Synergi mellan två designuniversum

I samband med vårens och sommarens designfestivaler har ljusföretaget NUAD och inredningsmärket Form & Refine gått samman i ett unikt samarbete, där den danska hantverkstraditionen med kvalitetsmaterial och en ren estetik är dominerande.

Form & Refine och NUAD samarbetar under 3daysofdesign. Foto: Form & Refine og NUAD

Form & Refine x NUAD är vad de två företagen kallar det nya samarbetet, som sågs första gången under Trender & Traditioner, och som fortsätter under 3daysofdesign. Båda varumärkena har användningen av äkta material och en minimalistisk estetik gemensamt, vilket ger de bästa förutsättningarna för att utnyttja synergin mellan de två designuniversumen och deras produktsortiment.

Form & Refine grundades 2018 av Helle Herman Mortensen, Jonas Herman Pedersen och Lasse Lund Lauridsen, baserat på en gemensam vision att skapa ett värdebaserat varumärke som utforskar material och syftar till att bevara både vårt allas land och hantverkstraditionerna som har uppstått och utvecklats över tid genom bearbetning och hantering av material.

Avra bordslampa från NUAD. Foto: NUAD

Samtidigt bryggde arkitekten Rune Krøjgaard på att skapa ett varumärke, med stort fokus på funktionalitet och tidlös design, som kombinerade mjuka organiska former med en industriell estetik. Detta resulterade i grundandet av NUAD 2019, där mötet mellan hemmets estetik och kontorsmiljöns inredning stod i förgrunden.

Deras kunskap om och möte med varandra måste dock hittas ännu tidigare än så, då grundarna träffades första gången 2010 för ett Design Camp i samband med sina respektive studier. Sedan dess har de följt varandra tätt med stort intresse och respekt för varandras förhållningssätt till stil och material.

Som grundare av företag inom designbranschen samtidigt har de också haft ett fruktbart förhållande med sparring och erfarenhetsutbyte, framgångar och utmaningar.

Stort fokus på material

Gemensamt för både Form & Refine och NUAD är deras syn på materialanvändning och dess bearbetning.

Genom att använda riktiga material och en respekt för både funktionaliteten och estetiken hos dessa material försöker de på sitt eget sätt att tänka på materialanvändningen i själva centrum för designen.

"Material är vår stora passion. Vi är selektiva i vårt sökande efter högkvalitativa material, samt vårt val av hantverkare som kommer att tillverka våra produkter. Vi tror att de mest lämpliga hantverkarna finns i respektive land där materialen kommer från. Just därför låter vi materialen bearbetas i deras ursprungsländer, där det finns störst skicklighet och kunskap om dem. Stoltheten och hantverkstraditionerna förknippade med materialen återspeglas i uttrycket och kvaliteten på våra produkter”, säger Helle Herman Mortensen.

Från Form & Refine. Foto: Form & Refine

Rune Krøjgaard tillägger: "Jag är ett stort fan av att använda riktiga material. Jag har en stor förkärlek för trä, och stål är lätt att arbeta med jämfört med lampor. Framför allt älskar jag att använda samma material genom hela produkten, så att man kan optimera produktionen. Men samspelet mellan material är också intressant – vad som fungerar tillsammans och hur det fungerar. Jag gillar när materialet får tala”.

Helle Herman Mortensen håller med och påpekar: "Vår design är enkla, men känns igen på sina detaljer och tydliga silhuetter. Designen hyllar och stödjer materialen i deras rena form. Detta innebär också att materialets egenskaper är medskapande till formen på designen. Vi arbetar bara med få och rena material och varje design har för avsikt att berätta historien om detta material”.

Fokus på framtida produktion

Med sådana noggrant utvalda material följer också en medvetenhet och aktiv inställning till framtida produktion och sättet att producera produkter. Hållbarhet har från början varit avgörande för Form & Refines värdegrund där vi arbetar med högt fokus och höga krav.

”Vi tror att vi genom hållbara metoder kan bevara och förbättra vår miljö genom att stödja kulturer och individer som arbetar med hållbart hantverk. Naturmaterial orsakar mycket mindre miljöpåverkan i form av CO2-utsläpp än andra material. Naturmaterial är därför väsentliga för vår agenda för hållbarhet”, konstaterar Helle Herman Mortensen och fortsätter: ”Vi använder bara de mest hållbara och hållbara materialen från jordens resurser, som t.ex. trä, stengods, alpacka, kork och vegetabiliskt garvat läder. Många av dessa material blir bara vackrare med tiden och ger våra produkter en lång livslängd”.

