Kosta 275 år

Kosta Boda firade 275 år med besök av det svenska kungaparet

På Sveriges nationaldag tisdag den 6:e juni 2017 firade Kosta Boda sina 275 år med en stor folkfest, massor av aktiviteter och besök av det svenska kungaparet. Designbase var inbjudet och vi visar här bilder från en spännande dag.

Som ett led i jubiléet hade den kända glaskonstnären Bertil Vallien förberett ett särskilt konstverk som var tänkt att slutföras under besöket med hjälp av kungen. 

Kronan på verket

Konstverket Kungabåten gjöts på plats till stor glädje för de anställda i Kosta Bodas glasblåseri och den närvarande pressen samtidig som stadens invånare och gästerna kunde följa med via en storbildsskärm utanför.

Kungen fick uppgiften att placera en glaskrona i det varma och flytande glaset samtidigt som konstverkets form fylldes i.

Därefter förseglades verket för att svalna av under tre veckor innan det är helt slutfört.

275 år med glaskonst, formgivning och nya idéer

Kosta glasbruk grundades 1742 av två generaler som tidigare hade tjänat under Karl XII: Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein. Tack vare konstnärsskicklighet, traditionella hantverkstekniker och innovativa formgivares mod har glasbruket konstant utvecklats och varit avgörande för Kosta Bodas svenska och internationella ryktbarhet.

275-årsjubiléet firas bland annat även med utställningen Hommage som hyllar Kosta Bodas långa historia med äventyrligt formspråk som även för glaskonsten in i framtiden. Genom nya skapelser av Frida Fjellman, Åsa Jungnelius, Mattias Stenberg, Hanna Hansdotter och Lena Bergström skrivs det nya och kreativa kapitel hos Kosta Boda och den svenska glaskonsthistorien.

Orrefors Kosta Boda firar jubiléet under hela året genom produktnyheter, särskilda kollektioner, utställningar och många andra aktiviteter.

www.kostaboda.se

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

30.04.2024Designbase.se

Messe Frankfurt erbjuder gratis evenemang online för alla

23.04.2024Designbase.se

Artificiell intelligens i detaljhandeln

19.04.2024Önska

Sponsrad

Önskabutikerna reste till Horred för årets första Önskaskola

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

17.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Witt A/S tar över distributionen av Aiper trådlösa poolrobotar i Norden

08.04.2024Global Design Partner

Sponsrad

Från återvunnen plast till hållbara och multifunktionella produkter

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023