Ut ur det blå

Populära klassiker i en ny och fräsch färg representerar början på ett nytt och livfullt kapitel. Det är vad Royal Copenhagen utlovar med lanseringen av en helt ny färglinje.

Foto: Royal Copenhagen.

En mjuk men ändå livlig korallnyans berikar mönsteruniverset på Royal Copenhagens senaste kollektion, Koral Musselmalet Halvblonde och Koral Riflet Blonde. Det är det första steget mot en mer expressiv användning av färger på det mångsidiga och traditionsrika porslinsföretaget.

Royal Copenhagen ser återigen tillbaka på historien för att skapa framtidens design. I det ljuset är det helt naturligt att företaget ger två klassiker en uppdatering. Koral Halvblonde har sitt ursprung i det klassiska Musselmalet Halvblonde, som framgångsrikt introducerades av porslinsfabrikens kreativa direktör Arnold Krog 1888. Noggrant 90 år senare, 1978, blev Krogs eleganta halvblonde inspirationen till den minimalistiska Prinsesse-kollektionen, som idag utgör grunden för Koral Riflet Blonde-kollektionen.

De två nya kollektionerna är inte bara historiskt förbundna med dekorernas karaktär, de står också som vittnesbörd om konsthantverkarnas historiskt långa insikt i färger.

Färgexperiment är en välintegrerad del av arbetssätten hos Royal Copenhagen. Sedan tidigaste historien vid slutet av 1700-talet har konsthantverkarna skapat spektakulärt, mångfärgat porslin som till exempel den ikoniska Flora Danica-kollektionen och figurer i alla regnbågens färger. På slutet av 1800-talet presenterades bland annat en hallonröd kollektion, som blev inspirationen till Koral-kollektionen. Design-teamet hos Royal Copenhagen har länge arbetat med att ge den hallonröda färgen ett mer dämpat och användbart uttryck. Senior Designer Rikard Leander förklarar: "Genom att klä de klassiska mönstren i korall lägger vi till en färg som upplevs modern och tidlös samtidigt. Det är en färg som står starkt på egen hand samtidigt som den fungerar väl tillsammans med den blå. På så sätt utvidgas möjligheterna att kombinera delar över serviser, vilket vi vet att många av våra samlare uppskattar".

www.royalcopenhagen.dk

-PF

mer av...

04.12.2023Designbase.se

Heimtextil lanserar standardiseringsverktyg för alla textilarrangemang

04.12.2023Designbase.se

Allt är marmor

01.12.2023Designbase.se

Festliga presentidéer

30.11.2023Designbase.se

Skandinaviska skönheter

29.11.2023Designbase.se

Designföretag går samman om en möbel med harmonisk fusion

29.11.2023Designbase.se

Oslo Design Fair lanserar ny sälj- och marknadsföringskanal

28.11.2023Designbase.se

En ny generation av glas

28.11.2023Designbase.se

Stockholmsmässan ska säljas

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023