Så här ser färgerna ut för AW 2024/25

WGSN och Coloro presenterade nyligen sina nyckelfärger för AW 2024/25. Färgerna är skapade baserat på de påverkningar som förväntas driva konsumenterna, inklusive fokus på välbefinnande, kreativitet, miljö och teknologi.

Apricot Crush.. Foto: Pia Finne og WSGN

WGSN, det globala trendbyrån för konsument- och designtrender, och Coloro, som arbetar med färgens framtid, har tillsammans skapat en palett för AW 2024/2025.

Konsumenterna kämpar fortfarande med pågående ekonomiska, politiska och miljömässiga kriser, och därför kommer känslan av osäkerhet inför framtiden fortsätta vara en dominerande kraft. Det innebär att den globala färgprognosen har anpassats till de påverkningar som kommer att driva konsumenterna fram till 2025, inklusive välbefinnande, kreativitet, miljö och teknologi.

Nyckelfärgerna för AW 2024/25 är Intense Rust, Midnight Plum, Sustained Grey, Cool Matcha och Apricot Crush.

Clare Smith, färgstrateg för WGSN, sa: "Våra nyckelfärger för AW 24/25 återspeglar behovet av stabilitet, eskapism och återhämtning. Konsumenterna är känsliga och försiktiga inför framtiden, och det finns behov av färger som stöder det. Därför ser vi nyanser som signalerar stabilitet och trygghet komma i förgrunden. I kontrast till tidlösa och jordnära nyanser ser vi också färger som förknippas med natur och välbefinnande, och tillsammans ger färgpaletten en känsla av lugn och avslappning för säsongen. Slutligen ser vi också en återkomst av färger som enkelt kan röra sig mellan fysiska och digitala världar."

Smith tillägger: "Dessa mångsidiga nyanser har en transpersonlig attraktion, vilket återspeglar vikten av att välja färger ansvarsfullt, och vi förväntar oss att de kommer att transcendera in i 2024/25. Nyanserna kan också fungera i perfekt harmoni med varandra och skapa en komplementär palett när de används tillsammans."

Sansan Chen, VD för Coloro, det innovativa färgsystemet som används i prognosen, tillägger: "Vår mission att uppnå 'ansvarsfulla' färger är tydlig på tre sätt. För det första förväntar vi oss att nyanserna kommer att ha långvarig attraktion och sträcka sig över flera säsonger 2024-25. För det andra säkerställer Coloros system att färger kan organiseras efter nyans, ljushet och kromatiskhet, och att dessa nyanser kan fungera perfekt tillsammans och är komplementära. För det tredje har nyckelfärgerna genomgått Coloros hälsokontroll för att bekräfta att varje enskild färg kan uppnås med goda testresultat på flera underlag, inklusive polyester, bomull och nylon. Det säkerställer att företag inte slösar tid eller resurser på färger som inte är genomförbara."

Intense Rust. Foto: Pia Finne og WSGN

Midnight Plum. Foto: Pia Finne og WSGN

Sustained Grey. Foto: Pia Finne og WSGN

Cool Matcha. Foto: Pia Finne og WSGN

Årets färg 2024: Apricot Crush - 02465-27

WGSN förutspådde först Apricot Crush som en nyckelfärg för AW 23/24, vilket överensstämmer med fokus på en balanserad livsstil som främjar kropp och själ. Att lyfta upp den till Årets färg 2024 innebär att orange's vikt som en mångsidig, transsäsongsmässig nyans är betydande. Som en reflektion av WGSN:s engagemang för målen om långvarighet och hållbarhet kommer Apricot Crush's egenskaper att locka inom mode, skönhet, inredning och konsumentteknik.

Den balanserande ljusa nyansen är en aktiverande vitaminfärg som ger en heltäckande syn på hälsa och välbefinnande. Färgen bygger på de naturliga vitamin- och antioxidantrika fördelarna med aprikoser och apelsiner och leker med skönheten som finns i naturen. I en tid med så mycket osäkerhet fortsätter Apricot Crush att vara meningsfull och fungerar som en färg full av hopp och positivitet.

