Formland-trenden: Ikigai – det som ger livet mening

MAISON IKIGAI – ett japanskt inspirerat hem där rummen är fyllda med snygga samlingar och konstnärliga penseldrag. En tolkning av livet som levs och av vad som ger livet mening.

Foto: Formland

Vad du älskar

Vad du är bra på

Vad du kan få pengar för

Vad världen behöver

Så här låter Ikigais koncept. De som utgör bakgrunden till trendzonen på Formland.

Bakom trendzonen står Mille Fly och Sofie Helsted från Studie FlyHelsted.

Ikigai är en japansk filosofi och ordet är en sammansättning av Iki (att leva) och Gai som betyder värderingar, värde eller förnuft, ofta översatt som: anledningen att leva. Filosofin handlar om att förena: Yrke, Passion, Mission och ditt kall, både som person och i det vi omger oss med. Det är inte ett statiskt tillstånd; vår Ikigai utvecklas i takt med livet och det som ger livet mening.

"Vi tacklade livslängdstrenden på Formland i februari. Ikigai är en förlängning av det, och det passar väldigt bra med tiden: Vi söker större mening med saker och ting”. Det här är vad Mille Fly säger till oss och hon beskriver Ikigais son som ett livsstilsmantra: Du måste hitta din egen ikigai – det som är vettigt för dig.

Mille Fly och Sofie Helsted bildar Studio FLYHELSTED som ligger bakom trenden på Formland. Foto: Formland

"Ikigai inspirerar till att ha mindre fokus på "Mig" och mer uppmärksamhet på hur du kan bidra till världen omkring dig. Det är ett större fokus på måttfullhet och hållbarhet och vi tänker mer på att behålla, reparera och återanvända. Vi beundrar hantverket, att saker tar tid och har spår av historia och liv”, förklarar Mille Fly och Sofie Helsted.

”Vi jagar inte en viss stil eller estetik, utan kurerar vårt hem så att det känns autentiskt och speglar det liv som levts. Vi tar avstånd från den polerade och perfekta bilden av livet och attraheras av de ärliga med spår av verkligheten. Därför värdesätts det unika, det konstnärliga och traditionerna som förstärker vårt berättande och skapar personlighet”, lyder det.

I trendzonen har Mille Fly och Sofie Helsted skapat utrymmen som sträcker sig från Tokyos kaos till mindfulness, och inramningen är en japansk villa. MAISON IKIGAI har plats för det som gör ett hem levande och som stärker balansen mellan det perfekta och det imperfekta.

Vardagsrummet har pulsen av en livlig gatukorsning i Tokyo med en blandning av konst och retrostil i material som stål och glas. Material återvinns, och vi ser material som skapats för en sak – men som används till något annat. Färgerna är som levt liv, kraftfulla och vackra; syrlig curry, lackröd och denimblå.

Från den senaste trendzonen, där livslängd var temat, som nu har utökats till Maison Ikigai. Foto: Formland

"MAISON IKIGAI förenar prydlighet och kaos, utstrålar kontraster och personlighet och speglar livet som levts.Vi skapar rabatter där vi försöker skapa bilder på vad som är aktuellt när det kommer till material och ytor. Traditioner spelar in, eftersom det är en del av det som gör saker vettigt, och med tradition kommer retro. Vi har designat ett badrum där badkaret symboliserar renlighet. Här osar elegans, med ytor av trä och rotting som omsluter användaren i naturens djupa toner, som skapar lugn och harmoni som vid en japansk ceremoni, och ett sovrum där du gör dig redo och laddar för dagen som ligger framför oss”, förklarar Mille Fly .

I villan finns även ett stort buffébord, som har "take" av julen på japanskt vis och kompletteras med ett proviantrum, där man kan förvara det man vill få nog av och det man vill ge vidare. , för kärnan i ikigai är att alla kan gå med i festen.

Berättande

Att berätta är fortfarande väldigt viktigt, säger Mille Fly. För det handlar om att inspirera och ge mening. "Men ikigai är ett koncept, och det som är vettigt för mig kanske inte är lika meningsfullt för dig", säger Mille Fly och berättar att när hon gör privata interiörer idag möts hon ofta av att kunden hellre vill behålla det gamla soffan hellre än att slänga den och köpa en ny. "Resursslöseri övervägs och slutanvändarens attityd till återvinning har förändrats. När nytt köps är det tillverkat av FSC-certifierat trä, eftersom det måste vara vettigt på många parametrar. Vi är inte rädda för att köpa nytt, men vi gör det på ett nytt sätt”.

På MAISON IKIGAI handlar det därför om att skapa atmosfärer som är vettiga, och att kombinera den japanska estetiken med den danska designfilosofin "less is more". "Men minimalism är inte att omge dig med ingenting, utan att omge dig med rätt saker", framhåller Mille Fly, och hon säger också att maximalism tvärtom inte handlar om att ha en massa saker, utan om att vi max handlar om vad vi gör. "Och den japanska anden iscensätter det hela riktigt bra. Det är lätt att ingripa”, och Mille Fly avslutar med att konstatera att Ikigai är välgörenhet, men det handlar också om att tjäna pengar på att göra precis det man är bäst på”.

Denna artikel är en del av ett tema:

Tema: Formland autumn 2024 - ett universum av upplevelser

Utställare och köpare shoppar, nätverkar och delar kunskap och besökarna kan pyssla med trendinstallationer, föreläsningar, workshops och event när MCH Messecenter Herning slår upp portarna till Formland Autumn kl 17-19. augusti.

Formland kan denna gång fira sitt 40-årsjubileum och mässa nr 80, och det kommer att ske med 10 koncepthallar, fler än 400 danska och utländska utställare och över 50 föreläsningar, workshops och event som hjälper till att föra samman inrednings- och designbranschen, och som ger återförsäljare ny inspiration och kunskap de kan ta med sig hem. På Formland finns inget övergripande tema, eftersom det till stor del handlar om livsstil över områdena. Därför innehåller programmet ett veritabelt ymnighetshorn av estetiska och kreativa nyheter inom områden som "Interiör", "Matsal", "Trädgård", "Utomhus", "Smak" och det helt nya "Smycken".

Vi tittar på trenden, denna gång kallad "Maison Ikigai", som hämtar inspiration från en japansk filosofi och ordet ikigai, som är en kombination av Iki (att leva) och Gai (värden, värde eller förnuft), vi har tagit en prata med Anette Eckmann om hennes evenemangsområde "Farm Living - Mysig lantjul", så ger vi en bra överblick över de många spännande och lärorika föreläsningarna på Speak Up-scenen. Så se fram emot att bli inspirerad...

Relaterat innehåll

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

16.07.2024Designbase.se

Expert: Få kontroll över ditt IT-system innan semestern och undvik bedrägerier

27.06.2024F&H Group A/S

Sponsrad

KOM I JULSTÄMNING MED HOPTIMIST

25.06.2024Designbase.se

Köpenhamn är en designmetropol

25.06.2024Designbase.se

Välkända och nya varumärken på Nordstil

25.06.2024Designbase.se

Marva Griffin Wilshire tilldelas hedersdoktor

25.06.2024Designbase.se

Vi är en produktutvecklingsavdelning och inköpspartner

24.06.2024Designbase.se

Kreativa processer i centrum för Helsinki Design Week 2024

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023