Imm går framåt med stormsteg

I och med en ökning i både antalet besökare och utställare har imm nu på allvar fått fäste i designbranschen. Dessutom har man satt fokus på de åtta viktigaste trenderna inom heminredning.

Grönt boende på imm..

Över 128 000 besökare (mot 125 000 2018) besökte Köln i januari. ”I och med detta befäster imm sin position i den globala inredningsbranschen”, säger Gerald Böse, President och Chief Executive Officer för Kölns mässa.

Flest besökare kom det från Nederländerna, Belgien, Italien, Schweiz och Frankrike. Totalt sett steg antalet europeiska besökare med 3,8 procent. Från Nordamerika var motsvarande ökning hela 14 procent. Imm:s framgångar speglar den utveckling som mässan befinner sig i. Denna gång låg fokus på två inredningsvärldar: Pure comprehensively, som presenterade trendiga designvarumärken, medan Home visade inredningslösningar med inslag av livsstil. Trendområden var det också fokus på, bland annat Das Haus, Future Interiors och Pure Atmospheres. I sammanhanget ska det sägas att årets blandning av nya affärsmöjligheter, trender och internationell stil bådar gott för framtida mässor.

De åtta viktigaste trenderna

Kombinationen av nya affärsmöjligheter, trender och internationell stil bådar gott för framtida mässor.

Vårt boende är viktigt för oss. Många funderar över hur de kan skapa sig ett mer hållbart boende, var de vill bo, med vem, hur hemmet ska se ut för att de ska känna sig hemma och vad möblerna i hemmet säger om den som bor där.

Inredningsdesign blir i dag allt mysigare och mer hemtrevlig. Just komfort ser ut att bli en dominerande aspekt inte enbart i privata bostäder, utan även i offentlig miljö, som restauranger och hotell.

Efter badrummet är hallen nu den plats i hemmet som får mycket uppmärksamhet. God design blir än viktigare, ju mer man är tvungen att begränsa sig till ett fåtal utvalda möbler.

Precis som inom mode ser trenden ut att förflytta sig från kvantitet till kvalitet. I den processen tycks det finnas två stilistiska och kvalitativa inriktningar. Medan den inredningsstil som karakteriseras av designscenen föredrar ett nedtonat, enkelt formspråk i naturliga material, syns det mer glamour såväl i den traditionella som också i den trendkänsliga inredningsvärlden. Det ska vara raffinerat, originellt och uttrycksfullt, med visst mått av klassisk charm

Naturligt boende

Allt fler människor jobbar aktivt med att förändra sina konsumtionsmönster mot en mer hållbar livsstil. Historien bakom produkterna blir allt viktigare, vilket betyder att naturliga material, som trä, är det som föredras i hemmet. Inte enbart på grund av den behagliga känslan utan även med tanke på miljömässiga aspekter. Dekorativa element, som växter, obehandlade textilier och växthus för inomhusbruk, integreras som tongivande detaljer, medan möbler av hög kvalitet uppfattas som hållbara. Trä och naturliga material, men också lättviktsdesign och återvunna material, används brett, även för produkter som traditionellt sett tillverkas av andra material. Man utforskar bambu som ett alternativ till trä, samt plastbestruket papper istället för läder till polstring.

Naturligt boende..

Rotting, flätad pil och bambu ger en känsla av vinterträdgård åt hemmet. Längtan efter ett naturligt boende håller liv i den skandinaviska designen, som associeras med en naturlig, okomplicerad och ursprunglig, rustik livsstil, som har älskats under 1900-talet.

Grönt boende

Vi vill komma närmare naturen. Nya lägenheter förses med balkong, och trädgård står högt i kurs vid val av boende. Kontakten med naturen blir en integrerad del av våra hem, med balkonger och terrasser, som utgör en förlängning av vardagsrummet. I samband med Indoor-Outdoor-trenden ser väderbeständiga utomhusmöbler nu inte bara ut som om de kommer från vardagsrummet, de används faktiskt i vardagsrummet. Eleganta material och högteknologiska textiler utvecklas. Skillnaden syns praktiskt taget inte, komforten är jämförbar, medan färgerna går i grå och vita toner. Möblerna som ingår i denna trend är delvis desamma som används inom den naturliga trenden: bambu och korgmaterial är populärt, medan växter inte enbart återfinns i blomkrukor utan också på tapeten. Färgen grönt dyker upp i alla tänkbara nyanser.

