Stockholm Furniture & Light Fair: ny layout – nya möjligheter

För inte mindre är 70:nde gången anordnas Stockholm Furniture & Light Fair i februari 2020. Det firar mässan med en helt ny hallindelning. Därutöver hälsas utställare med hållbarhetsfokus särskilt välkomna, och både Designbaren och Greenhouse ligger i händerna på unga och experimentella designkrafter.

Formgivaren Fredrik Paulsen ska designa Designbaren..

Hållbarhet står i fokus när Stockholm Furniture & Light Fair 2020 presenterar en hel rad aktörer med tydlig miljöprofil. Bland annat Baux, Blå station, Bolon, Gemla, Green Furniture Concept, Kvadrat, Källemo, Lammhults, Nola, Offecct, Swedese, Vestre och Zero, som alla har fått internationell uppmärksamhet för sitt konsekventa miljöarbete. Flera av dessa är familjeföretag, där de ekologiska aspekterna har varit en viktig drivkraft ända från starten. Denna koncentration av miljömedvetna designföretag gör Stockholm Furniture & Light Fair till en unik mötesplats. Det säger projektledare Cecilia Nyberg: ”Tillsammans utgör dessa utställare en enorm kunskapsplattform. Deras kollektioner är som ett uppslagsverk för de senaste årens innovationer inom hållbarhet. Att se hur de sporrar varandra, hur de pushar miljötänkande vidare och längre för varje år, är fantastiskt”.

Mässan bjuder dessutom på en ny hallindelning för att möta förändringar och tendenser i branschen, och för att ge plats åt ännu fler företag inom det bästa av skandinavisk möbel- och belysningsdesign.

Att se hur våra utställare pushar miljötänkande vidare och längre för varje år är fantastiskt.

Cecilia Nyberg, Projektledare Stockholm Furniture & Light Fair

”Efterhand som antalet verksamheter som vill se sina möbler i offentlig miljö med fokus på design ökar, utökar vi området Design & Contract Market, som tidigare var placerat i B-hallen, till att nu finnas i C-hallen. Flytten ger plats för fler utställare, som tillsammans med de existerande utställarna bidrar till att stärka Stockholm Furniture & Light Fairs position som världens ledande mässa för skandinavisk design”.

Guest of Honour

Sin tradition trogen har mässan bjudit in en internationellt erkänd designer eller designstudio till att bygga en installation i entréhallen. För februari 2020 är Guest of Honour den Londonbaserade designstudion Doshi Levien. Bakom studion står Nipa Doshi och Jonathan Levien, som har flera prisbelönta designs på sitt CV och är internationellt erkända för sina lyckade kombinationer av kultur, teknologi, industriell design och äkta konsthantverk. Doshi Leviens formgivning är intellektuell och lekfull. Det som differentierar dem är deras sätt att bearbeta färg, material och form i sina verk, tillsammans med deras skicklighet i att omsätta noggrant utarbetade idéer från skiss till produktion.

En experimenterande fusion av design och mat

Designbaren på Stockholm Furniture & Light Fair skapas denna gång av den experimentelle designern Fredrik Paulsen. Baren är placerad i Victoriahallen, till vänster om entréhallen. Här ska en designutställning och en restaurang bli ett med scenen för Stockholm Design & Architecture Talks. Uttrycket kommer att bli tivoliinspirerat, säger den oortodoxe formgivaren. Menyn kommer denna gång att tas fram av kockarna bakom pop up-restaurangen Garba, Marion Ringborg och Linn Söderström.

Guest of Honour 2020 är designstudion Doshi Levien. Foto: Jonas Lindström..

”Stockholm kan vara lite trist i februari, så jag vill förflytta besökarna till drömlika platser. Jag har tittat på promenaderna på den franska Rivieran, barer på de Baleariska öarna och Las Vegas casinon och nöjesparker, som Coney Island. Jag vill gärna designa en mötesplats där folk känner sig välkomna och inspirerade”, säger Fredrik Paulsen.

På scen erbjuder Stockholm Design & Architecture Talks ett omfattande program. Med 40 events och knappt 100 medverkande är det Skandinaviens ledande diskussionsplattform för design och arkitektur.

”Det är vårt mest dynamiska och varierade program någonsin”, fastslår projektledare Ulrika Kjellström Attar.

Greenhouse digitaliseras

Som alltid är Greenhouse, där designskolorna och nya talanger ställer ut, en populär destination på mässan. För 2020 är det den digitalt visionära design- och konststudion Wang & Söderström som har fått uppdraget att iscensätta utställningsområdet. Det kommer till uttryck i form av en specialdesignad inramning, omkring 120 meter lång och 3,5 meter hög, som blir en kombination av digitala skärmar och stora bilder.

”Vår idé är att skapa en miljö som kombinerar det futuristiska och det samtida, det digitala och det fysiska. Tanken är att projicera digitala bilder av naturliga objekt, rörliga sekvenser, som utstrålar vildhet och tillväxt. Vi vill att det ska kännas overkligt, men samtidigt äkta. Inte helt definierat, precis som formgivarna i Greenhouse”, förklarar Köpenhamnsbaserade Anny Wang och Tim Söderström.

I Greenhouse finns även vinnaren av designpriset Best Performance, som delas ut av Greenhouse-juryn med designer Jens Fager i spetsen. Därutöver bjuder mässan på designpriset Editor’s Choice Awards, som korar Rising Star, Bästa monter samt Bästa produkt. Det nya designpriset Born Classic, som hade premiär i fjol och delas ut i samarbete med auktionshuset Bukowskis, återvänder också. Här uppmärksammas en ny produkt som är framtagen av en skandinavisk designer eller producent, och anses kunna bli en framtida klassiker.

Stockholm Design Week, 3–9 februari 2020

Som vanligt erbjuder Stockholm Design Week ett stort antal event över hela staden, parallellt med det som sker på mässan. Med andra ord finns det flera anledningar att se fram emot februari.

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

17.04.2024Designbase.se

Nytt AI-verktyg kan förse konsumenter med IKEA-möbler

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

15.02.2024Designbase.se

Exklusivt barnmöbelmärke vinner designpris på Formland

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023