Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

Med gemenskapen i centrum blev årets mässa ett laboratorium för nytänkande och experimenterande. Bland annat kunde de 18 000 gästerna skämma bort sin lekfulla anda i baren Surface Club, designad av studion Lab La Bla, där gästerna kunde pigga upp sig med en minigolfbana!

Surface Club by Lab La Bla. Foto: Erik Lefvander/Stockholmsmässan

Årets Stockholm Furniture Fair var mindre i omfattning, men enligt Stockholm Furniture Fair-chef Hanna Nova Beatrice låg fokus i år på bra kuration, upplevelser och frisk energi. Och just den energin kom till uttryck i de 270 utställarnas montrar, vilket överraskade besökarna med hög interaktivitet.

"I år hade utställarna lagt mer kraft på att göra sina utställningar mer stimulerande och på att organisera evenemang, uppläsningar och golfturneringar. Besökarna var mycket nöjda med det och vi tror att det är vägen framåt. Mässor behöver kuration och miljöer som kan stimulera, säger Hanna Nova Beatrice.

Vacker hållbarhet

Hållbarhet och design möttes till en högre enhet i de tänkvärda utställningarna med ämnen som skogsbruk, lokal produktion och avfallshantering i centrum. Jordens Arkitekter hade med sin stora installation Farming Architects en vision för hur design och konstruktion kan se ut i en hållbar framtid.

Helt i linje med mässans hållbarhetsfokus återanvändes även mässans möbler och byggelement i nya sammanhang efter mässavslutningen. Årets hedersgäster, italienska Formafantasma, sålde till exempel möblerna från sin utställning Reading Room som signerade exemplar och utställningens tyg ska återanvändas i nya projekt på en konstskola. Böckerna från Lässalen skänks till designskolor.

Årets designer är dansk

Traditionen tro delades även ut priser på den svenska möbelmässan i år. Utställningen Greenhouse, som varje år bjuder på nya spännande designtalanger, hade i år 30 utställare och det var designduon Bursell/Svedborg som vann utmärkelsen Greenhouse Best in Show för sina piedestaler i blandade material.

Och sedan, som alltid, satte Stockholm Furniture Fair scenen för Scandinavian Design Awards, och det eftertraktade priset Årets Designer gick i år till danska Cecilie Manz för hennes enkla design kombinerat med komplicerad teknisk och hantverksmässig bearbetning.

Mässan fick fina recensioner från både inköpare, arkitekter och media, vilket vittnar om att Stockholm Furniture Fairs nytänkande har burit frukt.

"Som mässa är det vårt mål att stimulera marknaden och främja branschen. Affärer är kärnan i allt – men det är också viktigt att ha roligt, främja talang och föra samman den skandinaviska designgemenskapen. Det är dags för oss att tänka om det traditionella mässformatet”, avslutar Hanna Nova Beatrice.

Nästa år äger Stockholms Möbelmässa rum 4-8 februari på Stockholmsmässan.

-IDL

Relaterat innehåll

14.05.2024Designbase.se

Koelnmesse i nytt samarbete med Colombias ledande designmässa

14.05.2024Designbase.se

Här är årets ledande norska designföretag

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

15.02.2024Designbase.se

Exklusivt barnmöbelmärke vinner designpris på Formland

05.02.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Strålande Zone-nyhet hyllar den nordiska sensommaren

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023