Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

Det danska textilmärket Kvadrat lanserar Vireo – en växtbaserad textil som ska kunna ersätta läder. Skaparna av Vireo är företaget Hemp Bio, där Kvadrat har majoritet.

Foto: Hemp Bio

"Kvadrats Innovation Labs samarbete med Hemp bio är berättelsen om miljömedveten vision, kreativt partnerskap och en gemensam vilja att utveckla växtbaserade material som uppfyller de högsta standarderna inom estetik, funktion och miljöpåverkan. Vireo fungerar som ett proof-of-concept och har en enorm potential", säger VP Products på Kvadrat Charlotte Bastholm Skjold i ett pressmeddelande.

På Marimekko ser vi fram emot att vara först med att leverera design i Vireo redan i juni 2024.

”Vi är stolta över att vara det första varumärket som levererar nästa generations produkter i den här typen av material till marknaden. Med sina många förträffligheter erbjuder Vireo ett lovande nytt material som grund för vår tidlösa design, säger chefen för Innovation Works för Marimekko Suvi-Elina Enqvist.

Hampa är det hållbara valet

Under 2018 kontaktades Kvadrat av studenter från Kolding Designskola, som hade tagit fram ett nytt, växtbaserat textilmaterial. Kvadrat försåg koncernen med såddkapital och företaget Hemp Bio och deras produkt Vireo såg dagens ljus.

Vireo består av mer än 70 % hampa. Hemp Bio använder en typ av hampaväxt som växer snabbt, ger utmärkta frön och inte kräver bekämpningsmedel. Växten behöver inte heller särskilt mycket vatten och förnyar jorden genom att rensa den från gamla bekämpningsmedelsrester, vilket också är anledningen till att bönder använder hampa i sin växtföljd.

"Vi vill vara det mest hållbara alternativet till djur- och konstläderindustrin. Om vi ​​lyckas med detta arbetar vi mot en restaurerande och regenerativ framtid där varje steg i skapandet av materialet betraktas i helheten”, skriver grundarna av Hemp Bio Ronni Anthony Johannesen och Dea Marcela på sin hemsida.

Läs mer om Hemp Bio här.

Läs mer om Kvadrat här.

-IDL

Foto: Hemp Bio

Foto: Hemp Bio

Foto: Hemp Bio

Relaterat innehåll

14.05.2024Designbase.se

Koelnmesse i nytt samarbete med Colombias ledande designmässa

14.05.2024Designbase.se

Här är årets ledande norska designföretag

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

15.02.2024Designbase.se

Exklusivt barnmöbelmärke vinner designpris på Formland

05.02.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Strålande Zone-nyhet hyllar den nordiska sensommaren

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023