Rune Krøjgaard identifierar vikten av materialval som helt avgörande i framtida produktion och tillägger att mängden material som används också bör ingå i utformningen av en produkt.

"Grön omställning har blivit en stor verksamhet, men det är mer komplext än så. Och nyanserna är viktiga att se och förstå. Jag betraktar både jungfruligt och återvinningsbart material i mina produkter, men för mig handlar det mycket mer om att säkerställa rätt användning av materialet i rätt mängd. Jag gillar att minimera och optimera, och det måste vi också tänka på i framtida produktion, där det är vettigt”.

Även om både Form & Refine och NUAD inte är de största aktörerna inom designbranschen ser de det ändå som absolut nödvändigt att arbeta för och tänka på estetik, produktion och material för framtiden.

"Vi är medvetna om att vi är en liten aktör i ett stort spel och kan därmed röra oss väldigt lite i de val vi gör, men vi tror och hoppas att vi med vår estetik och fokus på hållbara material kan vara att inspirera en estetik och ett konsumtion som är mindre trendbaserad och fokuserar mer på hållbara kvalitetsprodukter”, framhåller Helle Herman Mortensen.

Funktionalitet och estetik

Kombinationen mellan funktion och estetik har varit central för både arkitektur och design sedan modernismen, vilket enligt båda varumärkena är ett helt naturligt bra skäl till att estetisk funktionalism odlas i båda designuniversum.

Radant vägglampa från NUAD. Foto: NUAD

”För oss går estetik och funktionalitet hand i hand och är två saker som inte ska skiljas från varandra. Vi tror att funktionalitet kan bidra till att förbättra estetiken. Vi ser design som ett kreativt och estetiskt uttryck, men minst lika viktigt som funktionella föremål. Enligt vår uppfattning är detta ett av grundelementen för att skapa långvarig design; föremål som kommer att överleva och patina genom flera generationer”, säger Helle Herman Mortensen och Rune Krøjgaard nickar och tillägger: ”Det är en hårfin balansgång som man som designer bör vara medveten om. Jag har varit och är väldigt fokuserad på att finjustera materialanvändningen, och använda så lite material som möjligt. Som designer har du ett ansvar. Det finns ett värde i att finjustera det grafiska uttrycket, designen och estetiken, som Helle säger, eftersom det kan lyfta och tillsammans med funktionen göra en produkt hållbar och därmed bli hållbar i sig. Funktionen får aldrig glömmas bort. Däri ligger uppgiften som designer: Att göra något som andra kan använda och samtidigt njuta av att titta på”.

Perfekt samarbete

Beslutet att skapa ett gemensamt universum under både Trends&Traditions och 3daysofdesign var inte svårt på grund av produkternas estetiska kvaliteter och inte minst designfilosofin och ideologin kring materialförståelse.

"Form & Refines produktsortiment kompletterar produkterna i NUAD riktigt bra. På ett sätt lyfter produkterna upp varandra. Jag har stor respekt för Jonas och Helles designuniversum och det gemensamma är den noggranna bearbetningen och förenklingen av produkten. Att skapa något unikt med få och raffinerade inslag, samt krydda det med referenser till något igenkännbart, det är en konstform och vittnar om skickliga och kompetenta formgivare", säger Rune och Helle Herman Mortensen ler och fortsätter: "Detta är ord av beröm från Rune, och vi delar hans syn på vårt gemensamma produktsortiment och ser detaljer, enkelhet och materialanvändning som avgörande för en bra utgångspunkt för ett perfekt samarbete. En estetik som talar samma språk och en värdegrund som bygger på gemensamma principer – och en god kemi är alltid viktigt i ett samarbete, även inom designbranschen”.

www.formandrefine.com 

www.nuad.dk

OPA Vägglampa från NUAD. Foto: NUAD

Lättviktsbänk från Form & Refine. Foto: Form & Refine

Relaterat innehåll

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

16.07.2024Designbase.se

Expert: Få kontroll över ditt IT-system innan semestern och undvik bedrägerier

19.07.2024Möbelmässan

Sponsrad

Därför besöker IKEA Möbelmässan Göteborg: "Triggar inspirationen!"

19.07.2024Möbelmässan

Sponsrad

Låt inredningen styras av livsstil och känsla: "Imperfekt perfektion"

18.06.2024Designbase.se

Öar av välbefinnande

18.06.2024Designbase.se

Synergi mellan två designuniversum

11.06.2024Designbase.se

Kolon och ByLogstrup i nytt samarbete

29.05.2024Designbase.se

UMAGE vinner årets Red Dot design award

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023