Miljövänligt ljus för sommarens mys

Att ha tänt 500 LED-lampor från Sirius Company åtta timmar om dagen i en månad kostar 36,75 kr. Det finns alltså ingen anledning för butiker att inte sälja all den belysning som skapar mys i trädgården och hemmet. Men Sirius Company tänker längre än så och har lanserat en laddstation för lampor med uppladdningsbara batterier, så att man både sparar pengar och slipper bortskaffa batterier stup i kvarten.

Sam är Sirius Companys tolkning av en trendig ”mushroom”-lampa. Sam har tre ljusstyrkeinställningar, är vattentät och sladdlös. Den kan användas både inom- och utomhus och kommer i 4 olika färger inspirerade av naturen. Foto: Sirius Company .

För svenskarna är mysstämning starkt kopplad till belysning. Det gäller såväl i trädgården en varm sommarkväll som i hemmet året runt. Men vi är mitt uppe i en energikris, vilket gör att det snabbt känns politiskt inkorrekt att tända upp för mycket. I själva verket är det inte alls så det fungerar. Om du har tänt 500 LED-lampor från Sirius Company åtta timmar om dagen i en månad så kostar det 36,75 kr i el! Med den kunskapen i ryggen kan butikerna med gott samvete fortsätta sälja belysning till svenskarna.

Mannen bakom siffrorna är Stig Gerlach, ägare av Sirius Company, och han fortsätter med att säga att en av hans LED-lampor är på 0,04 W. ”Och när man dessutom använder vår fjärrkontroll och bara har tänt när man behöver, är det verkligen inte någon betydande mängd el man förbrukar i förhållande till den mysfaktor och glädje som belysningen ger”, säger han.

Han berättar också att krisen har gett Sirius Company anledning till självrannsakan kring just strömförbrukning och inte minst vad gäller ökad information om ämnet.

Den uppladdningsbara lösningen är Sirius framtidssatsning som gör det enkelt att välja grön energi. Väljer man en uppladdningsbar lösning så sparar man pengar i det långa loppet. Konsumenten slipper att regelbundet lägga pengar på batterier och belastar inte miljön som när man hela tiden slänger batterier. Foto: Sirius Company .

”Vi såg det med julbelysningen – många vågade helt enkelt inte tända lamporna i trädgårdens träd och buskar. Det har gjort att vi nu lägger ännu större kraft på att informera konsumenter, både direkt och genom information till personalen i butikerna”, berättar Stig Gerlach.

Han säger att utbytbara batterier är en ekonomiskt dålig lösning på lång sikt. ”De är dyra att byta och det kostar energi att producera dem, och så är de dåliga för miljön att bortskaffa.”

Hos Sirius Company har man därför i stor utsträckning gått över till att arbeta med uppladdningsbara batterier i sina produkter, eftersom de precis som Stig Gerlach säger är betydligt mer miljömässigt hållbara att använda.

”En laddstation laddar batterierna på två timmar, varpå de kan användas i 200 timmar innan de behöver laddas igen. Under en produkts livslängd kan man alltså bespara miljön upp till 1 000 batterier. Det är batterier som inte behöver produceras och framför allt inte hamnar i naturen”, säger han.

Det är just därför Sirius Company håller på att introducera laddstationer och tillhörande lampor med uppladdningsbara batterier på den europeiska marknaden. ”Det har definitivt gett genklang”, säger Stig Gerlach och tillägger att det är viktigt att medarbetarna i butikerna förstår systemet. ”Konsumenterna behöver såklart köpa en laddstation för 149 DKK första gången de köper uppladdningsbar belysning. Att man får igen de pengarna igen och igen måste ju naturligtvis förklaras.”

Han ser gärna att man använder de uppladdningsbara batterierna i kombination med en fjärrkontroll för att effektivisera strömförbrukningen ytterligare. ”Med fjärrkontrollen väljer man att ha tänt i 4, 6 eller 8 timmar. Om ljuset varit tänt i 4 timmar så släcks det i 20 timmar för att sedan starta automatiskt igen och lysa i 4 timmar. Fjärrkontrollen fungerar med 95 procent av alla Sirius-produkter.”

Multicharger 3 och 7. Den sistnämnda är en ny laddstation med hela sju laddplatser. Foto: Sirius Company .

Bra för affärerna

Man behöver inte ha varit i branschen särskilt länge för att förstå att både laddstationer och ljus med uppladdningsbara batterier samt fjärrkontroller inte bara är bra för miljön, utan också för butiken.

Om en konsument har en laddstation är det bara naturligt att vederbörande köper de ljus med uppladdningsbara batterier som fungerar med den.

Sirius Company arbetar med flera hållbara belysningslösningar. Bland annat deras Solar-serie med soldrivna lampor och Sam, som kan laddas via USB. Och när julen närmar sig lovar Stig att det kommer finnas flera nya produkter, bl.a. med uppladdningsbara batterier samt ljusslingor som använder så lite ström det bara går, så att julen 2023 kan bli lika mysig och ljusfylld som vanligt.

Relaterat innehåll

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

17.06.2024Designbase.se

Formland Speak Up: Inspiration och kunskapsdelning

17.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Vem är Vinding Et Co?

14.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Rött december kul

14.06.2024Designbase.se

Formland-trenden: Ikigai – det som ger livet mening

14.06.2024Designbase.se

Gatsby och mamma i fokus på Formex kaféer

14.06.2024Designbase.se

Formland: Ett universum av upplevelser och en inspirationskälla

13.06.2024Designbase.se

3daysofdesign: Bredgade är fortfarande Bredgade

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023