Olaga kopior

Små företag riskerar särskilt att gå i konkurs

Foto: 123rf.com.

Kopior utgör fortfarande ett stort problem - och det drabbar särskilt små och medelstora företag. De har större risk att bli utsatta för kopiering jämfört med större företag, eftersom de inte i lika hög grad registrerar sina rättigheter och har färre resurser och kapacitet att övervaka och upptäcka när de har blivit kopierade. Därmed är de också mindre rustade att bekämpa kopiering", säger Patent- och varumärkesverket, som hänvisar till en ny rapport som också konstaterar att små och medelstora företag vars rättigheter har kränkts har 34% mindre chans att överleva som företag efter 5 år jämfört med de som inte har blivit kopierade. 

"Det råder ingen tvekan om att handeln med olagliga kopior fortfarande utgör ett stort problem och att det är en direkt attack mot laglydiga små och medelstora företag. När företagen inte får det stoppat kostar det snabbt danska arbetstillfällen," säger Henriette Vængesgaard Rasch, varumärkeschef på Patent- och varumärkesverket. 

Problemet är att många mindre företag saknar tillräcklig kunskap om rättigheter och de möjligheter som finns att bekämpa den olagliga handeln med kopior. Men både stora och små företag kommer att stå betydligt starkare gentemot kopister med dokumentation på sin äganderätt", säger Henriette Vængesgaard Rasch. 

Som företag kan man också be tullmyndigheterna om hjälp att övervaka kopior när de kommer in i EU - om man till exempel har ett registrerat varumärke eller en designrättighet. När det gäller kränkningar av immateriella rättigheter bland stora företag ligger Danmark enligt rapporten i topp 10 bland OECD-länderna när det gäller tullbeslag av kopior. "De stora danska företagens kamp mot kopior visar att det har en effekt att registrera och skydda sina varumärken samt att begära tullåtgärder. Nu är det dags att engagera de små och medelstora danska företagen bättre", säger Henriette Vængesgaard Rasch.

Relaterat innehåll

24.06.2024Designbase.se

Kreativa processer i centrum för Helsinki Design Week 2024

24.06.2024Designbase.se

Spännande nytt koncept på imm Köln

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

07.05.2024Treyd AB

Sponsrad

What's trending in fintech?

30.04.2024Designbase.se

Messe Frankfurt erbjuder gratis evenemang online för alla

23.04.2024Designbase.se

Artificiell intelligens i detaljhandeln

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023