Skydda din AI-teknologi

AI-teknologierna utvecklas i snabb takt. Stora skillnader i tillvägagångssättet för patenträttigheter i EU och USA kan skapa problem för danska företag, som uppmanas att starta patentprocessen så snart som möjligt.

AI är så nytt att lagarna ännu inte är skrivna. Det skapar osäkerhet om möjligheten att få det skydd man önskar, säger Louise Floor Frellsen från Budde Schou.. Foto: 123rf.com.

"Bättre att vara säker än ledsen."

Det gamla ordspråket är återigen relevant i dessa dagar, då företag i alla storlekar utvecklar och använder AI-teknologier som potentiellt kan föra deras företag framåt inom den teknologiska världen.

Siffror från SMV Danmark visar att andelen företag som använder artificiell intelligens har ökat betydligt sedan 2019. År 2019 använde sex procent av företagen med tio eller fler anställda någon form av artificiell intelligens. År 2021 hade denna andel ökat till 24 procent, en fördubbling på bara två år.

Det är nu i början av AI-eran som företagen bör vara uppmärksamma på sina immateriella rättigheter, anser Louise Floor Frellsen, som är European Patent Attorney på landets äldsta patent- och varumärkesbyrå, Budde Schou.

"Det här området är så nytt att lagarna ännu inte är skrivna. Det skapar osäkerhet om möjligheten att få det skydd man önskar. Men om man satsar stort på sin teknologi är det riskabelt att inte försöka skydda den," säger hon.

Stora skillnader mellan Europa och USA

Louise Floor Frellsen påpekar också att det finns stora skillnader i hur man bedömer patenträttigheter för AI-teknologier i Europa jämfört med USA och Kina, som för närvarande är de två största marknaderna för AI-teknologier.

"Man bör vara särskilt uppmärksam på att det för närvarande finns stora regionala skillnader i lagstiftningen. Lösningar som inte kan patenteras i Danmark eller Europa kan ha en chans på andra ställen i världen. Därför riskerar man att bli utesluten från att använda sin tekniska lösning om konkurrenter har tagit chansen att få patentskydd i utvecklingsfasen, medan man själv avstod," berättar teknikexperten och utvecklar:

"Användningen av AI kan inte skyddas generellt, men om den är tränad på specifika dataset eller används specifikt i en ny kontext, så att det inte bara handlar om att utföra beräkningar snabbare, är det möjligt att få skydd. Även inom EU. Därför bör man vidta försiktighetsåtgärder så tidigt som möjligt i processen."

Ställ rätt frågor till din teknologi
På grund av patentansökningars hemliga natur kan Louise Floor Frellsen inte berätta specifikt om innehållet i pågående ansökningar hos Budde Schou.

Ändå kan hon redan nu rekommendera några inledande steg om ett företag vill få en bra start på patentprocessen för sin AI-teknologi.

Börja beskriva vilka data AI:n är tränad på, som man själv har tillgång till och som konkurrenterna inte har. Och börja beskriva vad AI:n kan göra som man inte kunde lösa tidigare.

"Även om AI generellt sett kan vara som en odefinierbar svart låda, är det alltid bra att börja med att se var ens teknologi skiljer sig från andra. En bra tumregel är att om man har lagt mycket tid och tanke på att få något att fungera, har man vanligtvis varit uppfinningsrik på vägen. Man ser dock lätt bort från vad som är nytt och vad som är uppenbart, därför är det bra att få hjälp utifrån att se vad man har uppfunnit och att beskriva det juridiskt täckande," säger Louise Floor Frellsen.

-HCL

Relaterat innehåll

23.02.2024Designbase.se

Michael Ring avgår som vd för Stelton

23.02.2024Designbase.se

Hur man väljer de mest effektiva AI-prompterna

21.02.2024Designbase.se

Design Collection flyttar Ro Collection-verksamheten till Silkeborg

20.02.2024Designbase.se

Äkta mässatmosfär och en ljus blick på framtiden

16.02.2024Designbase.se

The Inspired Home Show 2024: Ny inspiration, trender, insikter

15.02.2024Designbase.se

Ambiente bådar gott för framtiden

14.02.2024Designbase.se

The Inspired Home Show återvänder med en ny mässlayout

09.02.2024Designbase.se

Medverkade i en stor Netflix-serie: Nu ska stol bli en hit i Danmark

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023