Smart boende

Kan vi använda en app till att odla örter? Kan datorer underhålla plantor som förbättrar luftkvaliteten? Finns det ett smart kontrollsystem som släcker ljuset och stänger av kaffemaskinen när du lämnar huset? Smarta applikationer dyker upp i allt fler former. De är pålitliga och enkla att använda, samt kan i allt större utsträckning skräddarsys efter de boendes specifika behov. Som en konsekvens av detta spelar intelligent teknologi en allt större del i arkitekturen. Oavsett om det rör sig om datorstyrd optimering av luftkvaliteten, innovativ kontroll och drift av toaletter eller energioptimerad reglering av rumstemperaturen: intelligent teknologi integreras mer och mer i vår levnadsmiljö.

Lampor som fungerar som bluetoothhögtalare, nattygsbord med trådlösa laddningsstationer till mobiltelefoner, skåp som ger stämningsfull belysning, spegelskåp med multimediafunktion, bord som anpassar sig efter våra rörelser och soffor som kommer ihåg hur vi helst vill sitta. Belysning som hjälper oss att somna och sängar som försiktigt knuffar över oss i en ny sovställning när vi snarkar. Teknologi håller på att bli ett integrerat och diskret element i inredningen.

Effektivt boende

Effektivt boende..

Höjda hyror och mindre bostäder kommer även i framtiden driva efterfrågan på platsbesparande möbler. Den första vågen av detta, som uppvisar ordning och reda samt ett avkall på estetiska faktorer, har redan nått oss från USA och Asien. Att minska sin konsumtion och begränsa sig till det väsentliga i livet är två strategier som skapar ordning i bostaden. Fler och fler människor väljer att bo på det här sättet. Ordning är trendigt. Allt annat är uncool. Därför blir kvalitet framför kvantitet den perfekta inredningsfilosofin för många. I synnerhet som det också går hand i hand med önskan om en mer naturlig livsstil.

En trend som har existerat ett tag vid det här laget är små, kompakta soffor och fåtöljer. Ännu mer efterfrågat i framtiden kommer prisvärda modulmöbler och kompakta individuella inredningselement att bli. De är multifunktionella och allsidiga, samt skalbara och kan anpassas efter olika storlek på rum. En sak är säker, stilen är estetisk och urban. Den återfinns långt utanför tonårsrummet.

Behagligt boende

Because we are worth it! Komfort står skrivet med stora bokstäver i bostaden, oavsett hur liten eller stor den är. I synnerhet i sovrummet. Men även i badrummet investeras det i bekväma sittmöbler. Komfort innebär också nya konstruktioner. Det kan handla om uppvärmda säten i bilen, eller uppvärmda eller svala rum. Kompakta, designorienterade sittplatser, som tvåsitssoffor eller fåtöljer, finns med i det översta produktsegmentet. Här läggs särskilt fokus på ergonomi. Konsolbord och små hyllor ger inte bara en känsla av ordning och reda. De blir en integrerad del av inredningen. Bästa platsen för en hängmatta behöver inte vara i trädgården. Det började med taburetter, men nu har bänkar med och utan ryggstöd fått mjuka, stoppade sitsar, för att utgöra behagliga sittplatser i köket. Gällande soffor går trenden mot individualisering och justerbarhet. Även integrerade bord dyker upp.

