Stilrent och solitt i småländskt stål

En intervju med Johanna Haglund från Domo Design.

Ett bord från Domo Designs rostfria Outdoor-sortiment..

12.02.2018

Johanna Elisabet Bergström, Designbase.se

Johanna Haglund är mer eller mindre uppväxt på sin pappas och farfars mekaniska verkstad i småländska Konga. Och en dag kom hon på idén att använda stålet från fabriken för att tillverka möbler. Efter viss skepsis från omgivningen fick Johanna till sist sin vilja igenom att producera 50 exemplar av den första modellen, ett sideboard, istället för bara ett enda, åt sig själv.

”Jag tänkte att det borde väl vara någon mer än jag som ville ha möbler med tidlös design i hållbara material. Något extra, som man inte hittar någon annanstans”, säger Johanna. Hon visade sig ha rätt, den första säsongen sålde Domo Design hela 650 exemplar i slutändan. Och därefter har företaget stadigt fortsatt att gå från klarhet till klarhet.

Ett hållbart material med lång tradition

Johanna Haglund, VD och grundare för Domo Design. .

Möbelbranschen var ny för Johanna, som var mer van vid industriell produktion, vilket bland annat ställde nya krav på finish och detalj på de färdiga produkterna. Men i det solida stålet hade hon en bra utgångspunkt för sitt varumärke.

”Stål är tidlöst och hållbart. Det är ett material som lever i flera generationer. Dessutom är våra produkter helsvetsade, vilket gör att det nästan inte går att förstöra dem”, fortsätter Johanna och berättar sedan att Domo Designs möbler numera även är testade och godkända av Möbelfakta, vilket är ett starkt kvitto på deras kvalitet och hållbarhet.

En annan aspekt av stålet är dess ursprung och traditionen med stålbruk i Småland. Johanna förklarar att Domo Design arbetar med noga utvalt stål och att hela produktionen sker på plats i fabriken, där hon också har sitt kontor, direkt ovanför produktionslokalerna. Idag märker hon allt mer att kunderna intresserar sig för produktens ursprung och historien bakom, men även att man generellt sett är mer påläst inför ett köp än tidigare.

”Det var annorlunda när jag började, då verkade ingen intressera sig för tillverkningen. Däremot kunde man få frågan om möblerna var reptåliga, men det verkar idag ha gått över till att vara en hygienfaktor, som tas för given mer eller mindre.”

Tidlös design för alla tillfällen

Domo Design består idag av fyra kategorier, som inkluderar hyllor, bord, sittmöbler och utomhusmöbler, där de sistnämnda görs i rostfritt stål. Det går en tydlig röd tråd genom hela sortimentet, med avskalade linjer, en tidlös färgskala och ett stilrent uttryck som är gjort för att hålla över tid. Johanna förklarar att hon är noga med att hålla ihop kollektionen: ”När jag tar fram nya produkter tittar jag mycket på vad vi redan har, och var någonstans vi kan fylla ytterligare ett behov, som fortfarande rimmar perfekt med det vi redan gör”.

Stål är ett material som lever i flera generationer.

Johanna Haglund, VD och grundare för Domo Design

Det har hänt mycket på marknaden sedan Domo Design grundades för ungefär två år sedan och nu vänder sig Johanna allt mer mot offentliga miljöer, där hon ser stora möjligheter för sina möbler, bland annat på grund av de rådande trenderna inom hållbarhet och medvetna val. En annan faktor som skulle kunna spela in är tendensen hos företag och organisationer idag att inreda sina lokaler på ett mer medvetet och ombonat sätt, och lägga samma vikt vid detaljer där som görs i hemmet.

En spännande vår

2018 blir första året för Domo Design att ställa ut på Stockholm Furniture & Light Fair, vilket är ett stort och viktigt steg, dels gällande offentlig miljö men även som ett led i företagets resa mot ökad internationell tillgänglighet. Dessutom ser Johanna mässan som ett bra tillfälle att träffa sina befintliga kunder och övrigt branschfolk personligen, i motsats till enbart digitalt.

På mässan kommer Domo Design också att presentera en helt ny möbelkollektion, än så länge hemlig, och Johanna förklarar att det ligger mycket energi och arbete bakom såväl formgivning som helhetskoncept, inklusive monter, styling och pressbilder. Under hösten introducerades även en stilren och multifunktionell pall i tre olika färgsättningar, och dessutom kommer man längre fram i vår att lansera ett kreativt designsamarbete.

Som om inte detta räckte håller Johanna, tillsammans med sin man, även på att bygga ett eget hus, som de själva har ritat. ”Jag bara tog pennan och började skissa”, säger hon enkelt och förklarar att hon har blivit mer noga med sitt boende och inredningen efter att ha startat upp Domo Design, och att det kändes roligt att nu kunna designa hela huset i samma elegant avskalade stil som hon har för sina möbler. ”Vi har redan planerat in två produktfotograferingar i huset, för Domo Designs räkning, innan det ens är färdigbyggt”, berättar Johanna avslutningsvis.  

Relaterat innehåll

29.05.2024Designbase.se

UMAGE vinner årets Red Dot design award

28.05.2024Designbase.se

Arne Jacobsen på ett svenskt boutiquehotell

18.04.2024Hippie de Luxe

Sponsrad

Smarta vinställ i flera olika utföranden

17.04.2024Designbase.se

Nytt AI-verktyg kan förse konsumenter med IKEA-möbler

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023