Designvecka med fokus framåt

Den tjugonde upplagan av Stockholm Design Week bjöd på många intressanta nyheter, produktlanseringar och nya mötesplatser för konst och design.

Utställningen Moving Forward lyfte fram oetablerad svensk och nordisk design. Foto Erik Lefvander .

I början av september var det äntligen dags för Stockholm Design Week, Stockholm Furniture & Light Fairs paraply för utställningar, lanseringar och kreativa samtal på olika platser inne i Stockholm, efter ett långt uppehåll under coronapandemin. Liksom Formex i augusti var nypremiären ett jämförelsevis litet arrangemang, men liksom på mässan var det uppenbart att många upplevde återkomsten som mycket positiv. På förhand uppskattade arrangören antalet deltagare till drygt femtio, men sluträkningen landade på närmare sjuttio. 

Nya varumärket Ingridsdotter presenterar ikonisk design av Jonas Bohlin. Foto Ingridsdotter.

Veckan rivstartade på måndagen med öppningen av utställningen Frankly Yours på Svenskt Tenn, kurerad av arkitekten och inredningsdesignern India Mahdavi som också formgivit två nya tennföremål för butiken. Stockholm Furniture Fair tog ett initiativ för att lyfta fram oberoende och nytänkande svensk och nordisk design och tillverkning med utställningen Moving Forward, kurerad av Kråkvik D'Orazio och visad på plan 3 i NK-huset.

Veckan bjöd på flera intressanta nyheter. I samband med pressvisningen av Moving Forward presenterade NK Inredning det nya varumärket Ingridsdotter. Christine Ingridsdotter har i samarbete med NK Inredning och inredningsarkitekten Jonas Bohlin valt ut ett antal möbler av Jonas Bohlin som varit svåra att få tag på och startat tillverkning i Sverige. Möblerna kommer att finnas tillgängliga exklusivt på NK Inredning.

Formgivaren Alexander Lervik lanserade den nya, innovativa lampkollektionen Noon i Johansson Designs showroom på Söder. Han adresserade också ojämlikheten i designbranschen i det nya projektet Plus One. På svenska designutbildningar är majoriteten av studenterna kvinnor, men bland yrkesverksamma formgivare är majoriteten män. Inspirerad av ett seminarium på Möbeldesignmuseum beslöt han sig för att göra sitt för att bidra till en förändring. Idén bakom Plus One är att samarbeta om ett designprojekt med en oetablerad formgivare från en underrepresenterad grupp. Först ut blev kollektionen Poodle för Johansson Design som är ett samarbete med formgivaren Anna Herrmann.

Serien Poodle från Johansson Design är det första resultatet av designern Alexander Lerviks projekt Plus One där han samarbetar med en oetablerad formgivare. Först ut är Anna Herrmann. Foto Johansson Design.

Nya mötesplatser

Design House Stockholm presenterade en ny oljelampa och ett bord och även en intressant nyrekrytering i formgivaren Margot Barolo som ny design- och utvecklingsansvarig. Massproductions lanserade en kollektion med mindre objekt för hemmet (som presenteras på annan plats i tidningen) och Folkform visade en serie vända mattor under rubriken Blue Tapestries i samarbete med den belgiska tillverkaren Louis De Poortere på Dahl Agenturer. Stolab firade Carl Malmsteens ikoniska design Lilla Ålands 80-årsjubileum genom att låta designern och färgexperten Sara Garanty göra unika färgsättningar på fem stolar vilka sedan såldes på auktion till förmån för återplantering av ek i Sverige.

Stockholm begåvades också med nya mötesplatser för design under veckan. Gemla, som öppnade Gemla Vinbar på Södermalm för ett par år sedan öppnade nu Galleri Gemla, tänkt som en mötesplats för konst och design, i en lokal intill. Form Us With Love visade upp sitt nya kontor och showroom på Norr Mälarstrand och Gärsnäs öppnade upp sitt vackra showroom på Skeppsholmen för allmänheten och visade bland annat ett vackert kök designat av Lotta Agaton Interiors, tillverkat av Nordiska Kök. Öppnade för allmänheten gjorde också innovativa Verk som med sin kollektion vill väcka intresse för möjligheten, eller kanske svårigheten, att producera svenskdesignade möbler i Sverige med enbart svenska material och komponenter.

Tillverkaren Stolab firade stolen Lilla Ålands 80-årsjubileum med en jubileumsutgåva färgsatt av designern och färgexperten Sara Garanty. Foto Stolab.

Nyheter på möbelmässan

Under invigningen av Stockholm Design Week presenterades en rad nyheter inför möbelmässan 2023, däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och ett nytt skandinaviskt designpris. Dessutom presenterades nästa års Guest of Honour, som för första gången är svensk.

Ett av de nya inslagen på Stockholm Furniture Fair, som öppnar 6 februari 2023, är Älvsjö gård som kommer att visa experimentell design och design i begränsad upplaga. Gården ligger intill mässan och har anor från 1500-talet.

”Att kunna erbjuda en experimentell plattform intill vår traditionella möbelmässa gör oss helt unika och det är en del av vår strategi framåt. Vi tar nya grepp runt både på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. Vissa saker kommer märkas direkt, medan andra implementeras mer långsiktigt”, säger Hanna Nova Beatrice, projektchef för Stockholm Furniture Fair.

Under Stockholm Design Week presenterades även nästa års Guest of Honour som för första gången är en svensk designstudio. Ända sedan starten har Front haft en tydlig vision och närmat sig design på ett konstnärligt sätt med ett originellt formspråk. 

Nästa år kommer Stockholm Design Week att återgå till sina ordinarie datum parallellt med möbelmässan, 7–11 februari.

www.stockholmdesignweek.com

Relaterat innehåll

14.06.2024Designbase.se

Formland-trenden: Ikigai – det som ger livet mening

14.06.2024Designbase.se

Gatsby och mamma i fokus på Formex kaféer

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

07.05.2024Treyd AB

Sponsrad

What's trending in fintech?

30.04.2024Designbase.se

Messe Frankfurt erbjuder gratis evenemang online för alla

23.04.2024Designbase.se

Artificiell intelligens i detaljhandeln

19.04.2024Önska

Sponsrad

Önskabutikerna reste till Horred för årets första Önskaskola

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023