Hur man väljer de mest effektiva AI-prompterna

Designbranschen kan ha stor nytta av AI, men när du arbetar med ChatGPT eller liknande är det oerhört viktigt att du använder rätt uppmaningar för att få bästa resultat. Rådgivare och medgrundare av AI Rådgivning Jacob Dalhoff Steensen ger här en guide till de bästa uppmaningarna.

Foto: 123RF.com

"För små och medelstora företag som vill integrera artificiell intelligens (AI) i sin verksamhet är förståelsen och användningen av effektiva AI-uppmaningar avgörande. Dessa uppmaningar, som fungerar som kommandon, spelar en central roll för att säkerställa en framgångsrik och givande interaktion med AI-system som ChatGPT.

Att lära sig snabb teknik – konsten att formulera dessa frågor – låser upp AI:s fulla potential och bidrar till affärstillväxt och effektivitet. Det är viktigt, oavsett om du är nybörjare eller redan är bekant med AI-verktyg, att förstå hur välkonstruerade uppmaningar kan förbättra vår interaktion och användning av AI”. Det säger Jacob Dalhoff Steensen som är rådgivare och medgrundare till AI Rådgivning som arbetar med transformationen till en AI-driven framtid.

"Vi är specialiserade på att ta små och medelstora företag in i AI-eran med skräddarsydda, användarvänliga lösningar. Vår expertis inom AI-implementering och utbildning säkerställer att ditt företag inte bara håller jämna steg med tekniska framsteg, utan också utnyttjar dem för att stärka din affärsmodell. Vi erbjuder ett personligt och noggrant förhållningssätt som garanterar de anställdas säkerhet och säkerställer en smidig övergång till innovativa AI-verktyg. Med AI Rådgivning är framtidens teknik inom räckhåll, och ditt företag är redo att utnyttja sin fulla potential”, säger Jacob Dalhoff Steensen, rådgivare & medgrundare, som vidare konstaterar att AI Rådgivnings vision är att göra avancerad AI-teknik tillgänglig. och tillämpligt på alla företag, oavsett storlek, för att driva innovation och konkurrenskraft i en digital tidsålder, medan företagets uppdrag är att tillhandahålla integrerade AI-lösningar och utbildning som ger små och medelstora företag möjlighet att navigera och frodas i den snabbt utvecklande teknikvärlden .

Vad är en uppmaning?

En prompt är instruktionen eller frågan du ställer en AI. Det kan vara allt från en enkel begäran om information till en komplex begäran om att generera innehåll eller lösa problem. Effektiviteten av din AI-interaktion beror till stor del på hur du formulerar dessa uppmaningar.

Val av "modell"

När du arbetar med AI som ChatGPT är det viktigt att välja rätt version av modellen. I praktiken innebär det att man väljer mellan version 3.5 och 4. Varje version har sina styrkor och den senaste versionen erbjuder ofta förbättringar i att förstå och generera text. För företag kan valet av den senaste versionen innebära mer exakta svar och bättre resultat. Allt handlar om att hitta den version som bäst passar just dina behov, oavsett om det gäller kundservice, marknadsanalys eller något annat. Det hjälper till att säkerställa att du får ut det mesta av din AI-investering.

Vad är bra snabbstruktur:

Att bygga en effektiv prompt för AI, som ChatGPT, kräver tydliga instruktioner och en bra struktur. Först och främst bör instruktionerna finnas i början av prompten. Detta hjälper AI:n att förstå vad som förväntas som svar. För att skapa en tydlig separation mellan instruktion och det efterföljande sammanhanget kan man använda specifika symboler som ### eller """ som markerar en tydlig gräns.

Foto: Steve Johnson on Unsplash

Det är också viktigt att vara specifik och detaljerad i texten i uppmaningen. Detta innebär att vara exakt om sammanhang, önskat resultat, längd, format och stil. Till exempel, istället för att bara be om "en rapport om marknadsförhållanden", kan man ange "en detaljerad tvåsidig rapport om de senaste trenderna inom digital marknadsföring för detaljhandeln".

Slutligen är det viktigt att tydligt uttrycka det önskade utdataformatet. Detta kan göras genom att ge exempel på hur det slutliga svaret ska se ut. Om du till exempel vill ha en lista kan du instruera AI:en att "lista de tre viktigaste fördelarna med produkten, åtskilda med kommatecken". Genom att följa dessa principer i snabb konstruktion säkerställer du mer exakta och användbara svar från AI.

