Vad kan man använda metaversen till?

Den teknologiska utvecklingen rullar på och nästa steg är metaversen. Dansk Industri förutspår ett stort kommersiellt värde och att metaversen kommer att bli lika stor som internet.

Foto: 123rf.com

Året 2023 präglas av ekonomisk osäkerhet, och osäkerheten sprider sig även till investeringarna. Trots detta fortsätter den teknologiska utvecklingen i full fart, och som företag måste man därför fortfarande ha ögonen på de största trenderna och överväga de affärsmässiga möjligheter som ny teknologi kan medföra. Metaversen är kanske en av de mest omtalade trenderna just nu, och det kommer att bli mycket intressant att följa utvecklingen, säger Dansk Industri. 

Visionerna för metaversen är på plats, och de flesta experter ser en enorm potential, även om teknologin ännu inte är helt där. 

Enligt en ny global framtidstudie, genomförd av Institutet för Framtidsforskning med 72 experter inom området, förväntar sig 85 procent att metaversen kommer att ha en mycket stor påverkan år 2030. Samma experter förväntar sig att den genomsnittlige världsmedborgaren år 2030 kommer att spendera 5,6 timmar dagligen i metaversen. 

För att förstå metaversen kan man tänka på det som en avancerad version av internet. Till skillnad från internet, där användare interagerar med platta skärmar och tangentbord, ger metaversen användarna en mer immersiv upplevelse genom att låta dem interagera med virtuella rum och objekt i realtid. Användare kan också skapa och anpassa sina egna virtuella rum och avatarer. 

Ett virtuellt universum 

Metaverse är med andra ord ett begrepp som beskriver ett virtuellt universum där användare kan interagera i realtid. Det är en slags "virtuell verklighet" där användare kan delta i olika aktiviteter och interagera med andra användare. Istället för att bara vara på internet kommer vi med metaversen att vara i internet. En av de största fördelarna med metaversen är att den kan förena människor från hela världen och skapa ett virtuellt samhälle där användare kan interagera och dela upplevelser över olika kulturer och språk. 

Metaversen kan användas för många ändamål: sociala nätverk, arbetsmiljöer, utbildning, underhållning, instruktion, handel med mera. Den har redan använts i videospel som "Roblox" och "Minecraft", men den verkliga tillväxten förväntas komma de kommande åren. 

Kommersiell potential 

Det finns en stor kommersiell potential i metaversen eftersom den ger företag möjlighet att skapa virtuella butiker och marknadsplatser där användare kan köpa och sälja varor och tjänster. Det kan också ge företag möjlighet att skapa mer riktade och djupgående annonser och marknadsföring, säger Dansk Industri. 

Var finns den största affärspotentialen på kort sikt? 

På kort sikt kan de största affärsmöjligheterna inom metaversen vara inom spel, e-handel, evenemang och digitala annonser. 

Spel har redan etablerat sig som ett viktigt användningsområde för metaversen och förväntas växa ytterligare de kommande åren. Metaversen kan erbjuda mer realistiska spelupplevelser som kan öka användarintresset och därmed även intäkterna. Inom spelindustrin kan metaversen också erbjuda virtuella/digitala produkter som endast kan användas i metaversen. 

E-handel - företag kan skapa virtuella butiker och marknadsplatser där användare kan köpa och sälja varor och tjänster. Genom att integrera e-handel med metaversen kan företag också skapa mer engagerande och interaktiva shoppingupplevelser för kunderna. 

Sociala evenemang, som konserter och teaterföreställningar, har potential i metaversen. Användarna kan delta virtuellt, där de till exempel kan vara på scenen med idoler/konstnärer och till och med interagera med dem. På det sättet skapas upplevelser som sträcker sig bortom vad vi känner till idag. 

Digitala annonser kan dra nytta av metaversen genom att skapa mer engagerande och interaktiva annonser och marknadsföring. I metaversen kan företag få större insikt i användarnas beteende och därmed kunna rikta sina annonser mer precist. 

Det är viktigt att notera att metaversen fortfarande är en relativt ny teknologi, och det finns många möjligheter att utforska och utveckla. På längre sikt kan användningsområden som utbildning, hälsa och virtuellt arbete också visa sig vara betydande affärsmöjligheter. 

Metaversen förutspås bli lika revolutionerande som internet, och inom Dansk Industri tvivlar man inte på att metaversen kommer att prägla framtidens näringsliv. Metaversen skapar helt nya möjligheter för möten mellan konsumenter, kunder och företag. 81 procent av affärs experterna förväntar sig att metaversen kommer att vara lika viktig som en välfungerande hemsida för kommersiella varumärken. Så även om det inte finns någon anledning att utropa domedag för företag som ännu inte har lagt en metaverse-strategi, är det utan tvivel värt att följa utvecklingen noggrant som handelsföretag. 

-PF 

Relaterat innehåll

12.07.2024Designbase.se

Ökning av konkurser i juni

09.07.2024Designbase.se

Möbelbranschens klimatutmaning: "Vill du behålla kunderna? Tänk cirkulärt!"

11.06.2024Designbase.se

Direkt till konsument är det nya "svarta"

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

07.05.2024Treyd AB

Sponsrad

What's trending in fintech?

30.04.2024Designbase.se

Messe Frankfurt erbjuder gratis evenemang online för alla

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023