Med filtdjuren på en fantastisk tillväxtresa

Én Gry & Sif grundades för 22 år sedan när systrarna Gry och Sif föll för den fina tovningstekniken och för nepalesiska kvinnors glada och öppna sinnen. Idag tovas produkterna fortfarande av kvinnor i Nepal och i Danmark har företaget på kort tid växt från två till 15 anställda. För de tovade tingen harmonierar perfekt med tidsandan.

Foto: Én Gry & Sif.

Hållbarhet och socialt ansvarstagande är nyckelord idag. Men när Én Gry & Sif introducerade sina handgjorda, tovade, söta och finurliga saker för danskarna för 22 år sedan, var de inte ämnen som var top of mind. Det har de blivit och i och med det har även Én Gry & Sifs framgångar växt explosionsartat, från att fram till 2021 vara vara ganska få som driver företaget till att idag vara 15 medarbetare.

Historien började när systrarna Sif och Gry backpackade i Östasien. Resan gick också till Nepal och tjejerna blev så förtjusta i landet och nepaleserna att de stannade där. De såg hur nepaleserna tovade ull och bestämde sig för att kombinera det råa och rustika materialet med dansk design.

Idag samarbetar Én Gry & Sif med en arbetsplats i Nepal där 800 kvinnor tovar, stickar och syr, antingen tillsammans i fabrikslokalen eller hemma, där de samtidigt kan ta hand om hus och barn.

”2009 trädde min syster ut ur företaget och min man Christian klev in, och vi drev företaget tillsammans”, säger Gry Højgaard Staunstrup. 2014 valde de att ingå ett samarbete med Rikki Tikki.

”Jag kände att jag hade kört fast lite och var pressad av de dagliga administrativa uppgifterna. Nu gick det som det gjorde och Rikki Tikki försattes i konkurs. Men jag fick nollställa mig själv och eftersom allt var borta när vi fick tillbaka varumärket bestämde vi oss för att gasa på och börja nästan från början igen”, säger Gry.

I början handlade det om ren överlevnad, men 2019 vände det och sedan dess har det gått bra för Én Gry & Sif. Så bra att det idag finns 15 anställda på lagret, i kundtjänst, i administration och så vidare. Nu kan Gry därför ta itu med det kreativa, det som hon gillar och är bra på, och därmed är företaget inne i en riktigt positiv spiral.

”Vi har fått ett bra fokus på produkten. Förr gick dagarna åt till administration och vi tappade överblicken. Nu har vi frigjort resurser och har fått tillbaka vårt fokus, så vi kan tänka produkt, produkt, produkt”, säger Gry.

Gry Højgaard Staunstrup. Foto: Én Gry & Sif.

Vill hjälpa kvinnorna

Produktionen sker i Nepal och det kommer den att fortsätta att göra, slår Gry fast, och det råder ingen tvekan om att hennes hjärta slår för Nepal när man hör henne berätta.

”Många nepalesiska kvinnor måste åka till exempelvis Qatar att arbeta. Vi är mycket glada över att få vara med och hjälpa till så att kvinnor kan arbeta lokalt. Och eftersom det är kvinnorna som tjänar pengarna går pengarna faktiskt till familjen. Många studier visar att när män tjänar pengarna går en del till exempelvis spelande”.

Gry berättar att nepaleserna är levnadsglada och leende människor, och hon vill inte vara utan att åka dit minst en gång om året.

”Vi har trots allt jobbat med många av dem i 20 år”, säger hon.

2009 fick Én Gry & Sif den första Fair Trade-certifieringen inom design- och inredningsbranschen i Danmark.

”Vi har arbetat enligt Fair Trade-principer från början men vi hade ingen dokumentation på detta. Det var därför vi valde att få det på plats, även om det var lite learning by doing, eftersom vi var först i vår bransch med att ansöka om Fair Trade-certifiering. Som tur är har många varumärken följt efter”, säger Gry.

Hon tvivlar inte på att det stora fokuset på hållbarhet och socialt ansvar har bidragit till att skapa den framgång som Én Gry & Sif har idag.

”Det finns faktiskt inte så många Fair Trade-företag där produkterna är handgjorda och som dessutom klarar av att leverera i stora volymer. Det kan vi".

Gry ser inte att Én Gry & Sif tillverka något annat än filtprodukter. 

”Det är vår nisch och det som fungerar för oss. Vi har inte blivit mätta på det än och det finns massor att göra”.

