Chris Martin blir Årets Designer

Massproductions vinnare i Residence Stora Formpris.

Magnus Elebäck, VD för Massproductions, och Chris Martin, chefsdesigner..

26.02.2018

Johanna Elisabet Bergström, Designbase.se

Residence Stora Formpris delas ut årligen av tidskriften Residence Magazine, och hyllar de kreatörer, arkitekter och designers som särskilt har utmärkt sig under året. 2017 års utmärkelse i kategorin Årets Designer tilldelades den flerfaldigt prisbelönta möbeltillverkaren Massproductions, som i fjol även tog hem segern som Årets Producent. Chris Martin, varumärkets chefsdesigner och medgrundare, berättar mer.

”Målet med min design är att folk ska tycka om produkterna och vilja ha dem hemma, eller använda dem i offentliga miljöer. Därför är priset Årets Designer ett fint kvitto på att man har lyckats med detta”, säger en glad Chris dagen efter prisutdelningen. För honom smäller Årets Designer ännu högre än förra årets seger som Årets Producent. ”Det priset var mer Magnus område än mitt”, förklarar Chris och syftar då på Magnus Elebäck, företagets VD.

Möbelintresset startade tidigt

Stolen Icha Chair är en av varumärkets senaste nyheter, och kompletterar bord och pallar i samma serie..

Chris kommer ursprungligen från Hertfordshire, strax norr om London. Han berättar att han växte upp i en lite ”luddig” inredningsmiljö, ”med en hel del blommönster”, men redan i unga år hade ett starkt intresse för möbler, och som tonåring började designa egna alster hemma i pojkrummet. Därifrån gick karriären via bland annat collegestudier, en period hos designern Jasper Morrison och en Mastersexamen i design vid Royal College of Art, för att slutligen landa hos IKEA, där han var verksam under flera år innan han, tillsammans med Magnus, grundade Massproductions 2009.

Chris berättar att han och Magnus inte tittar så mycket på hur marknaden ser ut, eller globala trender, när de tar fram nya produkter. Istället utgår de mer från vad de själva skulle vilja ha hemma – och var någonstans de kan se att det finns ett behov att fylla. I själva designprocessen förklarar Chris det som att han jobbar med två poler: en som är rationell och industriell och en motpol som är mer oväntad och spännande. Svårigheten ligger i att hitta balansen mellan de två och samtidigt få till det med finess och elegans. ”Att bara göra en av dem hade varit enkelt. Utmaningen är att hitta rätt kombination. Dessutom är komforten viktig – vilken känsla en möbel ger dig”, säger Chris.

En egen approach till modernismen

En av anledningarna för Chris att lämna London för Sverige var att han attraherades av den skandinaviska designstilen och -kulturen, vilken han själv beskriver som en egen approach till Modernismen, med en varmare, mer naturlig känsla än man kan se i till exempel Tyskland och Sydeuropa. Dessutom gillade han tanken på att det fanns möbel- och designproduktion i landet, vilket det idag fortfarande, 23 år senare, inte gör på samma sätt i Storbritannien.

Målet med min design är att folk ska tycka om produkterna och vilja ha dem hemma, eller använda dem i offentliga miljöer.

Chris Martin, chefsdesigner för Massproductions.

Chris berättar vidare att han är väldigt intresserad av industriella processer och hur en produkt faktiskt tillverkas från scratch. Hans bakgrund från IKEA har även gett honom en stark, intuitiv känsla för det kommersiella, och målet är alltid att utveckla ett effektivt koncept, där produkten är lika uppskattad och omtyckt av personalen i fabriken som av slutkunden ute i samhället. Utan att för den skull tumma på kvaliteten hos material eller finish.

Fokus på möbelmässan

När jag frågar om hur framtidsplanerna för varumärket ser ut skrattar Chris och förklarar att han själv arbetar med ganska korta perspektiv: ”det är Magnus som är visionären av oss två”. Det som står klart är att det kommer att bli fortsatt fokus på möbler. ”Det är det enda jag någonsin har gjort, och så kommer det nog att fortsätta”, säger Chris. Nu närmast är det dock Stockholm Furniture & Light Fair som står i centrum, där Massproductions bland annat kommer att lansera en ny stol, Rose, i laminerat trä. ”Rose blir lite som en motvikt till en del praktiska och funktionella möbler vi har tagit fram på senare tid. Den är mer experimentell och flamboyant i sitt uttryck”, förklarar Chris avslutningsvis.  

JURYNS MOTIVERING FÖR CHRIS MARTINS SEGER SOM ÅRETS DESIGNER

”Årets designer lämnade engelsk cosy för att blomma ut i skandinavisk möbelmiljö. Som designer för Massproductions skapar han moderniserad modernism, skräddat till smart och förståndig nu-form. Årets mest sedda, plåtade och sålda möbler, funktionellt, elegant och finurligt.”

Vinnarna i Residence Stora Formpris 2017

ÅRETS DESIGNER

Chris Martin

ÅRETS ARKITEKT

Skälsö Arkitekter

ÅRETS LAURITZ ICON AWARD

Möbelserien Bow

Av Lisa Hilland

Producent Gemla Fabriker

ÅRETS INREDARE

Louise Liljencrantz

ÅRETS HANTVERK

Kfk Snickeri

ÅRETS PRODUCENT

DUX för sitt samarbete med Claesson Koivisto Rune

ÅRETS ACCESSOAR

Spegeln Mirror 124 ° av Daniel Rybakken

Producent Artek

ÅRETS NYKOMLING

Möbelserien Arrow av Erik Järkil för Austere

Producent Tre sekel

ÅRETS BELYSNING

Armaturen W171 Alma av Tham & Videgård

Producent Wästberg

ÅRETS MÖBEL

Soffan Bleck av TAF Arkitekter

Producent Gärsnäs

ÅRETS LANSERING

Arket

ÅRETS SCANDINAVIAN AWARD

Frama

Vinnarna i Residence Stora Formpris 2017 utsågs av en jury som i år bestod av Residences redaktion samt inredaren Lotta Agaton, tillsammans med en läsaromröstning på residencemagazine.se.

Relaterat innehåll

14.05.2024Designbase.se

Koelnmesse i nytt samarbete med Colombias ledande designmässa

14.05.2024Designbase.se

Här är årets ledande norska designföretag

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

15.02.2024Designbase.se

Exklusivt barnmöbelmärke vinner designpris på Formland

05.02.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Strålande Zone-nyhet hyllar den nordiska sensommaren

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023