Mater återvinner sina egna möbler

Conscious Chair, Earth Stool och Bowl Table är alla en del av Maters nya retursystem. Foto Mater.

Mater erbjuder nu att ta tillbaka och återvinna sina egna möbler tillverkade av Matek – ett patenterat avfallsmaterial som utvecklats av Mater.

”Matek-materialen är konstruerade för att med vår teknik kunna återvinnas och formas till nya designklassiker, om och om igen. Eftersom Mater är ensamma om att använda Matek, och vi har tekniken för att återvinna materialet, ser vi det som ett ansvar att erbjuda ett retursystem. I och med Matek och Maters Take Back-system uppnår vi samtidigt något unikt – ett material med nästan oändlig materiallivslängd”, säger Maters grundare och Head of Circular Transformation, Henrik Marstrand.

Mater har utvecklat fem unika materialsammansättningar som går under namnet Matek. När man köper möbler i Matek är man med och begränsar världens användning av jungfruliga material, samt minskar koldioxidutsläppen. 

Foto Mater.

Designade för att tas isär 

Möblerna tillverkade av Matek är designade för att kunna tas isär, vilket betyder att varje komponent i sin renaste form kan återanvändas i nya produktionscykler. Det nya kompositmaterialet består av en sammansättning av olika sorters fibrer och bindemedel, vilket ger ett material som kan omarbetas igen och igen. Ett fibermaterial kan vara de kaffebönsskal som blir över från rostningsprocessen. Det kan också vara sågspån från träbearbetning eller till och med textilrester.

”Tekniken gör det möjligt för oss att återvinna och omarbeta kasserat material till vackra och tidlösa designklassiker, så att vi inte behöver använda jungfruliga material”, avslutar Henrik Marstrand.

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

17.04.2024Designbase.se

Nytt AI-verktyg kan förse konsumenter med IKEA-möbler

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

15.02.2024Designbase.se

Exklusivt barnmöbelmärke vinner designpris på Formland

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023