Fåtöljen Puffy Lounge Chair är 2021 års Born Classic-vinnare

Fåtöljen Puffy Lounge Chair tilldelas priset Born Classic, Stockholm Furniture & Light Fairs och Bukowskis designpris för framtida klassiker. Puffy Lounge Chair är formgiven av Faye Toogood för designvarumärket Hem. Årets jury består av Bukowskis experter Eva Seeman, Björn Extergren och Jonatan Jahn.

Stockholm Furniture & Light Fair instiftade 2019 ett nytt designpris Born Classic i samarbete med auktionshuset Bukowskis. Utmärkelsen går till en ny produkt som har kvaliteter att bli en framtida designklassiker. Produkten ska vara formgiven av en designer eller tillverkad av en producent från Skandinavien.

Årets vinnare är fåtöljen Puffy Lounge Chair, formgiven av den experimentella och okonventionella brittiska stjärndesignern Faye Toogood vars kreativa bredd sträcker sig från inredningsdesign via möbler och objekt till kläder. Puffy Lounge Chair är designad för det Stockholmsbaserad designvarumärket Hem.

Juryns motivering:
”Formgivaren till årets vinnare av Born Classic har en tydlig förankrad ställning i vår samtid. Med denna möbel anser vi att formgivaren har skapat en framtida klassiker. Med både estetiska och materiella kvaliteter, tror vi att denna möbel kommer att leva ett långt och uppskattat liv. Möbeln har redan mötts av ett varmt mottagande, rönt uppskattning och fått stor spridning i sociala medier. Något som bidrar till varför vi tror att det här är en "Born Classic"."

Övriga nominerade till Born Classic 2021:

Pierre Sindre, "Ono", Källemo
”Med en uttalad inspiration från Japan men också från Gerrit Rietvelds "Military Chair" och Sven Markelius ”Orkesterstol” skapar Sindre en stol med raffinerade linjer och ett hantverksmässigt mycket elegant utförande. Stolens karaktär andas också en smula John Kandell, som än idag är en del av Källemos själ, vilket gör denna stol till en kandidat.”

Jenny Nordberg, "Accumulations", Olsson & Gerthel
”Som auktionsspecialister uppskattar vi den ambitiösa återbruksprocessen som ledde fram till denna snillrika produkt. Samarbetet har nu lett fram till att lampan sattes i småskalig produktion i Sverige. Detta är ett lysande exempel på Nordbergs medvetna designprocess och hur formgivare kan påverka designmarknaden för en mer cirkulär produktion. Resultatet är en lampa som utmärker sig som en samtida tolkning av Castiglioni brödernas klassiker ”Arco” och ”Livio”.

Johan Ansander, "Maximus", Blå Station
”Initialt kastas vi tillbaka till 1970-talets italienska design av bl.a. Joe Colombo, Vico Magistretti och kanske även finländske Eero Aarnios "Pony". Stolens uttryck skapar förväntningar om att vara utförd i ett gjutet syntetiskt material, varför den kärleksfulla träbehandlingen överraskar. Som titeln Maximus antyder, kräver fåtöljen en maximerad kunskap i träbehandling och med närproducerade material och dess höga kvalitet i utförandet är fåtöljen uppskattad nyhet.”

Peter Andersson, "Corso", Lammhults
”En uppdaterad version av Erich Dieckmanns ikoniska modernistiska sittmöbler. Som beundrare av Funktionalismens estetik uppskattar vi det linjära och estetiska i "Corso". Väl utvalda material, det kvalitativa utförandet och Lammhults medvetna hållbarhetsprocess bidrar till nominering.”

Tidigare vinnare
2020: Bordet ”Ettore”, formgivet av Åsa Jungnelius och producerat av Källemo
2019: Spegeln ”Mirror”, formgiven av Front och producerad av Swedese

Expertjuryn från Bukowskis utgörs av:
Björn Extergren är specialist på antika möbler och konsthantverk samt asiatisk keramik och konsthantverk och har en lång bakgrund inom möbelrenovering och inredning.
Eva Seeman har studerat på Christie’s i London och arbetar sedan 1987 som ansvarig specialist för design och modernt konsthantverk på Bukowskis.
Jonatan Jahn arbetar på Bukowskis som specialist inom design och modernt konsthantverk och besitter betydande erfarenheter från MoMA i New York och Nationalmuseum i Stockholm.

Relaterat innehåll

24.06.2024Designbase.se

Kreativa processer i centrum för Helsinki Design Week 2024

24.06.2024Designbase.se

Spännande nytt koncept på imm Köln

24.06.2024Designbase.se

Faye Toogood hedersgäst på Stockholm Furniture Fair 2025

19.06.2024Designbase.se

Designföretag sätter Norge på kartan

17.06.2024Designbase.se

Formland Speak Up: Inspiration och kunskapsdelning

17.06.2024Designbase.se

Ett liv nära naturen

17.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Vem är Vinding Et Co?

14.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Rött december kul

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023