DOGA Award for Design and Architecture ges till skaparna av en bokserie som framhäver norska designklassiker

De skapade en bokserie om norska designklassiker. Nu har de fått DOGA Award for Design and Architecture. Foto: Mats Linder .

En unik bokserie skapar ny entusiasm kring norska möbel- och inredningsikoner. Papiret forlag, Studiogeist och Mats Linder hedras nu med DOGA Award for Design and Architecture. 

”Det är en fantastisk bokserie som med hjälp av användarorienterad design verkligen lyfter fram några av Norges bästa designers. På så sätt gör den Norges kulturarv en stor tjänst”, säger Tor Inge Hjemdal, vd på DOGA.

DOGA-priset är Norges viktigaste pris för företag och yrkesverksamma som använder design och arkitektur för att skapa värde för miljön, samhället och ekonomin. 

Känner till dansk design bättre än norsk

Det är inte lätt att bli känd i sitt eget land. Kanske är det därför många norrmän nickar igenkännande när man pratar om Arne Jacobsen eller Poul Henningsen, men himlar med ögonen om man nämner Fredrik Kayser eller Sigurd Resell.

Papiret forlag vill råda bot på denna bristande kunskap om norska designers. Tillsammans med Studio Geist har de skapat en bokserie som lyfter fram norska designers, föremål och tillverkare. I stället för att fylla böckerna med innehåll som de tror att folk vill ha, avsatte de båda samarbetspartnerna tid och resurser för att ta reda på vad läsarna verkligen ville få ut av den kommande bokserien. En undersökning visade att allmänheten föredrog fysiska böcker som kan läsas traditionellt och användas som referensböcker vid behov. Målgruppen efterfrågade också en massa information om olika varianter av designobjekt, så att man med boken i hand enkelt kunde avslöja en kopia.

Resultatet är en serie som för närvarande består av 12 delar. Varje bok handlar om en designer och man använder färger och illustrationer från designerns mest berömda verk för att berätta en historia. Man har frångått det typiska coffee table-formatet. I stället presenterar man kunskap och fakta på ett välstrukturerat och tydligt sätt i olika kapitel. Alla val kopplade till layout, färger, format, papper och designspråk är avsedda att framhäva det som ska förmedlas.

-PF

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

30.04.2024Designbase.se

Messe Frankfurt erbjuder gratis evenemang online för alla

23.04.2024Designbase.se

Artificiell intelligens i detaljhandeln

19.04.2024Önska

Sponsrad

Önskabutikerna reste till Horred för årets första Önskaskola

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

17.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Witt A/S tar över distributionen av Aiper trådlösa poolrobotar i Norden

08.04.2024Global Design Partner

Sponsrad

Från återvunnen plast till hållbara och multifunktionella produkter

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023