Andra råd för snabbt byggande

Inom prompt engineering finns det olika tillvägagångssätt som kan förbättra interaktionen med AI. Dessa inkluderar noll-shot, få-shot och finjusteringsmetoder. Zero-shot hänvisar till när du ställer en fråga utan tidigare exempel - AI:n måste förstå och svara baserat på sin träning enbart. Few-shot innebär att ge några exempel för att styra AI:s svar i önskad riktning. Finjustering går ett steg längre, där du anpassar AI-modellen specifikt till dina behov genom träning på din egen datamängd.

För att skapa mer effektiva uppmaningar är det viktigt att undvika vaga och "fluffiga" beskrivningar. Var specifik och exakt i din formulering. Till exempel, istället för att säga "skriv något om klimatförändringar", kan man specificera "skriv en kort artikel på 300 ord som förklarar de viktigaste orsakerna till klimatförändringarna idag".

Sist men inte minst, fokusera på vad AI ska göra istället för vad den inte ska göra. Detta innebär att instruera AI med positiva åtgärder snarare än begränsningar. Till exempel, istället för att säga "skriv inte om politiska ämnen", säg "fokusera på de vetenskapliga aspekterna av ämnet". Detta hjälper till att styra AI i önskad riktning och säkerställer mer relevanta och fokuserade svar.

Exempel på uppmaningar i affärssammanhang:

Bra Prompts

 1. Kundtjänst automatisering
  Uppmaning: "Formulera ett detaljerat svar till en kund som frågar hur man returnerar en köpt produkt och vilken returtidsfristen är. Inkludera steg-för-steg-instruktioner om returprocessen, nämn returtiden och lägg till information om hur kunden kan kontakta oss för ytterligare hjälp."
 2. Marknadsanalys
  Uppmaning: "Gör en analys av aktuella trender inom hållbara förpackningar inom livsmedelsindustrin. Identifiera de tre primära trenderna och sammanfatta dem i en kort rapport som kan användas för strategisk planering."
 3. Innehållsmarknadsföring
  Uppmaning: "Skriv ett engagerande blogginlägg om fördelarna med distanspendling för småföretag. Inkludera statistik och verkliga exempel som illustrerar förbättringar i produktivitet och medarbetartillfredsställelse."
 4. Produktbeskrivningar
  Uppmaning: "Skapa en detaljerad och övertygande produktbeskrivning för en ny ekologisk hudvårdslinje som tilltalar miljömedvetna konsumenter. Fokusera på produktens naturliga ingredienser och miljövänliga produktion."
 5. Strategi för sociala medier
  Uppmaning: "Utveckla en kreativ plan för sociala medier under en månad för en kaffestartup. Planen bör innehålla dagliga inläggsidéer och relevanta hashtags som lyfter fram kaféets engagemang för hållbarhet och deras unika urval av kaffe."

Dåliga Prompts

 1. För vagt
  Uppmaning: "Gör något åt ​​kundservice." – Problem: Saknar specifika instruktioner eller mål.
 2. För bred
  Uppmaning: "Berätta om marknadsföring." - Problem: För brett ämne utan fokus eller sammanhang.
 3. Brist på sammanhang
  Uppmaning: "Hur förbättrar jag min verksamhet?" - Problem: Brist på information om typen av verksamhet eller specifika utmaningar.
 4. Tvetydiga frågor
  Uppmaning: "Hur använder jag sociala medier och e-post för marknadsföring?" - Problem: Kombinerar två olika ämnen, vilket gör det svårt att ge ett fokuserat svar.
 5. För komplicerade frågor
  Uppmaning: "Skapa en komplett affärsplan för en ny start." - Problem: För bred och komplex fråga för en enskild uppmaning.

"Effektiv prompt ingenjörskonst är en viktig färdighet för att utnyttja AI:s fulla potential i affärer. Genom att bemästra konsten att ställa rätt frågor kan du förvandla AI till en ovärderlig resurs för din organisation”, säger Jacob Dalhoff Steensen, och han avslutar med att konstatera att AI Consulting hjälper företag att utnyttja AI genom skräddarsydda lösningar och utbildning i prompt ingenjörskonst.
www.ai-raadgivning.dk

Relaterat innehåll

24.04.2024Designbase.se

Heimtextil samarbetar med Patricia Urquiola 2025

23.04.2024Designbase.se

Fyra makrotrender för de kommande åren

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

17.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Witt A/S tar över distributionen av Aiper trådlösa poolrobotar i Norden

08.04.2024Global Design Partner

Sponsrad

Från återvunnen plast till hållbara och multifunktionella produkter

05.04.2024Designbase.se

BoConcept förvärvar en internationell toppprofil

04.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

iRobot introducerar en ny prisvänlig 2-i-1-robot: Roomba Combo Essential

27.03.2024Önska

Sponsrad

Önska reser tillsammans!

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023