Stort fokus på färger, hållbarhet och hantverk på årets första Formexmässa

Tisdag den 17 januari öppnar vårens stora inredningsevent Formex på Stockholmsmässan. På entrétorget möts besökarna av utställningen ”Dimensions of Colour” skapad av prisbelönta Tekla Evelina Severin, färgernas mästare och tillika inredare. En 250 meter stor rumslig byggnation som är en tolkning av Formex huvudtema Colour vibes. Årets scenprogram innehåller många kända namn som Halvor Bakke, MaxJenny, Ernst Kirschsteiger, Karl Fredrik Gustafsson, Lena Nyholm, Gustav Ovland, Stefan Nilsson, Frida Trendenser och Celia B Dackenberg med flera. På öppningsdagen delas dessutom två priser ut, Formex Sustainability Award och Design Talent.

Över 350 utställare medverkar på Formex och det märks tydligt att det finns ett stort fokus på färger, hållbarhet och hantverk. I augusti lanserades konceptet Nyfiken på branschen som återkommer även nu i januari, det är en satsning på de som funderar på att starta eget eller är i uppstarten. Årets scenprogram har stort fokus på inspiration och kunskap. Nedan listas några smakprov från scenprogrammet:

Norges mest populära inredningsarkitekt Halvor Bakke
Halvor Bakke är en av Norges mest populära inredningsarkitekter, känd som programledare från olika TV-program som till exempel Stugfixarna Norge. Han har designat både inredning och möbler, skapat färgkartor och tapeter, tagit fram sängkläder och lanserat kök. På scenen den 18 januari klockan 12.30 berättar han om alla sina projekt. Läs mer här.

Designer och entreprenören Maxjenny
Maxjenny är en av Nordens mest färgstarka fashion- och möbeldesigners som rör sig fritt mellan de olika disciplinerna. När många designer väljer att hålla låg profil och låta sina produkter tala, talar Maxjenny högt och är själv sitt varumärkes bästa ambassadör. I dag bärs hennes kläder av bland andra Kronprinsessan Victoria, melodifestivalvinnare, operasångare och kända profiler. Hör henne berätta om sin företagsresa, starka tro på sig själv och smartaste strategiknep den 20 januari klockan 10.00. Läs mer här.

Mästerstickaren Celia B Dackenberg talar om två eviga och en rät
Stickningen har allt. Den kräver bara den minimalaste utrustning, två pinnar och en tråd. Ändå kan den utvecklas hur långt som helst, som i formstickning, strukturmönster, skira spetsar, myllrande stjärnor och sprakande flerfärgsbårder. Celia är utbildad vid Konstfack, arbetat som bildlärare på gymnasiet och som redaktör och chefredaktör för tidskriften Hemslöjd. Hon har stickat sedan hon var åtta, och med tiden deltagit i utställningar i Sverige och även i Japan. Den senaste, ”Kulturkoftor & Sagotröjor”, turnerar sedan 2019 i landet. Hör henne tala om ”två eviga och en rät” den 17 januari klockan 15.30. Läs mer här.

Floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson
Floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik kommer att bjuda på smarta tips och härlig inspiration på scenen. Förutom att dela med sig av sin egen trädgårdresa och livet på Eklaholm kommer Karl Fredrik att berätta om olika snittblommor och visa hur man gör den perfekta buketten. Se Karl Fredrik på scenen den 17 januari klockan 14.45 och den 18 januari klockan 11.45. Läs mer här.

Ernst Kirchsteiger
Ernst är tillbaka till scenen för första gången på många år. Han kommer att dela med sig av vad livet bjudit på i det senaste, lite om säsongens trender och om att bli mognare och klokare med åren. Hur håller han kärleken i fokus? Se Ernst den 18 januari klockan 14.30. Läs mer här.

Jan Rundgren presenterar Formex Trender
Designern och kreatören Jan Rundgren presenterar Formex trender för kommande säsong med inspirationsbilder, färgscheman, spaningar och tankar. Detta gör han vid fyra tillfällen och en gång varje dag. Läs mer här.

Vinnarna i ”Best in Show” Design Talent och Formex Sustainability Award
Tjugo designtalanger har antagits till Design Talents och samtliga kommer vara på plats på mässan med sina produkter. Design Talents är en av Formex mest spännande områden och en möjlighet för oetablerade formgivare att ansöka till, bli utvald och få möjlighet att visa upp sina produkter. Den 17 januari utses en av de utvalda designtalangerna till vinnare i ”Best in Show”.

Det nyinstiftade priset Formex Sustainability Award har väckt stort intresse i branschen. Under hösten har utställande företag fått ansöka med produkter och Formex-juryn har nu nominerat nio av bidragen – som sträcker sig från ekologiska fröer till mobilskal och doftljusrefiller. Samtliga bidrag ställs ut på Formex i januari 2023 och vinnaren presenteras den 17 januari.

Mer av...

16.01.2024Stockholmsmässan

Sponsrad

Stockholm Furniture Fair 2024 lyfter lokal produktion, hållbart byggande – och den svenska skogen

25.01.2023Stockholmsmässan

Sponsrad

Stort fokus på färger, hållbarhet och hantverk på årets första Formexmässa

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023