Ambiente Trends 24+: En iscensättning av tystnadens lyx, nya kompositioner och digitala innovationer

Ambiente speglar de ledande internationella stilarna inom design och inredning och inte minst dukning, där trenden visar vad som kommer att finnas på bordet i framtiden.

Från Trenden; Aura of Progress. Foto: Pia Finne

Ambiente Trends 24+ är uppdelad i tre stilvärldar: AURA OF PROGRESS_visionary + elemental, QUALITY OF SILENCE_pure + familiar, SPIRIT OF CRAFT_bold + poetisk. Bakom trenden står trendbyrån bora.herke.palmisano, som har fått i uppdrag att ge sina syn på former, färger och material som kommer att inspirera konsumenter över hela världen under den kommande säsongen.

De tre trendteman utstrålar en visionär aura, hyllar tystnadens lyx och fokuserar på nya kompositioner. Hållbarhet är ännu mer genomgripande i alla stilvärldar och i alla rum i hemmet än tidigare. Samtidigt pågår forskning kring material och ett ökat fokus på återvinning i kombination med spännande estetiska lösningar och hantverket omtolkas och förfinas genom digitala innovationer och 3D-tekniker.

"I osäkra tider handlar det inte om att söka efter en kortsiktig trend. Istället tar Ambiente Trends upp viktiga utvecklingar och fortsätter dem, var och en med sitt eget fokus. En ovanlig användning av material och färger, innovativa teknologier och grundelement, ett hållbart etos och materiella alternativ eller hantverkets mångfacetterade konst sätter sina egna fokuspunkter i år. Alla levande teman förenas av ett försonande perspektiv som bevarar det välbekanta och välkomnar framtiden”, säger Annetta Palmisano, trendexpert på trendbyrån bora.herke. .palmisano.

AURA OF PROGRESS_visionary + elemental sammanför till synes motsägelsefulla element: primal power möter futurism, arkaisk möter hyperinnovation.

AURA OF PROGRESS_visionary + elemental skärper vår uppmärksamhet när det gäller att se saker på ett progressivt sätt och inte minst i ett fascinerande samspel mellan motsatser. Elementär kraft möter futurism, och arkaiska element kombineras med hyperinnovativ teknologi. För digitala och även AI-stödda designprocesser förbättrar traditionella hantverksmetoder. Ekologiska, resursbesparande tillvägagångssätt är avgörande för många designers. Resultaten är inte bara fascinerande och nya, utan också hållbara. Ett levande tema som inspirerar och "grundar" oss på samma gång.

Foto: Pia Finne

I den lysande och levande färgpaletten tycks den digitala världen smälta samman med den fysiska världen – och den sträcker sig från varma toner som violett, intensivt solgult över glödande lava till svala nyanser och ljusfyllda toner som aqua och mineral.

En skimrande molnton samt djupa grå och mörka jordfärger kännetecknar den neutrala paletten. Färggradienter, airbrush-effekter, glastransparenta och suddiga färger förstärker effekten.

Råvaror som trä, stål och sten samt former lånade från naturen förs medvetet samman med futuristiska element. Grova och ojämna ytor är i fokus. Spår av gamla material kan ses i ytdesignen. Även rost kan tjäna som inspiration för ett ovanligt mönster.

Dessutom berikar konceptuella dofter som ljus, diffusorer eller speciella rumsparfymer det levande temat lika mycket som visuella fenomen skapade via innovativt tolkad LED-teknik – till exempel med armaturer som fördjupar ett helt rum i en sann färgglöd.

QUALITY OF SILENCE_pure+familiar tar hänsyn till den växande önskan om lugn, klarhet och en mänsklig miljö.

QUALITY OF SILENCE_pure + familiar upptäcker det speciella i det enkla och speglar behovet av lugn och klarhet. Positiva färger och enkla, hållbara material gör att vi kan uppleva värme, lugn och komfort som äkta lyx. Uppskattningen av befintliga råvaror och arbetet mot en framtid värd att leva i återspeglas i designen. Ett holistiskt levande tema som är puristiskt och lugnande på samma gång.

