Branschprofilen: Samuel Johansson, butiksansvarig för Designtorget i Kulturhuset i Stockholm
Samuel Johansson är butiksansvarig för Designtorget i Kulturhuset i Stockholm. Han ser hur miljöintresset ökar hos kunderna och tror på butikens sociala funktion.
Samuel Johansson.
Vad är aktuellt i butiken just nu?
”Det händer alltid mycket. Dels har vi ett sortiment som till stor del består av produkter av oetablerade formgivare och små producenter som vi lyfter fram på olika sätt. Vi har nyligen inlett ett samarbete med Straight Design Studio som gjort dricksglas och en kanna som vi precis fått in i butiken. Sedan har vi olika samarbeten med designstudenter. I februari hade vi en utställning med Beckmans och Konstfack, plus att vi tog fram tio av deras produkter. Vår butik på Götgatan har haft ett liknande samarbete med Handarbetets Vänner. Rent sortimentsmässigt så handlar det mycket om vår. Det är uteliv, balkong och odling som vi frontar och bygger miljöer kring.”
Är det någon kategori produkter som går särskilt bra?
”Ja, vi märker att intresset för miljön spelar allt större roll. Våra kunder ställer frågor om var produkter kommer ifrån och hur de är producerade, vilket är fantastiskt. Det finns ett ökat tryck kring de frågorna, många byter ut plastbestick mot trä och så vidare. Men det skapar också en ny situation för oss som säljare. Vi måste vara mer pålästa. Just nu går vi in i en Hövdingperiod. Det är en innovativ produkt som alltid går bra och det är svensk design, så det är roligt. Det som lockade mig hit var just att få vara en ambassadör för de produkter som vi plockar in.”
Vilka utvecklingsmöjligheter ser du?
”Retail överlag har en ganska tuff period just nu. Designtorget är unika med det här att lyfta fram mindre formgivare, där sticker vi ut lite. Sedan har jag jobbat ganska mycket med rekrytering och för mig handlar det mycket om att skapa en atmosfär och en servicenivå utöver det vanliga. Och det är viktigt om vi pratar överlevnad för fysiska butiker. Sedan kanske butikerna förändras och blir mer och mer som showrooms. Men jag tror att det alltid kommer att finnas ett behov hos kunder att få känna på produkterna och se dem i dagsljus. Jag tänker ibland att det handlar om att vi blir mer och mer låsta vid våra skärmar som konsumenter och då kommer vi att behöva ett socialt utbyte. Vi ser redan nu att många kommer in och pratar. Där har säljare en viktig uppgift.”
Vilka är utmaningarna?
Om Samuel Johansson
Position:
Butiksansvarig för Designtorget i Kulturhuset i Stockholm
Utbildning:
Utbildad undersköterska, ett flertal säljcoachutbildningar.
Tidigare erfarenhet (i urval):
Palliativvårdsansvarig på boende, säljcoach Designtorget, workshopledare teambuilding Designtorget.
”Den största utmaningen är ju att allt fler handlar online. Vi jobbar för att hitta sätt att länka ihop webben med våra fysiska butiker. Det går till exempel att lägga order på en produkt i butik som man sedan får levererad hem. Jag tror att många lockas av de här produkterna som sticker ut, som drar till sig blicken när man kommer in. Det är någon som Designtorget värnar om. Vi har också tagit steg mot att jobba mer med mindre formgivare som vill sälja sin småskaliga produktion. När man pratar med kunder och berättar att det här tillverkar en tjej hemma vid köksbordet, då är många beredda att köpa och kanske också att betala lite mer.”
Vilken position ska Designtorget ha i butiksfloran?
”Designtorget är företag som vill och vågar sticka ut, dels med ett prisläge som varierar mycket och dels med ett sortiment av både välkända varumärken och mindre leverantörer. Vi har en väldigt bred kundgrupp, från unga studenter till äldre, och jobbar för att bredda vårt sortiment för alla som besöker oss. Vi börjar få in mer och mer artiklar för yngre och det är på väg in mer smycken för män. Vi är verkligen villiga att öppna fler dörrar.”