Temu ökar charmoffensiven
Den kinesiska jätten Temu vill ha ett bättre grepp om europeiska konsumenter och är därför upptagna med att övertala europeiska och danska företag att sälja via sin gigantiska plattform.
Foto: 123RF.com
Temu har en charmoffensiv bland danska och europeiska företag för att få dem att sälja sina varor via plattformen. För tillfället studsar charmoffensiven av företagen, men utvecklingen är värd att följa, säger Danska Handelskammaren, som uppmuntrar företag att börja ta itu med frågan redan nu: Vad skulle du göra om du fick möjligheten att marknadsföra din produkt för nästan 500 miljoner kronor? potentiella kunder?
Temus charmoffensiv lanserades 2024, men får nu ytterligare en twist. Detta förvånar inte Niels Ralund, som är e-handelschef på Dansk Erhverv:
"I mina ögon har Temu ett tydligt uppdrag med detta drag: De vill framstå som mer europeiska för konsumenterna, och sedan vill de visa på flera marknader där de är under press från tillsynsmyndigheter att de har danska och europeiska varumärken och därför inte bör sanktioneras."
Måste tänka noga på
Niels Ralund kommer inte att bedöma om företag ska hoppa på Temu-tåget, men han kan förstå om företag inte frestas. För även om det kan verka frestande att nå så många kunder, måste du vara medveten om att det finns en risk med att förknippas med ett företag som har det rykte som Temu har bland både företag och konsumenter:
Niels Raalund. Foto: Dansk Erhverv
"Jag är helt övertygad om att företag också funderar på det."
Förutom risken att bli placerad i en fackbok med Temus tvivelaktiga rykte och ännu mer tvivelaktiga produkter, måste företag också komma ihåg att det finns en risk att man kan bli beroende av en plattform som Temu, påpekar Niels Ralund: "Vi har sett förut att man lockas in, och sedan ökar priset för att gå med plötsligt."
Kan förändra marknaden
Även om Temu har svårt att locka danska företag med på tåget är charmoffensiven värd att hålla ett öga på. Temu förväntar sig att 80 procent av de europeiska intäkterna så småningom kommer att komma från den "lokala-till-lokala" verksamheten – det vill säga från europeiska säljare till europeiska köpare.
"Det kommer att bli svårt, tror jag, men om vi har lärt oss en sak av Temu så är det att vi inte får underskatta dem. Och om de lyckas ens måttligt kan de bli en ännu större konkurrent för europeiska företag. Därför är det definitivt en utveckling som vi följer noga."
Det vore bäst att följa reglerna
Om Temu verkligen vill charma europeiska företag och konsumenter finns det ett enklare sätt, säger Niels Ralund: De kan börja spela efter samma regler som europeiska företag gör:
"Om de började ta bort en del av de illegala och farliga produkterna och fick sina många kinesiska säljare att följa reglerna, skulle det förmodligen också bidra till att Temu blir mer attraktivt i längden. Tyvärr är det en naiv förhoppning, tror jag."