Le Creuset firar 100 år
Tradition möter innovation, och för Le Creuset började det för 100 år sedan
Le Creuset fyller 100 år i år. Foto: Le Creuset
Le Creuset grundades i Fresnoy-le-Grand, Frankrike, av de belgiska industrialisterna Armand Desaegher, en gjutningsspecialist, och Octave Aubecq, en emaljexpert, och har varit en pionjär inom färgglada köksredskap sedan 1925.
I ett sekel har det emaljerade gjutjärnet tillverkats på det ursprungliga gjuteriet, där varje del passerar genom händerna på flera hantverkare, vilket säkerställer hantverket. Produktdesignen fokuserar på kombinationen av skönhet, hållbarhet och goda matlagningsresultat, och elegans blandas med modernitet i det breda färgutbudet inom köksredskap.
Varje enskild produkt går igenom flera händer på fabriken i Frankrike. Foto: Le Creuset
När jag först såg de emaljerade gjutjärnsgrytorna som tillverkas i vårt gjuteri i Fresnoy-le-Grand, fängslades jag av deras skönhet och hantverket bakom dem, och i det ögonblicket såg jag inte bara köksredskap, utan den obegränsade potentialen hos ett företag som ägnar sig åt att skapa föremål av kulturarvskvalitet som skulle pryda kök runt om i världen i generationer framöver, säger Paul van Zuydam, ägare och styrelseordförande.
Med rötter i franskt hantverk kombinerar Le Creuset konst och vetenskap för att skapa produkter som tänjer på gränserna för kulinarisk excellens, från ugn till bord. Genom kontinuerlig forskning och utveckling utvecklas nya färger, etiketter och präglingar med avancerade tillverkningsmetoder.
Således finns emaljerade gjutjärnskokar i över 60 färger och i nästan 100 färger i stengods.