Glasikon får en ny dimension

Det tog Peter Svarrer hela tre år att utveckla, forma och fullända Cocoon-vasen, men det visade det sig så småningom vara värt.

Foto Holmegaard.

Nu är det 20-årsjubileum för Peter Svarrers ikoniska Cocoon-vas. Den organiska droppdesignen är i dag en modern glaskonstklassiker och en av hörnstenarna i Holmegaards munblåsta sortiment – och nu firas 20-årsjubileet med en helt spektakulär version i begränsad upplaga.

Jubileumsvasen blåses i glasverkstaden på Holmegaard Værk och ger med sina extravaganta 45 cm och subtila ränder i flamingo, lavendel och blå mot en olivgrå bakgrund den ikoniska glasdesignen en ny och nästan kalejdoskopisk dimension.

Att hylla en designklassiker på det här sättet är på många sätt extremt paradoxalt: för hur omtolkar man den perfekta proportion och optimala glasreflektion som Cocoon-vasen fick redan 2003? För Peter Svarrer, som sedan 1997 har förknippats med Holmegaard och över tid har skapat några av märkets mest ikoniska glasdesigner, ligger svaret i det extra lagret och den iögonfallande visuella effekt som dekorationen tillför denna berömda design. 

Foto Holmegaard.

Uttrycksfull blickfångare 

Den ursprungliga idén till Cocoon-vasen fick Peter Svarrer när han iakttog glasblåsarna på Holmegaard Værk medan de arbetade med flytande glas.

Då bildas droppformen helt naturligt – den inspirerade sedan Svarrer att formge sin karakteristiska design efter glasmassans autentiska uttryck. I dag – tjugo år senare – ligger samma intuitiva tillvägagångssätt bakom jubileumsvasen, vars breda ränder i färgat glas är resultatet av minutiösa experiment med att skapa en dekoration med det rätta flytande samspelet mellan form, färg och rytm.

”Min tanke var att ge jubileumsvasen en design som tillät att man såg igenom vasen, men som samtidigt stoppade blicken. Det resulterade i tre ränder färgat glas som läggs på innan man blåser in glasmassan i träformen, och som bildar skuggor på en transparent rökgrå bakgrund med opalfärgade områden”, säger Peter Svarrer.

Jubileumsversionen av Cocoon-vasen munblåses på Holmegaard Værk och är en del av Holmegaard Archives: en nischkollektion som hyllar märkets traditionsrika och färgstarka hantverkshistoria med specialproduktion av utvalda glasklassiker i samtida sammanhang – som ett slags unik reflektion över det förflutna, nutiden och framtiden.

mer av...

05.12.2023Designbase.se

Fäll ihop

05.12.2023Designbase.se

Kärlek och bra råvaror

04.12.2023Designbase.se

Heimtextil lanserar standardiseringsverktyg för alla textilarrangemang

04.12.2023Designbase.se

Allt är marmor

01.12.2023Designbase.se

Festliga presentidéer

30.11.2023Designbase.se

Skandinaviska skönheter

29.11.2023Designbase.se

Designföretag går samman om en möbel med harmonisk fusion

29.11.2023Designbase.se

Oslo Design Fair lanserar ny sälj- och marknadsföringskanal

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023