Nya trender på Stockholms möbelmässa
I början av februari öppnar den skandinaviska inredningsbranschens stora mötesplats, Stockholm Furniture and Light Fair. Här visas de senaste möbel- och belysningsnyheterna och här bjuder utställningar och montrar på massor av inredningsinspiration.
Andra veckan i februari kokar Stockholm av designinspiration. Runt om i stan ordnas över hundra olika evenemang inom ramen för Stockholm Design Week och ytterligare ett antal oberoende utställningar och fester utanför programmet. Är man intresserad av möbel- och belysningsdesign och vill få en samlad bild av det senaste i produkter, material, färger och trender är det bara att ta pendeltåget till Stockholmsmässan i Älvsjö och Stockholm Furniture and Light Fair, som pågår från 6 till 11 februari. Lördagen den 10 är det öppet för allmänheten.
På mässan visar över 700 företag, de flesta nordiska men även många utländska, sina nyheter för 2018. Många montrar är arkitektritade för att spegla aktuella teman och stylade av proffs. För den som driver butik kan det vara väl värt att se sig omkring lite extra och låta sig inspireras av de olika miljöerna. Tonvikten både i montrar och produkter ligger av naturliga skäl på ett skandinaviskt stiluttryck.
– För att bibehålla och stärka vår position som världens ledande mötesplats för skandinavisk design så är viktigt att merparten av vårt innehåll består av möbler och belysning visade av företag som representerar Skandinavisk design. Målet är att fortsatt stärka intresset för svensk och skandinavisk design både nationellt och internationellt, säger Cecilia Nyberg som är projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week.
Årets mässa har fått en delvis ny layout. Avdelningen för oetablerade formgivare, Greenhouse, har flyttats till hall C. Här ställer i år 39 formgivare och designföretag ut. Utställarna får ansöka om en plats och väljs sedan ut av en jury, vilket gör att nivån på det som visas är mycket hög. På Greenhouse visar också 27 designskolor från 17 länder sina studenters examensarbeten.
. Målet är att fortsatt stärka intresset för svensk och skandinavisk design både nationellt och internationellt.
Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week
En av nykomlingarna är designern och textilkonstnären Emma Persson. Efter en kandidatexamen från HDK Steneby och en master från Konstfack startade hon Studio Mutant i början av 2017. Hennes produkter rör sig i gränslandet mellan leksaker och inredning och är tillverkade i Sverige av ekologisk bomull, textilt spill och norrländska renskinn.
– Det ska bli kul att testa våra produkter på mässans målgrupp. Det är alltid roligt att se folks reaktioner när de möter vårt sortiment. Jag förväntar mig många nya kontakter, både nya återförsäljare men även samarbeten inför kommande produktioner, säger hon.
I Victoriahallen där Greenhouse huserat de senaste åren ligger nu Designbasen och området för mässans forum för föredrag och diskussioner, Stockholm Design & Architecture Talks, i år spektakulärt iscensatta av formgivaren Luca Nichetto. Menyn är skapad i samarbete med Lina Ahlin som är kock på restaurangen Agrikultur i Stockholm. Nytt är att Stockholm Design & Architecture Talks förlängs från fyra till fem dagar. På programmet står bland annat presentationer av nederländske formgivaren och återvinningspionjären Piet Hein Eek samt trion Åke Axelsson, Mats Theselius och Jonas Bohlin som är aktuella med utställningen Inside på Konstakademin.
– Vi har skapat ett område som kombinerar restaurang och scenområde på ett oväntat sätt. Besökarna får göra en visuell resa samtidigt som de välkomnas av en omfamnande design, vägledda av stämningen i gamla biografer, romerska arenor, Stonehenge och franska trädgårdar med en antydan av science fiction, säger Luca Nichetto.
Årets hedersgäst är den flerfaldigt prisbelönta arkitekten, inredaren och produktdesignern Paola Navone. Sedan hennes examen i arkitektur i Turin i mitten av sjuttiotalet har hon ständigt befunnit sig i designvärldens framkant, vare sig det handlat om avantgardisktiska rörelser som Alchemia och Memphis eller nyskapande företag och varumärken. Idag är hon bland annat konstnärlig chef för familjeföretaget Gervasoni. Räkna med mycket färg och materialkänsla. Det är femtonde gången som mässan bjuder in en hedergäst att skapa en installation i entréhallen.
Sedan flera år har mässan arbetat aktivt för att göra designveckan till en helhetsupplevelse för besökarna, med dagar på mässan och kvällar på stan. En viktig del i det är initiativet Stockholm Design Week som samlar evenemang runt om i Stockholm den vecka som mässan äger rum.
– Vi vill skapa möjligheter för utställarna att göra ännu bättre affärer. Detta ska vi bland annat göra genom att bredda innehållet i Stockholm Design Week med bland annat mode, mat och arkitektur och engagera Stockholms hotell, restauranger, butiker, varuhus och gallerier. Målet är att öka antalet besökare från 40 000 till 60 000. Ett annat mål är att också göra veckan än mer tillgänglig och känd, inte bara av branschen utan även av allmänheten. Alla ska veta att det är designvecka i Stockholm vecka 6, säger Cecilia Nyberg.
Om Stockholm Furniture and Light Fair
Stockholm Furniture and Light Fair, 6–11 februari på Stockholmsmässan i Älvsjö. Öppet för allmänheten lördag den 10.
Läs mer på www.stockholmfurniturelightfair.se.