. Och självklart som en selfie, där apan glatt tittar in i kameran med intresserad blick och ögonen fulla av upptåg.

Apbilderna är utformade för hela hemmet, och de grafiska motiven passar i allt från barnrummet till kontoret eller på väggen bakom en klassisk möbel, där de oemotståndliga motiven sänder en hälsning till den danska designhistorien med en skämtsam glimt i ögat, precis som Kay Bojesen själv skulle ha gjort.

Kay Bojesen Denmarks bilder på canvas med träram och upphängning i form av ett lädersnöre finns med fyra olika motiv:

  • Apskiss (40 cm x 56 cm), foto med obehandlad träprofil och obehandlat lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris).
  • Apporträtt (40 cm x 56 cm), foto med obehandlad träprofil och obehandlat lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris).
  • Klassrummet (40 cm x 56 cm), foto med svartmålad träprofil och svart lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris).
  • Godnattläsning (40 cm x 40 cm), foto med svartmålad träprofil och svart lädersnöre kostar 549 SEK (rek. pris).

Nyheterna finns i handeln från början av september.

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023