Gränslöst boende

Kraven på boendet genomgår snabba förändringar just nu. Sofistikerade singellägenheter med begränsad yta och en livsstil uppbyggd på frihet från konventioner när det kommer till möbler stärker trenden med överdimensionerade enrumslägenheter, med loftkänsla samt ett arbetsrum och ett eller två sovrum efter behov. Rummen flyter in i varandra, vilket ökar behovet av funktionella möbler, som markerar de enskilda områdena, eller avgränsar dem från varandra. Kök och vardagsrum fusioneras, badrummet förblir avskilt. Istället för separata rum har moderna lägenheter ofta en öppen, luftig struktur, medan traditionella lägenheter i äldre hus ”får luft” genom att man avlägsnar innerväggar. Vinterträdgårdar och konverterade vindsvåningar öppnar upp, medan överdimensionerade fönster utvidgar rummet optiskt.

Gränslöst boende..

Med undantag för inbyggda skåp föredrar man fristående möbler. Skåpsväggar begränsar frihetskänslan i rummet, man vill mixa och matcha. Men de enskilda möblerna ska kunna kombineras, för att uppfylla sitt ändamål. Att hitta rätt balans i designen är en konst - autonomt, men inte extrovert, glatt, inte tråkigt. Multifunktionella möbler som bord, som fungerar som både arbetsplats och matplats, fristående soffor, skåp som fungerar som förvaring samt rumsavdelare som möjliggör funktioner på bägge sidor, mobila möbler för både inomhus- och utomhusbruk.

Färgglatt boende

Bland färgtrenderna inom inredning är brun den med starkast effekt, i och med hur den kan användas både på ett neutralt sätt och mer avantgarde. På det hela taget skapar brunt en mysig atmosfär, danskt hygge, vilket ökar dess popularitet. Nyanserna är harmoniska, från beige till torv, men det finns även färgkombinationer av till exempel nougat, dämpad orange och turkost. Oavsett om det är grönt, rosa, lila eller brunt, färg tar in glamour i hemmet. Mörka träslag, som påminner om art déco eller klassisk dansk design, kombineras med guld, mässing och andra metalliska accenter. Medan de övergripande inredningstrenderna går mot mörka färger, från mörkgrått till svart, förblir den minimalistiska stilen lojal mot ljusare, naturliga nyanser. I framkant på trendfronten kombineras färgerna med en vit kulör. Överlag går dock hela inredningsscenen mot att bli mer färgglad, samtidigt som mönstren tar över gentemot enfärgade ytor.

Dekorativt boende

Efter kläderna är boendet den plats där vi uttrycker vår personlighet. Vi är inte enbart vad vi har på oss, utan också hur vi lever. Detta gör varje dekorativt element till ett budskap. Ett avskalat uttryck och dekorativa detaljer behöver inte vara motpoler. Livsstil och det dekorativa är iscensatt på väggen, på textiler, på golvet, eller bakom glas och ram. Varje accessoar och varje möbel förmedlar samtidigt ett budskap, vilket också är orsaken till att man föredrar enskilda produkter framför en homogen inredning. Belysning anpassas till inredningsstilen och används i stigande grad som optisk höjdpunkt i rummet. Designbelysning är idag vad klaffbord på hjul var under 1970-talet. Speglar och tavlor är enkla att använda. Cirkelformade speglar i alla former används ofta grafiskt för att tillföra djup. Betong eller kakel förvandlas från tråkigt golvmaterial till en cool höjdpunkt i köket eller hallen. Väggarna tapetseras med små eller stora mönster, som förvandlar rummet till ett sant konstverk. På golvet tillförs accenter med mattor i geometriska mönster, blommönster eller fantasifulla grafiska mönster. Särskilt fokus ligger på ovala former. Gällande möbeltyper är skänken den mest dekorativa.

Relaterat innehåll

19.06.2024Designbase.se

Designföretag sätter Norge på kartan

18.06.2024Designbase.se

Öar av välbefinnande

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

07.05.2024Treyd AB

Sponsrad

What's trending in fintech?

30.04.2024Designbase.se

Messe Frankfurt erbjuder gratis evenemang online för alla

23.04.2024Designbase.se

Artificiell intelligens i detaljhandeln

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023