Intense Rust - 015-33-25

Intense Rust var med i paletten för AW 23/24 och återvänder som en nyckelfärg i paletten för AW 24/25. Den varma och rika nyansen av Intense Rust är en brun som ses över säsongerna och framkallar känslor av stabilitet. Denna färg balanserar lyx med en rå, jordnära kant och påminner om jord, full av värme och lugna texturer. Den är inspirerad av att konsumenterna alltmer värdesätter hållbarhet framför nyheter, återförsäljningskultur och produkter med långsiktig attraktion. Färgen kommunicerar äkthet, tyst lyx och främjar en återgång till klassisk design.

Midnight Plum - 151-22-09

Midnight Plum är en kraftfull mörklila som kopplar samman teman om rymdforskning och metaverset. NASAs James Webb-teleskopbilder öppnade möjligheten att lösa mysterier om universums ursprung, så färger i rymden kunde fångas i vår fantasi. Denna färg är mörktonad nära svart, hyllar mörkret och skapar en känsla av mystik samt gotiska och underjordiska känslor. Det överensstämmer med konsumenternas ökande önskan om eskapism.

Sustained Grey - 035-73-04

Sustained Grey bekräftar fortsatt betydelse av neutrala färger och mer hållbara färgval, som hyllar återanvändbarhet och strävan efter "just enough." Denna färg representerar praktik och pålitlighet och är grundläggande och "grounded" med en utilitaristisk kant. Det handlar om balans och att sakta ner med denna tidlösa nyans som kan användas över säsonger och har långsiktig attraktion.

Cool Matcha - 055-85-20

Cool Matcha är en tonad pastell med en lugnande och fridfull kvalitet. Genom att koppla samman natur och teknologi framhävs vikten av utvecklingen av naturbaserade bio- och växtbaserade material, färgämnen, pigment och energikällor. Eftersom konsumenterna fortsätter att hantera känslor av ångest och stress tittar man på färger som kan hjälpa till att lugna sinnet och ge en känsla av vila och reflektion. Cool Matcha är en tyst, lugnande blek nyans med en terapeutisk kvalitet och är den perfekta blandningen av en vegetabilisk grön och uppmärksam pastell.

WGSN x Coloro

WGSN x Coloro - Partnerskapet som levererar årets färgprognoser förenar WGSN:s expertis inom trendprognoser med Coloro, ett globalt färgsystem som erbjuder fysiska och digitala lösningar för färgnoggrannhet. Varje säsong väljer WGSN-experter färger för företagets prognoser direkt från Coloros omfattande bibliotek med över 3 500 moderna färger. Hälsokontroller utförs med hjälp av Coloros genomförbarhetsdata för att säkerställa att de valda färgerna kan uppnås på olika underlag och uppfyller acceptabel fasthet och testresultat. Förväntningen om uppnåbarhet säkerställer att spill minimeras i produktionsprocessen.

OM WGSN

WGSN arbetar med konsument-, livsstils- och produktdesigntrender och hjälper varumärken över hela världen att skapa rätt produkter vid rätt tidpunkt för morgondagens konsument.

WGSN:s prognoser för konsument- och designtrender driver produktdesign, vilket gör det möjligt för kunderna att skapa en bättre framtid. Företagets tjänster omfattar konsumentinsikt, skönhet, konsumentteknik, mode, inredning, livsstil, mat- och dryckeprognoser, dataanalys och expertrådgivning.

www.wgsn.com

Om Coloro

Coloro är framtidens färg. Ett system som stöds av ett tekniskt korrekt tillvägagångssätt som ger produktdesignsektorn frihet att skapa och använda färger. Coloro erbjuder fysiska och digitala produkter som bygger på en omfattande samling med över 3 500 moderna färger samt expertrådgivning.

www.coloro.com

Relaterat innehåll

23.07.2024Designbase.se

Tivoli och Kay Bojesen i ett nytt samarbete

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

12.07.2024Designbase.se

Ökning av konkurser i juni

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

11.06.2024Designbase.se

Direkt till konsument är det nya "svarta"

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023