Ny ledningsgrupp på Rosendahl Design Group

Henrik Rosendahl överlåter den dagliga ledningen till bolagets CFO sedan 9 år, Lisbeth Dau, och samtidigt går Kaja Wiegand Møller in i styrelsen som ny representant. Den nya ledningen ska bidra till att säkerställa innovation, hållbar tillväxt och finansiell stabilitet efter ett svårt år

Foto: Rosendahl Design Group

2023 har varit ett utmanande och lärorikt år för Rosendahl Design Group. Hög inflation och stigande räntor har lagt en stopp på konsumtionen och kampen för att minska höga lager har fyllt branschen. Samtidigt har oron i världen påverkat bl.a. valutakurser, råvarupriser och fraktpriser och därmed ökade kostnader. Det ställer nya krav på företagets anpassningsförmåga och verksamhet.

”Den senaste perioden har varit utmanande, men har samtidigt skärpt min medvetenhet om vad företaget behöver och vad som krävs för att vi återigen ska kunna skapa starka resultat och säkra våra ikoniska varumärken. Vi har lärt oss mycket och vi är redo att agera på det”, säger Henrik Rosendahl.

Lisbeth Dau, ny VD för Rosendahl Design Group. Foto: Stine Heilmann

Att 2023 har varit ett ovanligt tufft år för Rosendahl Design Group framgår av bolagets årsbokslut som visar på en förlust på 17 miljoner danska kronor. kronor. I samarbete med ledning och styrelse har Henrik Rosendahl därför använt 2023 för en fördjupad analys av bl.a. organisation, inköp, lagerhantering och kapitalstruktur och har initierat ett antal initiativ för att säkerställa att bolaget nu är bättre rustat för de konjunktursvängningar som är en förutsättning för branschen dessa år.

Analysen har också avslöjat vilken ledarkompetens som behövs i framtiden. Med en önskan om ett fortsatt fokus på finansiell stabilitet men också på ökad varumärkesutveckling har Henrik Rosendahl valt att utse en ny vd och en ny representant till styrelsen.

"Kompetenserna hos den nya vd:n, Lisbeth Dau, och den nya ansvarig, Kaja Wiegand Møller, kompletterar varandra på bästa sätt", säger Henrik Rosendahl.

"Lisbeth Dau har en säker hand på ratten. Hon är en erfaren chef med djup insikt i och förståelse för företaget och branschen. Vi har haft ett nära och fruktbart samarbete under många år och Lisbeth Dau har bidragit väsentligt till företagets starka resultat över tid. Med sin mångåriga erfarenhet från andra designföretag och kvalitetsmärken kan Kaja Wiegand Møller bidra till att stärka den strategiska utvecklingen av våra 8 varumärken och av företaget.”

Kaja Wiegand Møller har högsta ledningserfarenhet från andra design- och produktionsföretag, t.ex. Fredericia Furniture, Georg Jensen och IC Companys, precis som hon är ansvarig för och ledamot i ett antal styrelser. Hon ersätter Jimmi King Mortensen som under sina tre år på posten tillsammans med den övriga styrelsen har fokuserat på att förbättra bolagets effektivitet och finansiella struktur.

”Jag brinner för dansk design och hoppas kunna bidra till att utnyttja potentialen i företagets starka varumärken – även utanför de lokala marknaderna. Vidare delar jag ledningens ståndpunkt om vad som krävs för att driva en bra och sund verksamhet och jag ser fram emot samarbetet med Lisbeth Dau och styrelsen”, säger Kaja Wiegand Møller.

Henrik Rosendahl kommer framöver att rikta sitt fokus mot företagets kreativa utveckling och kommer i en nyinrättad tjänst som Chief Innovation Officer att fungera som en aktiv sparringspartner för företagets kreativa team, samt bidra till att bl.a. strategisk utveckling av varumärken samt innovativa produkter och lösningar. På så sätt kommer han att fortsätta vara garanten för designföretagets DNA, värderingar och historia.

Henrik Rosendahl kliver själv in som vice ordförande i styrelsen och kommer i den egenskapen även fortsättningsvis att aktivt bidra till bolagets strategiska utveckling.

"Jag vill tacka de avgående styrelseledamöterna för deras insatser för Rosendahl Design Group och välkomna den nya vd:n Kaja Wiegand Møller och den nya styrelseledamoten Allan Auning-Hansen", säger Henrik Rosendahl.

Lisbeth Dau ser fram emot att tillträda sin nya roll som vd i företaget. Tillväxt och utveckling av både varumärken, marknader och organisation står högt på agendan. Hon har vid flera tillfällen bidragit till att driva framgångsrika transformationer och vändningar, och hon kommer också att fortsätta fokusera på lönsam tillväxt, utveckling av organisationen och på att säkerställa finansiell stabilitet även i svåra tider.

"Resultatet 2023 är inte tillfredsställande. Men vi håller på att genomföra ett antal förändringar, vars resultat vi kommer att se i framtiden. Vi har klarat oss väldigt bra under decennierna och jag är övertygad om att vi med våra starka varumärken och som team kan lyfta Rosendahl Design Group långt in i framtiden. Jag känner mina kollegor och vet vad vi kan åstadkomma när vi kombinerar handling, kreativitet och affärsmannaskap. Och det är viktigt för mig att våra designs kan fortsätta att utvecklas så att de fortsätter att vara relevanta och skapa mening. Jag ser mycket fram emot uppdraget och min nya roll som vd, säger Lisbeth Dau.

Profiler:

Lisbeth Dau: Med 9 års erfarenhet från Rosendahl Design Group har Lisbeth Dau en djup kunskap om företaget, kunder, leverantörer och organisationens kompetens och hon har ett brett stöd i både organisation och styrelse. Lisbeth Dau har varit en nyckelspelare i att lägga upp den strategiska planen, och vet vad som krävs för att nå målen.

Lisbeth Dau har varit en av drivkrafterna bakom Rosendahl Design Groups B Corp-certifiering, som förpliktar företaget att uppfylla ett antal höga krav på transparens, ansvarighet och sociala och miljömässiga prestationer. Målet är att på ett ansvarsfullt sätt föra danska designtraditioner in i framtiden.

Lisbeth Dau var tidigare CFO på Day Birger et Mikkelsen, Løgismose Meyers A/S, Fazer och Dyrberg/Kern och har även styrelseuppdrag i Dymak A/S och Peter Justesen A/S.

Kaja Wiegand Møller: Kaja Wiegand Møller är för närvarande vice ordförande i styrelsen för Fredericia Furniture A/S, ett familjeägt företag, där hon varit VD i ett antal år. Kaja Wiegand Møller är även styrelseordförande i Garde Hvalsø A/S och styrelsen för GH F
Send feedback
Side panels
History
Saved

Relaterat innehåll

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

16.07.2024Designbase.se

Expert: Få kontroll över ditt IT-system innan semestern och undvik bedrägerier

27.06.2024F&H Group A/S

Sponsrad

KOM I JULSTÄMNING MED HOPTIMIST

25.06.2024Designbase.se

Köpenhamn är en designmetropol

25.06.2024Designbase.se

Välkända och nya varumärken på Nordstil

25.06.2024Designbase.se

Marva Griffin Wilshire tilldelas hedersdoktor

25.06.2024Designbase.se

Vi är en produktutvecklingsavdelning och inköpspartner

24.06.2024Designbase.se

Kreativa processer i centrum för Helsinki Design Week 2024

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023