Keramisk popkultur

Kähler bygger på en lång tradition av välkända designsamarbeten som blandar varumärkets konstkeramiska arv med tidsandan.

Foto: Kähler

Kähler bygger på en lång tradition av välkända designsamarbeten som blandar varumärkets konstkeramiska arv med tidsandan.

Vårens designsamarbete erbjuder ett kurerat och uttrycksfullt uttryck med Poppery: En ny serie skapad i kreativt samarbete med de färgstarka personligheterna Sofie Linde & Joakim Ingversen, som har byggt upp sin personliga stil över tid och som en del av sina kreativa år utforskat världen. av keramik under namnet KIMPOP.

Serien består av handmålade vaser, en skulptur och koppar i experimentella pastellfärger med skenande glasyrer och humoristiska designdetaljer, som återinför 80- och 90-talets popkultur med respektfulla rötter i Kählers arkiv.

Det mångvetenskapliga går som en underström genom dansk designtradition och hittar hela tiden nya format. Även på den keramiska arenan, där lera med lika delar historicitet och lekfullhet öppnar upp den kreativa ådran.

Designkollektivet har varit en stor del av Kählers DNA sedan 1870-talet, där konstnärer, kreativa och hantverkare har satt sina spår och tolkat det keramiska uttrycket på sitt eget sätt. Det är just detta som står på spel i Poppery – en ny, autentisk Kähler-kollektion skapad i nära samarbete mellan Kähler och KIMPOP som en naturlig förlängning av Sofie Linde & Joakim Ingversens universum och gemensamma passion för färger, inredning och keramik.

Foto: Kähler

Som namnet antyder uppstod Poppery i spänningen mellan klassisk keramik och KIMPOPs popkulturestetik och designreferenser som avrundades av det sena 80-talet och tidigt 90-tal – men kollektionen är mer än ett färgstarkt generationsporträtt. För paret har det varit avgörande att ge Poppery en egen identitet och ett uttryck som kommer att förbli aktuellt i framtiden samtidigt som det ödmjukt hedrar Kählers banbrytande estetik, som sedan 1870 satt sin prägel på moderna interiörer.

Korken ovanför i

Poppery härstammar från Sofie Linde & Joakim Ingversens kärlek till det keramiska hantverket och bygger delvis på Kählers keramiska arv och KIMPOPs egna erfarenheter av glasyrer, bränning och kärlek till färger. Bakom kollektionens sagolika former och knäppa omedelbarhet döljer sig också en önskan att bryta med traditionella skandinaviska färgtraditioner och vanetänkande och istället erövra hemmet med lekfulla detaljer och reaktiva pastellglasyrer, som både speglar KIMPOP och Kählers DNA. Poppery är därför tillägnad en palett av mint, gult och rosa som uttrycker sig olika på de enskilda delarna, samtidigt som kollektionen delas av mötet mellan det figurativa och det abstrakta samt de sinnliga glasyrerna som nästan rinner vilt nerför ytan och förstärka keramikens handmålade och mycket intuitiva DNA.

Det gäller inte minst seriens tre vaser, vars former, inspirerade av Kählers stora ikoniska designarkiv, blir iögonfallande statementpjäser inför KIMPOPs humoristiska och ibland rebelliska designupplägg, som sätter pricken över i:et på den största vasen med en nyckfull äppelformad figur, när den inte används för blommor.

Den äppelformade skulpturen med den oemotståndliga larven är KIMPOPs omtolkning av Kählers figurativa universum genom tiden. Skulpturen är ett sött och finurligt samtida skulpturelement som fungerar både som ett lekfullt humoristiskt avslut på den stora vasen och som en unik keramisk skulptur i inredningen.

Sortimentet innehåller även handmålade Poppery-koppar i två storlekar: Båda byggda över en original Kähler-design från 1960-talet med en funktionellt framträdande kant runt koppens mitt där handen naturligt kan greppa och där den reaktiva glasyren rinner ner, vilket gör att kopparna har var sitt unika uttryck.

Foto: Kähler

Foto: Kähler

Denna artikel är en del av ett tema:

Tema: Det vackert dukade bordet

Vacker design, funktionalitet, nya trender och spännande färger möts på det vackert dukade bordet. Här kan du täcka upp med rå keramik, pastellfärgade fina tallrikar och glas gjorda av återvunnet material, för det handlar om att skapa ett personligt uttryck – i butikerna och i hemmet, där allt från tallrikar och glas står med bestick och textilier och spännande designelement som vaser, ljusstakar med mera som kan stå som kronan på verket. Men det vackert dukade bordet innehåller även funktionella och estetiska serveringsfat, skålar och tillbehör.

Relaterat innehåll

14.05.2024Designbase.se

Koelnmesse i nytt samarbete med Colombias ledande designmässa

14.05.2024Designbase.se

Här är årets ledande norska designföretag

09.05.2024Designbase.se

Habitare och Helsinki Design Week går samman för ett långsiktigt samarbete

08.05.2024Designbase.se

Ny hemkollektion från Home by Ilse Jacobsen

07.05.2024Designbase.se

3daysofdesign: Här skapas drömmar

07.05.2024Designbase.se

Trender & Traditioner blev en succé

03.05.2024Designbase.se

Nio designföretag slåss om den norska industrins viktigaste utmärkelser

02.05.2024Designbase.se

Färgtrender 2025 handlar om harmoni

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023