Hemtrevliga uterum

I en tid när många av oss har sökt trygghet i vår närmaste omgivning har trädgården och utomhuslivet fått en boost. Det gäller såväl trädgårdsmöbler som grillar och andra produkter för livet utomhus.

Trädgården som en plats där man kan dra sig tillbaka på ett hållbart sätt är i fokus.
Trädgårdar och uterum har alltid varit av särskild betydelse som platser dit man kan dra sig tillbaka och koppla av. Särskilt i tider som dessa spelar ett eget grönområde en viktig roll. Det anser bland andra trendexperterna på den stora trädgårds- och utomhusmässan Spoga+Gafa i Köln.


Trädgårdsskötsel är ett välkommet tidsfördriv som hjälper människor att slappna av. Frisk luft och växter främjar hälsa och återhämtning. Det är också en av anledningarna till att trädgården idag fungerar som en förlängning av bostaden.
Trenden under de senaste åren har varit att designa uterummen i hemtrevlig stil och den trenden fortsätter att växa. Nya utemöbler kombinerar komforten i vardagsrummet med extremt hållbara material för utomhusbruk. Loungegrupper bildar mysiga zoner och matchande tillbehör som kuddar, mattor eller lyktor ger en hemtrevlig touch.


Har man ingen egen trädgård behöver man inte klara sig utan grönska för det. Trädgårdsskötsel i det mindre formatet blir mer och mer populärt bland stadsbor, med blomkrukor, miniväxthus och örthyllor som ger en touch av fräsch grönska till balkongen.


Den gröna industrin blir grönare. Detta innebär att bland annat livslängden spelar en speciell roll även utan dörrar, och utemöbler har blivit extremt väderbeständiga och har lång hållbarhet tack vare innovativa material. Trä från hållbart förvaltade skogar används och gröna alternativ; återvinning eller avfall som PET-flaskor och plast från haven används.
Den övergripande trenden i trädgården skulle kunna beskrivas som tillbaka till naturen. Istället för grusöknar ses blommande oaser med växter och buskar för bin och andra insekter, och när det gäller utegrillar ses nya beläggningar av organiska material.

Återupptäckt enkelhet

En annan trend är ett sökande efter närhet till naturen med en livsstil som bygger på äkta material och enkel design. Formgivare inspireras ofta av organiska former och färger från naturens värld. Material som trä, rotting eller bambu skapar en koppling till den naturliga miljön i trädgården, och ”less is more”.


Enkla mönster upprepas och skapar enhetlighet och det minimalistiska uttrycket är genomgående. Klara färger ger liv åt de klassiska utomhusfärgerna som grå och brun och tillför en avslappnad touch. Eldstäder säkrar den riktiga trädgårdskänslan. De ger inte bara naturligt ljus och värme utan används också som grill.


Grillar i allmänhet är en del av trendbilden, oavsett om det är kol-, gas- eller en hybridgrill. Utomhuskök är mycket efterfrågade; öppna spisar, pizzaugnar och ugnar.
Hälsa är en viktig faktor i förhållande till trädgårdsredskap som främst riktar sig till den växande målgruppen 50+, som blivit enklare och säkrare att använda. Studier visar att många hobbyträdgårdsmästare är 70+ och detta har påverkat utvecklingen av robotgräsklippare och ergonomiska trädgårdsredskap, liksom av lättviktsredskap.

Personlig designfrihet

Som en del av den privata miljön är trädgården utformad efter personliga preferenser. Nya, modulära trädgårdsmöbler kan kombineras på många sätt och bordssystem och soffor kan anpassas till olika behov.
En frisk färgpalett syns på möbler och parasoller och inspirerar till individuella val. Olika färger och mönster kan matchas för att skapa ett lekfullt uttryck. Krukor och dekorativa element gör det också möjligt att leka, blanda och matcha på ett personligt sätt, vilket gör de stämningsfyllda uterummen extremt personliga i sommar.

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

21.05.2024Designbase.se

Äventyrligt inträde på årets Formex

21.05.2024Designbase.se

Unga talangfulla nordiska designers hedras över hela världen

14.05.2024Designbase.se

Koelnmesse i nytt samarbete med Colombias ledande designmässa

14.05.2024Designbase.se

Här är årets ledande norska designföretag

09.05.2024Designbase.se

Habitare och Helsinki Design Week går samman för ett långsiktigt samarbete

08.05.2024Designbase.se

Ny hemkollektion från Home by Ilse Jacobsen

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023