Foto: Én Gry & Sif.

Kvinnorna är stolta över produkten

Illums Bolighus är bland Én Gry & Sifs stora kunder och när butiken julpyntas med produkterna som de nepalesiska kvinnorna producerar tar Gry gärna bilder och visar dem.

"De är otroligt stolta över att se produkterna i det sammanhanget. Det är väldigt annorlunda än de marknader de är vana vid”.

De nepalesiska kvinnorna har en tradition av att tova, och det görs för hand med handtvål och vatten.

”Ulltofsar läggs ut kors och tvärs och knådas och knådas tills formen är där. Ett par tofflor börjar till exempel med att vara en halv meter och knådas tills de har rätt storlek. Infärgningen sker också i Nepal med miljövänliga färger och ullen kommer från Nya Zeeland. Den är dock inte ekologisk”, säger Gry, ”eftersom fibrerna i ekologisk ull helt enkelt inte är tillräckligt långa för att tova”.

Gry står för designen och åker ner till Nepal när produktionen börjar ifall det är saker som behöver justeras.

”De är vana vid att tova mattor och annat. För dem är det som vi vill ha tovat lite konstigt”, säger Gry med ett leende.

Foto: Én Gry & Sif.

Försäljning över hela världen

Én Gry & Sif säljer till hela världen, även om Europa är den överlägset största marknaden. Och man deltar i ett stort antal internationella mässor där man träffar utländska kunder.

”Lyckligtvis för oss älskar hela världen dansk design, och det har vi också nytta av. Vi tycker att mässorna är ett bra sätt att träffa kunder, inte minst eftersom vi inte har några säljare som kör runt”.

Något som man nu har fått tid till är bland annat att göra en brandingvideo och så säger Gry att man har gjort en insats för att förbättra kundservicen, vilken man själva inte har varit nöjda med.

”Nu har vi fyra heltidsanställda i kundservice som svarar i telefon och som talar språken”, säger hon.

Dessutom kommer det i framtiden också att finnas hjälp med mässupplägg, för som Gry säger är det synd att lägga tid, pengar och energi på att stå på mässorna med en monter som kanske inte är optimal. Det kommer den att vara framöver.

Hon anser att fler medarbetare i organisationen skapar ett större lugn och bättre styrning på kontoret och i produktionen.

Foto: Én Gry & Sif.

Fler helårskollektioner

Frågar man Gry om vad hon tänker framledes så är målet nu att hitta ett solitt fotfäste och ta fram fler helårskollektioner.

”Våra blommor är givetvis för hela året, men vi vill gärna ha fler produkter som är det och det är också ett önskemål från flera av våra stora kunder”.

Att Én Gry & Sif är säsongsbetonat kommer förmodligen inte att ändras.

”Vi har produkter för semestern, jul, påsk och så vidare, och det kommer vi såklart att ha även i framtiden, liksom våra barnprodukter som också går riktigt bra”.

Julen är den överlägset största säsongen för företaget. 

”För att våra produkter och material passar julen extremt bra med sitt mysiga, handgjorda och traditionsrika uttryck”.

Fair Trade

För att bli Fair Trade-certifierad ska man leva upp till de 10 Fair Trade-principerna:

• Man ska skapa möjligheter för ekonomiskt missgynnade producenter

• Verksamheten ska vara transparent och ansvarsfull

• Man ska handla på rättvisa villkor

• Man ska betala ett rimligt pris

• Man ska säkerställa att barnarbete inte förekommer

• Man är skyldig att inte diskriminera

• Man ska säkerställa goda arbetsförhållanden

• Man ska säkerställa utveckling och kompetensutveckling hos sina leverantörer

• Man ska främja Fair Trade-budskapet

• Man ska visa respekt för miljön i produktionen

Relaterat innehåll

01.03.2024Designbase.se

Iittala får en ny kreativ chef

01.03.2024Designbase.se

Nespresso and Liqueur av Bülow i ett nytt samarbete

27.02.2024Designbase.se

Pris för enastående designinnovation

26.02.2024Designbase.se

Positiv boost på Light+Building

20.02.2024Designbase.se

Ditzel-design tillverkad av avfallselektronik

13.02.2024Designbase.se

Framgång på Maison&Objet

07.02.2024Designbase.se

Heimtextil Trends 24/25: New Sensitivity Fokus på textil transformation

30.01.2024Designbase.se

Hållbar produktion och artificiell intelligens är framtiden

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023