Foto: Pia Finne

Naturliga färger, soldränkta pasteller och ljusare toner är utmärkande för denna palett; från varma terrakotta- och trätoner och halmgul till neutrala ecru- och sandtoner till svalt grått, blått och salvia. Bekanta material ses tagna ur sitt ursprungliga sammanhang. Äggskal, till exempel, fungerar som utgångspunkt för ovanliga mönster som berättar sina egna historier. Allt återvinns så långt det är möjligt – inte bara trä utan även löv och bark. Kasserade pappersfibrer förvandlas till högkvalitativt handgjort papper och enkla, helt blygsamma och okonventionella resurser från vardagen får ofta ny innebörd.

Transformation förstås i grunden. Många designers arbetar med principerna för cirkulär design och arbetar till exempel med komposterbar bioplast. Dessutom är gränserna mellan design och konst flytande. Individuellt tillverkade föremål hyllar vardagens estetik, njutningen och uppskattningen av enkla ritualer.

SPIRIT OF CRAFT_bold+poetical fokuserar på hantverkets mångfald och sammanför det i uttrycksfulla kombinationer.

SPIRIT OF CRAFT_bold + poetical för samman olika influenser på ett djärvt och poetiskt sätt och kännetecknas av slående former, djärva kombinationer och en sofistikerad färgpalett. Hantverk kombineras med en modern estetik, en distinkt personlig touch och hållbarhet. Dessutom får flexibla produkter och inredningsidéer ett allt större genomslag eftersom de kan anpassa sig till våra föränderliga livsvillkor.

Foto: Pia Finne

Den extravaganta färgpaletten kombinerar en varm bärnsten, cognac och chili-ton med neutral grå och sepia samt med cool lapis lazuli, glasgrönt och turkos.

Hantverksskicklighet och nästan bortglömda material och tekniker ligger till grund för design med en helt unik stil – till exempel kombinationen av koppar och varm emalj, där den glasliknande pulverlackeringen ger materialet ett slående utseende med fantastiska färger och oförutsägbara nyanser. Vintagedesigner och motiv från tillverkarnas arkiv återupptäcks också och omvandlas konstfullt till ny design.

Keramik är ett viktigt material i denna trend med ofattbara designmöjligheter. Särskilt i förhållande till porslin och glas understryker handmålade motiv och handgjorda strukturer deras unika karaktär. Textilier och mattor påminner om konstföremål gjorda med utarbetade hantverkstekniker, självsäkra mönster och applikationer som får produkterna att framstå som storformatsgrafik, collage och reliefer.

Från Aura of Progress. Foto: Pia Finne

Från Quality of Silence. Foto: Pia Finne

Från Quality of Silence. Foto: Pia Finne

Från Spirit of Craft. Foto: Pia Finne

Från Spirit of Craft. Foto: Pia Finne

Denna artikel är en del av ett tema:

Tema: Det vackert dukade bordet

Vacker design, funktionalitet, nya trender och spännande färger möts på det vackert dukade bordet. Här kan du täcka upp med rå keramik, pastellfärgade fina tallrikar och glas gjorda av återvunnet material, för det handlar om att skapa ett personligt uttryck – i butikerna och i hemmet, där allt från tallrikar och glas står med bestick och textilier och spännande designelement som vaser, ljusstakar med mera som kan stå som kronan på verket. Men det vackert dukade bordet innehåller även funktionella och estetiska serveringsfat, skålar och tillbehör.

Relaterat innehåll

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

17.06.2024Designbase.se

Formland Speak Up: Inspiration och kunskapsdelning

29.04.2024Designbase.se

Det vackert dukade bordet

29.04.2024Designbase.se

Ambiente Trends 24+: En iscensättning av tystnadens lyx, nya kompositioner och digitala innovationer

29.04.2024Designbase.se

Kay Bojesen inspirerar på Roskilde

29.04.2024Hamonoya ApS

Sponsrad

Porslin är viktigt

29.04.2024Dottir Nordic Design

Sponsrad

Hos Dottir Nordic design är "att göra en ansträngning" en dygd – även när du dukar

29.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Njut av sommaren i bra stil från Luigi Bormioli

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023