Perfekt tonträff

Cooee står för ett skandinaviskt avskalat formspråk och sofistikerade färgtoner. Iden att starta företaget kom till grundaren Catrine Åberg efter en längre vistelse i Australien där hon kom i kontakt med aboriginernas konst och färgsättning.

Berätta hur Cooee startades?

”Cooee Design grundades i Lagan, Småland 2008 av mig, Catrine Åberg. Jag växte upp i en familj med stort intresse för konst och design. Farmor var konstnär, morfar konsthandlare och farfars bror  var designer och jobbade bland annat ihop med Arne Jacobsen i Danmark på femtiotalet. Inspirationen till att starta Cooee Design fick jag under några år Australien. 'Cooee' betyder 'hej, hallå' på de australienska aboriginernas språk. Deras konst, färgsättning tilltalade och inspirerade mig och därför valde jag namnet."

Hur har företaget utvecklats?

Cooee är i ständig utveckling och det sker spännande saker varje säsong.

”Cooees inriktning har inte alltid varit interiör. Resan började med smycken i material som plexiglas och corian. Smyckena blev attraktiva på marknaden eftersom det inte fanns något liknande. De stack ut med sina unika material och färger från dåtidens mer traditionella guld-, silversmycken i klassiska smyckebutiker. Jag blev ofta stoppad på stan när jag bar mina prototyper och butiker frågade om de fick sälja dem. Det gjorde att en produktion sattes igång. Första Formexmässan blev en succé, smyckena började synas i press och vi fick beställningar från Moderna Museet, NK med flera. Efter en tid växte även interiörkollektionen inom företaget och vi började tillverka produkter i plexiglas. Vi designade bland annat en välkänd Dalahäst med graverat modernt mönster som säljs än idag i Riksdagens egen butik."

Hur ser verksamheten ut idag?

”Cooee är idag ett företag som har växt och blivit ett av de ledande varumärkena inom skandinavisk design. Företaget är sedan start ett familjeföretag där familjen Åberg till en början stod för allt från design till tillverkning. Idag har företaget även samarbetat med andra formgivare som bär samma strävan efter tidlös och minimalistisk design. Företaget har sex anställda. Huvudkontoret ligger fortfarande i Lagan, Småland. Vi har omkring 300 återförsäljare runt om i världen men än så länge är huvudfokus på Sverige, Norge och Tyskland.”

Vad är aktuellt just nu?

Catrine Åberg startade Cooee 2008..

”Cooee är i ständig utveckling och det sker spännande saker varje säsong. I våras lanserade vi en kollektion med skulpturer som är gjorda av konstnären Kristiina Haataja. Vi har i ett samarbete tagit fram 13 st olika skulpturer där storlek, form och färger matchar Cooees kollektion. Till kommande säsong lanserar vi nästa samarbete som står på tur. Flera nyheter presenteras i samband med Formex i Stockholm och Oslo Design Fair.”

Vad frågar era kunder mest efter just nu?

”Cooees kollektion är efterfrågad för sin sammetslena och matta keramik och sofistikerade färgsättning. En av kundernas favoriter just nu är en vas som vi kallar Pillar Vase. Den kommer i fyra färger och två höjder. Många återförsäljare frågar också efter skulptursamarbetet med Kristiina Haataja."

Ställer ni ut på mässor?

”I augusti ställer vi ut på Formex och Oslo Design Fair. Dessa är våra största marknader och här möter vi våra befintliga kunder och har även möjlighet att ha möte med nya potentiella butiker. Vi ställer även ut på 3 Days of Designs i Köpenhamn. 2020 har vi planer på att även att ställa ut utanför Skandinavien.”

Vad ser ni som företagets främsta utmaningar?

”När man är ett mindre företag så är det svåraste att få tiden att räcka till för allt som krävs idag med sociala medier, affärssystem, logistik, produktutveckling och mycket mer. Varje person på företaget får hantera en bredd av sysslor. Vilket så klart är väldigt utvecklande och utmanande!”

Vilka utvecklingsmöjligheter ser ni för framtiden?

”Vi tycker det känns väldigt spännande med våra framtida projekt och planer. Nya marknader som bubblar och nya förgreningar inom sortimentet.”

Använder ni sociala medier i marknadsföringen?

”Ja, Cooee har ett populärt Instagramkonto som drivs av mig. Det startades när Instagram var en helt ny app. Ingen visste riktigt vart den kunde leda så som vi vet idag. Namnet, som kom till efter en kort betänktetid, blev en mix av ”Catrine” och ”Cooee”: @catcooee. Idag är det ett av Sveriges ledande Instagramkonton inom livsstil och interiör. I kontot får man en inblick i mitt jobb som grundare, mitt liv och vad som inspirerar mig. Idag har appen en väldigt stor betydelse för företaget och vi får mycket mail från privata kunder och butiker som är intresserade av våra produkter.”

Relaterat innehåll

01.03.2024Designbase.se

Iittala får en ny kreativ chef

01.03.2024Designbase.se

Nespresso and Liqueur av Bülow i ett nytt samarbete

27.02.2024Designbase.se

Pris för enastående designinnovation

26.02.2024Designbase.se

Positiv boost på Light+Building

20.02.2024Designbase.se

Ditzel-design tillverkad av avfallselektronik

13.02.2024Designbase.se

Framgång på Maison&Objet

07.02.2024Designbase.se

Heimtextil Trends 24/25: New Sensitivity Fokus på textil transformation

30.01.2024Designbase.se

Hållbar produktion och artificiell intelligens är framtiden

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023