Glaskonst och konfetti från arkiven

Dansk designhistoria bär på en skattkista av ikoner som kontinuerligt återupptäcks och tolkas om. På få ställen är dock historien lika levande som på Holmegaard Værk, som förra året öppnade sina dörrar för en unik inblick i nästan 200 år av glasdesign. I sommar möts dåtid och nutid när Holmegaard introducerar den första av en planerad serie specialproduktioner under konceptet Holmegaard Archives.

I samarbete med Holmegaard Værk återvänder den legendariska glasproducenten till rötterna i Næstved och blåser nytt liv i Per Lütkens odödliga Provence-skål, som munblåsas i verkets verkstad i två storlekar och färgvarianterna rosa, lavendel och konfetti, som en hyllning till designklassikerns sydfranska namn.

Med sin enkla, bubblande form utvecklar Provence-skålen glasets möjligheter helt utan onödiga detaljer och låter istället färgen leva sitt eget liv i materialet, där tonerna av rosa och lavendel är intensiva i skålens tjocka botten och generösa kanter, medan de tunna böjda sidorna är nästan genomskinliga.

Färgeffekten är ännu mer lössläppt på Provence-skålens konfettivariant, som återupplivar en gammal dekorationsteknik som aldrig har varit mer trendig än idag. Glasblåsaren rullar det varma glaset i glasflingor som smälter in i massan och bildar ett sinnligt virvlande mönster. En funktion som inte bara tilltalar tidens eklektiska estetik utan för Marion Fortat, designchef på Holmegaard, också rymmer själva kärnan i Holmegaard Archives.

www.holmegaard.com

HL

Relaterat innehåll

22.04.2024Designbase.se

Keramisk popkultur

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

18.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Formsköna vårnyheter från BITZ

15.04.2024Designbase.se

En ode till lekfull design

15.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Vackra ljuslyktor med karaktär från Villa Collection Denmark

11.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Inred med naturlig charm och hantverkskunnande

10.04.2024Designbase.se

Fokus på hållbarhet

09.04.2024Designbase.se

Cosmos inspirerar trenden

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023