Bojesens nya hästkrafter

Kay Bojesen hade full fart på produktionen under hela sin karriär. När han gick bort lämnade han efter sig över 2 000 arbeten i allt från silver till trä, och i samarbete med den världsberömde designerns efterlevande har Kay Bojesen Denmark kunnat hålla samma höga hastighet och löpande gjort nylanseringar av designerns populäraste föremål.

 I höst kommer turen till en helt ny kategori, när Kaj Bojesen Denmark kör fram två bilar ur garaget som lär tilltala alla med ett intresse för hästkrafter. De två nya bilarna är tillverkade utifrån Bojesens originalskisser och finns i två storlekar, i obehandlat ekträ samt målat bokträ med rutor av plexiglas.

Alla som går på djupet Kay Bojesens historia upptäcker att den världsberömde designern och funktionalisten inte bara var en sprudlande levnadskonstnär och en person som älskade lek, utan även en framtidens man. Som designer förespråkade Kay Bojesen modern pedagogik och moderna produktionsmetoder, och som många andra var han intresserad av sin tids mekaniska och tekniska framsteg. Allt fler bilar rullade ut på vägarna och fascinerade med sin fart och sina vackra former. Kay Bojesen tog själv aldrig körkort, men det hindrade honom inte från att njuta av glädjen bakom ratten. Dels på sina många taxiturer från hemmet i Skodsborg till butiken på Bredgade, och naturligtvis när han designade sina egna bilar, där modellen från 1937 är bland de mest kända och nu nylanseras till alla fartglada designfans stora glädje.

Gadget för leksugna i alla åldrar 

Många har sagt att hemligheten bakom att Kay Bojesens träfigurer blivit så populära är att han själv aldrig glömde hur det är att vara barn. En titt på höstens två nyheter – den stora bilen i omålat trä och den lilla målad i djärvt svart och rött – avslöjar att det ligger något i det. Även om de fint arbetade bilarna inte ser ut som exakta kopior av riktiga bilar finns precis som hos Kay Bojesens berömda trädjur en livfullhet i designen, som ger vingar åt fantasin och fyller de mjuka, aerodynamiska linjerna med dynamik. Det ser nästan ut som om de rullar fram. 

Kay Bojesen designade de avancerade men ändå vänliga bilarna för lite äldre barn, som vuxit ifrån klossar på stora hjul och istället ville ha kraftfulla motorer som kunde duga åt en superhjälte. I dag har Kay Bojesens design dock till slut flyttat ut ur leksaksvärlden och in bland designergadgets, där både den stora bilen i naturträ och den mindre, målade är på väg att bli kultförklarade hos samlare och alla andra som vill ha en fartfylld inredning med små, välvalda föremål. Träfigurerna ger själ och stämning på skrivbordet, i herrummet, i tonårsrummet och på hallbordet, där ett stilleben av designböcker, träbilar och en snygg keramikskål för allas nycklar på ett enkelt sätt representerar Nordic Living-stilen.

Kay Bojesen Automobil Sedan (L: 27 cm) i obehandlat ekträ med ruta av plexiglas kostar 999 SEK (rek. pris).

Kay Bojesen Automobil Sedan (L: 13 cm) i målat bokträ med ruta av plexiglas kostar 499 SEK (rek. pris).

Nyheterna finns i handeln från början av september.

Bilder och pressmeddelanden kan laddas ner från www.kaybojesen-denmark.se   

Närmaste återförsäljare på tel. +45 45 88 66 33

För ytterligare information, kontakta:

Geelmuyden Kiese: Erika Albansson Mobil +46 707 76 88 04 erika.albansson@gknordic.com

Kay Bojesen Denmark: Bente Fallinge Mobil +45 25 16 07 61 bfa@rdg.dk

20.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Körglädje från Kay Bojesen

13.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Ny personlighet i blomstergarderoben

06.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Kay tar sig in i köket

01.08.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Glasdesign för körsbärsfirande

31.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Härliga stunder vid frukostbordet

29.07.2019ROSENDAHL A/S

Sponsrad

Stub är tillbaka med besked

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023