ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018

En intervju med Jens Fager, vinnare i kategorin Årets produkt för det dukade bordet.

Besticket Linnéa är framtaget av Jens Fager för Hackman..

Ett av de inledande eventen vid Stockholm Design Week i februari var branschgalan ELLE Decoration Swedish Design Awards, som 2018 arrangerades för 16:e gången. Totalt sett delades det ut 16 stycken priser under kvällen, med syftet att hylla framstående svensk design som har utmärkt sig under det gångna året. En av vinnarna var Jens Fager, som tog hem segern i Årets produkt för det dukade bordet, med besticket Linnéa, som är framtaget för Hackman. Designbase får en kort pratstund med Jens strax efter prisutdelningen. Så här säger han själv om sin vinst.

Vilken är din relation till det dukade bordet?

Jag är kock i grunden och ser nog det dukade bordet som en betydelsefull avslutning på den lagade maten. Eller kanske snarare en fulländad påbörjan. Hursomhelst är det en jätteviktig del av måltiden. Vi har ju alla våra ritualer som vi skapar kring ett dukat bord. Det är något jag själv sätter stort värde på, inte minst i umgänget med mina tre barn.

Vad ställer det dukade bordet för krav på de produkter som ska användas där?

Det man som designer kan tänka på är att försöka reducera antalet föremål som ska användas. Till exempel genom att produkter som salladsskålar och grytor kan fungera både för tillagning och uppläggning. Eller som med bestick, att man inte har de fina besticken enbart till fest. Utan att de tas fram även för en vanlig vardagsmiddag.

Apropå bestick, kan du nämna några viktiga egenskaper hos ett bra bestick?

Bestick bör vara komfortabla och behagliga att hålla i. Samtidigt ska de liksom ha en tydlig form och riktning i handen – ett ergonomiskt grepp med mjuka ändar, så att känslan i handloven inte blir för kantig. En viktig del av besticket är den lilla knoppen mellan blad och handtag. Tidigare var den ett resultat av själva sammanfogningen, ofta mellan material som ben och trä. Idag har knoppen fått en praktisk funktion, den hindrar det kladdiga bladet från att smutsa ned duken. Just när det gäller Linnéa är knoppen en nyckeldetalj. Den refererar till ett klassiskt bestick från Fiskars, som i sin tur har varit en stor inspirationskälla för Linnéa.

-JBE

Relaterat innehåll

29.05.2024Designbase.se

UMAGE vinner årets Red Dot design award

28.05.2024Designbase.se

Arne Jacobsen på ett svenskt boutiquehotell

29.04.2024Designbase.se

Ambiente Trends 24+: En iscensättning av tystnadens lyx, nya kompositioner och digitala innovationer

29.04.2024Designbase.se

Kay Bojesen inspirerar på Roskilde

29.04.2024Hamonoya ApS

Sponsrad

Porslin är viktigt

29.04.2024Dottir Nordic Design

Sponsrad

Hos Dottir Nordic design är "att göra en ansträngning" en dygd – även när du dukar

29.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Njut av sommaren i bra stil från Luigi Bormioli

29.04.2024Hamonoya ApS

Sponsrad

Ett minimalistiskt nordiskt uttryck

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023