Nyheter, innovationer och välkända namn tar plats på Stockholm Furniture Fair 2023

Efter två års uppehåll är det äntligen dags för Stockholm Furniture Fair 2023 att slå upp portarna igen. Som världens största plattform för skandinavisk design med över 400 utställare inom möbel- och belysningsindustrin attraherar mässan professionella besökare från över 100 länder. För 2023 presenteras ett flertal nyheter, som den nya plattformen Älvsjö gård för experimentell design och design i limiterad upplaga. Älvsjö gård ligger i en av de äldsta fortfarande existerande herrgårdarna i Stockholm, ett stenkast från mässan. ”Att kunna erbjuda en experimentell plattform precis bredvid vår traditionella möbelmässa är en viktig del av vår strategi framåt. Vi vill spegla vad som händer i designbranschen, säger Hanna Nova Beatrice, projektledare för Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.

På mässan presenteras även en rad nya initiativ som utställningsytan The Nude Edition, som är ett nytt mässkoncept med fokus på hållbarhet. Här finns mindre montrar tillverkade av nära 100 procent återvunnet material, som ett steg mot ett mer hållbart sätt att ställa ut. Materialpartners för montrarna är Recoma och Tarkett.

Varje dag under Stockholm Furniture Fair kommer en rad internationella keynote speakers tala på den stora scenen i Victoriahallen, däribland designer som Sabine Marcelis, Stephen Burks och Ilse Crawford, samt arkitekter som Anders Lendager och BIG. Det kommer även finnas ett rikligt program med paneldebatter med fokus på hållbarhet och cirkularitet. Under den publika dagen kommer bland andra Frida Ramstedt (Trendenser) och Stefan Nilsson (Trendstefan) ta plats på scenen, och podcasten Hemtrevligt av Elin Lervik och Katarina Matsson sänder live.

Årets Guest of honour är den svenska designstudion som fått i uppdrag att göra den prestigefyllda utställningen på mässans entrétorg. Ända sedan starten för 20 år sen har Front haft en tydlig vision och närmat sig design på ett konstnärligt och undersökande sätt, med en helt egen röst. De ställde ut på Greenhouse i början av sin karriär och har en stark relation till både den svenska och internationella design- och gallerivärlden. Front är den första svenska designstudion att utses till Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair.

I det populära området Greenhouse lyfter man unga designers och designskolor från hela världen. I år medverkar 32 formgivare och 30 designskolor från 18 länder. Centralt placerad i Greenhouse finns även utställningen Ung Svensk Form, en årlig utmärkelse genom Svensk Form med syfte att visa den unga svenska designscenen. Här finns även Greenhouse Bar by Nola där möbelproducenten Nola i samarbete med formgivarna Mia Cullin och Anki Gneib skapar en stor aktivitetsyta med bar och scenområde, en plats för möten och ny kunskap.

En annan spännande mötesplats väntas bli Underbar, en bar signerad Jonas Bohlin och Christine Ingridsdotter, som är tillverkad av noga utvalda komponenter och där allt material ska återanvändas när mässan är slut. Det är en mötesplats skapad med omsorg och fantasi, där även nya alster formgivna av Jonas ska visas för första gången.

Utöver de drygt 400 utställande företagen finns även gästutställningar på mässan. I utställningen ”Nu eller aldrig – 1 kg CO2e” visar man tydligt hur olika material påverkar vår natur – och vilken skillnad våra val gör. Utställningen är skapad av Emma Olbers, formgivare och hållbarhetsstrateg, tillsammans med design- och innovationsbyrån EY Doberman. Medverkar gör även Form us with Love, Polestar och Nrep.

Utställningen ”Closing the Loop” av Solaris Community, i samarbete med Materialbiblioteket, sätter fokus på de 11 miljoner ton plast som hamnar i våra hav varje år. Med upcycling som en viktig drivkraft för cirkulär ekonomi identifierar Solaris Community stora avfallsströmmar, använder den senaste tekniken och samarbetar med designer i världsklass. Utställningen visar upp konst, möbler, belysning och mode skapade av designer/varumärken som Karim Rashid, Pierre Balmain, Swarovski och Julia Koerner.

Parallellt med mässan arrangerar Stockholm Furniture Fair också Stockholm Design Week, där ett 100-tal möbelmärken, designstudior och museer öppnar upp och bjuder in en internationell publik till olika event under hela veckan. Den nya Stockholm Design Week appen guidar besökare bland alla utställningar och event med en daglig listning. Nytt för i år är att medverkande företag i Stockholm Design Week för första gången erbjuds en möjlighet att visa upp en nylanserad produkt eller möbel i utställningen The Gallery Edition på mässan som stylad av Sophia Bratt - allt för att skapa mer flexibilitet och fler synergier mellan mässa och stad.

Nytt designpris
Scandinavian Design Awards är ett nytt pris som initierats för att hylla den bästa designen, arkitekturen och interiören i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Priserna består av åtta kategorier, inklusive Årets arkitektur och Årets hållbarhetspris, och är ett samarbete mellan Stockholm Furniture Fair och förlaget It Is Media. De nominerade visas upp i en utställning på Stockholm Furniture Fair i Hall B. Vinnarna tillkännages den 6 februari i Blå Hallen i Stockholms stadshus under en spektakulär prismiddag med 600 sittande gäster. Biljetter till Scandinavian Design Awards finns till försäljning.

Mer information och biljetter finns på www.stockholmfurniturefair.se
och www.stockholmdesignweek.com

Mer av...

16.01.2023Stockholm Furniture Fair

Sponsrad

Nyheter, innovationer och välkända namn tar plats på Stockholm Furniture Fair 2023

16.03.2022Stockholm Furniture Fair

Sponsrad

Stockholm Furniture & Light Fair decides to focus on February 2023

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023