Nystart för Stockholm Furniture Fair

Stockholm Furniture Fair kommer tillbaka efter två års pandemifrånvaro med flera intressanta nyheter, bland annat möjlighet för utställare som ställer ut på stan att medverka på mässan i ett mindre format. Arrangören Stockholmsmässan räknar med drygt 30 000 branschbesökare.

Stockholms Furniture Fair är tillbaka med många nya inslag. Foto Stockholmsmässen.

Möbelmässan 2020 hann precis äga rum innan coronapandemin bröt ut och både 2021 och 2022 hölls mässhallarna stängda av smittskyddsskäl. Men nu är Stockholm Furniture tillbaka med besked. Den 6–12 februari 2023 öppnar mässan med över 400 utställare från 31 länder, bland dem skandinaviska varumärken som Hem, Artek, Kinnarps och Lammhults sida vid sida med internationella namn som Moroso. Arrangören Stockholmsmässan räknar med drygt 30 000 branschbesökare från omkring 100 länder. 

”Mässan är oslagbar som effektiv affärs- och mötesplats. Vi märker ett extra stort behov från designbranschen efter flera års uppehåll på grund av pandemin, och ser därför extra mycket fram emot att samlas igen och se och inspireras av designvärldens nyheter. Det går inte att komma ifrån att möbeldesign bör upplevas. Vi vill provsitta soffor och få den taktila och visuella upplevelsen av möbler och designföremål”, säger Hanna Nova Beatrice, Project Area Manager Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. 

I Älvsjö Gård intill mässan visas experimentell och limiterad design. Foto Stockholmsmässen.

Nya inslag

Stockholm Furniture Fair presenterar flera nyheter på mässgolvet. Utställningen The Gallery Edition, gestaltad av stylisten Sophia Bratt, erbjuder företag som ställer ut i olika lokaler i centrala Stockholm under paraplyt Stockholm Design Week att medverka på mässan med en produkt. Syftet är att stärka synergierna mellan mässan och designveckan inne i stan. The Nude Edition är ett nytt mässkoncept med fokus på hållbarhet och enkelhet i kombination med hög designnivå. Här presenteras produktnyheter på ett redovisande sätt och i mindre, enhetliga montrar, tillverkade i återvunnet material, som efter användning returneras och återvinns igen.

I år har mässan också valt att lyfta fram svensk formgivning på ett tydligare sätt. Årets Guest of Honour är designgruppen Front, som presenterar en stor inspirationsutställning i mässans entréhall. Front är den första svenska designstudion att utses till Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair. Möbelmässans egen restaurang är gestaltad av ingen mindre än formgivaren Jonas Bohlin.

”Vi är stolta över att både lyfta svenska Front som Guest of honour och svenska ikonen Jonas Bohlin, som faktiskt även fyller 70 under möbelveckan. Överlag har vi inte varit så bra på att lyfta det svenska, men det gör vi 2023. Jonas Bohlin har möblerat våra mest älskade restauranger under lång tid, nu gör han en för mässan 2023. All möblering och belysning kan gå direkt vidare till en annan resturang. Material som används utöver det ska var enkelt att återbruka eller återanvända”, säger Hanna Nova Beatrice.

En annan stor nyhet är utställningen i Älvsjö gård, en byggnad med anor från 1500-talet intill mässan, som blir en kreativ plattform för experimentell och limiterad design. I februari lanseras också den nya utmärkelsen Scandinavian Design Award som Stockholm Furniture Fair stiftat tillsammans med It is Media och förlagets titlar Rum.

Formgivaren Gustav Winsth ställer ut på Greenhouse med en soffa utvecklad tillsammans med Lammhults. .

Inspirerande utställningar

Både Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week presenterar internationella talare och gästutställningar av inbjudna formgivare och designföretag. En av dem är utställningen Now or Never av formgivaren Emma Olbers, där hon i samarbete med andra aktörer undersöker olika möbelmaterials miljöpåverkan.

“När man förstår den klimatpåverkan som olika material har kan man välja rätt. Det är befriande att förstå vad skillnaden är mellan, exempelvis, en klassisk trästol och en stålrörsmöbel med lädersits. Det frigör kreativitet och en nyfikenhet på hur jag kan designa bättre som formgivare”, säger Emma Olbers.[Linjeskift til tekstombrydning]I Greenhouse, Stockholm Furniture Fairs internationella plattform för unga och oetablerade formgivare, medverkar 32 juryutvalda formgivare och 30 designskolor från 18 länder. 

”2023 års Greenhouse känns extra spännande efter en lång period utan möjlighet till mässor”, säger Anya Sebton, designer och ordförande i Greenhouse jury. ”Juryns utmaning är att hitta kreativa och innovativa inslag och 2023 års bidrag visar en hög höjd av utforskande och lekfullhet bland utställarna”, fortsätter hon.

www.stockholmfurniturefair.se

www.stockholmdesignweek.com

Relaterat innehåll

16.07.2024Designbase.se

Expert: Få kontroll över ditt IT-system innan semestern och undvik bedrägerier

12.07.2024Designbase.se

Ökning av konkurser i juni

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

11.06.2024Designbase.se

Direkt till konsument är det nya "svarta"

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

07.05.2024Treyd AB

Sponsrad

What's trending in fintech?

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023