Temu är föremål för strängare regler

EU-kommissionen kategoriserar nu Temu som en "mycket stor onlineplattform", och det innebär att den kinesiska e-handelsjätten måste följa en rad hårdare krav gällande bland annat produktsäkerhet. Det är ett viktigt steg, säger Dansk Erhverv, som dock menar att Temu går av för lätt.och goda nyheter för frisör- och skönhetsbranschen.

Skärpta regler för produktsäkerhet för Temu innebär förhoppningsvis att inte så många tvivelaktiga frisör- och skönhetsprodukter kommer ut på marknaden. Foto: 123RF.com

EU-kommissionen har kommit fram till att den kinesiska e-handelsjätten Temu är en "mycket stor onlineplattform".

"Det innebär att Temu nu omfattas av reglerna i lagen om digitala tjänster, och de är betydligt strängare än de som Temu tidigare varit föremål för", förklarar Betina Schiønning, som är chefskonsult på Dansk Erhverv.

Kategoriseringen innebär bland annat att Temu måste göra "sitt bästa" för att se till att inga olagliga eller farliga produkter säljs via deras plattform. De måste också anlita hjälp utifrån för att följa reglerna:

”Det ska också bli spännande att se hur viktigt det är att Temu nu är skyldig att ha en extern compliance officer som hjälper dem att hantera de största riskerna. Vi har trots allt sett att de har anställt många kommunikationsfolk inom EU, som pratar mycket om hur mycket de gör. Nu är vi glada att de även kommer att söka extern rådgivning om hur de kan förbättra sin hantering av risken med farliga produkter.”

Ett annat viktigt moment är att högre böter väntar om reglerna inte följs.

"Det är ett steg på vägen mot rättvisa och lika konkurrensvillkor mellan Temu och vanliga handelsbolag, varför vi i Dansk Erhverv är glada över att EU-kommissionen har nått det som - i våra ögon - är ganska självklart", säger Betina Schiønning.

Behov av hårdare regler
Även om den nya kategoriseringen är ett stort steg i rätt riktning får den inte träden att växa in i himlen, framhåller Betina Schønning:

"Temu är bra på många saker, men å danska och europeiska företags vägnar kan jag mycket väl vara orolig över hur bra de är på att se till att inga farliga eller olagliga produkter säljs på sajten, vilket de nu måste göra efter" bästa förmåga."Därför finns det ett behov av att myndigheterna kontrollerar det och utfärdar vite om reglerna överträds”.

Samtidigt uppmanar Dansk Erhverv de europeiska myndigheterna att gå längre:

”Temu kommer att omfattas av hårdare regler, men de omfattas fortfarande inte av samma regler som danska och europeiska handelsföretag som importerar varor från tredje land. I våra ögon är detta orimligt och det är därför vi säger att det är ett stort och viktigt steg, men det är långt ifrån tillräckligt. Det är därför vi fortsätter kampen för att Temu ska tävla på samma villkor”.

Relaterat innehåll

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

16.07.2024Designbase.se

Expert: Få kontroll över ditt IT-system innan semestern och undvik bedrägerier

12.07.2024Designbase.se

Ökning av konkurser i juni

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

11.06.2024Designbase.se

Direkt till konsument är det nya "svarta"

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023