Optimism på Stockholm Furniture & Light Fair

Årets möbelmässa i Stockholm blev en positiv upplevelse med intressanta nya utställare, orädda färgsatsningar och hög innovationsnivå.

Den fantastiska Designbaren, designad av formgivaren Luca Nichetto, var en av mässans stora snackisar..

Stockholm Furniture & Light Fair fortsätter locka en allt mer internationell publik. Nära var tredje besökare på mässan i februari kom från utlandet, rapporterar arrangören Stockholmsmässan. Möbelbranschen präglas av optimism efter en lång period med högkonjunktur och flera år av högt bostadsbyggande. På mässgolvet märktes det såväl i stämningen i gångarna som i tillströmningen av nya utställare, orädda satsningar på färg och och hög innovationsnivå på många nyheter.

Trenderna då? Fortfarande handlar mycket om trä med hantverkskänsla. Den lite djupare färgskalan från i fjol med toner av orange, rost och hela skalan av gråtoner lever vidare, med mörkblått som nytt sällskap.

En trend som växte till ett jättefenomen i februari var att återlansera äldre design. Fyrtio- , femtio- och sextiotalets estetik har aldrig varit så välrepresenterad på mässan. Tidigare har traditionsrika företag som Gemla, Sveriges äldsta möbelfabrik, plockat upp äldre modeller. I år hade man sällskap bland annat av Swedese, som visade upp två äldre modeller av grundaren Yngve Ekström. Men designåtervinningen manifesterade sig också med nya utställare. Warm Nordic återlanserade danska femtiotalsklassiker i nya färgskalor. Northern, tidigare Northern Lighting, presenterade flera möbler med mycket femtiotalskänsla och Brdr Krüger ställde ut en ny men starkt femtiotalsinspirerad kollektion framtagen för restaurang Noma. Ett av mässans utropstecken var nylanseringen av Lammhultsägda nittiotalsvarumärket Voice, som fått ett elegant och reducerat samtida formuttryck under designern Mattias Stenbergs överinseende.

En annan stor trend var att lyfta fram hantverk och tillverkning. Ett lyckat exempel var Örsjö Belysnings monter, designad av Folkform, där bilder från tillverkningen visades vid de nya produkterna och hantverkarnas namn lyftes fram tillsammans med formgivarna.

www.stockholmfurniturelightfair.se 

Relaterat innehåll

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

16.07.2024Designbase.se

Expert: Få kontroll över ditt IT-system innan semestern och undvik bedrägerier

19.07.2024Möbelmässan

Sponsrad

Därför besöker IKEA Möbelmässan Göteborg: "Triggar inspirationen!"

19.07.2024Möbelmässan

Sponsrad

Låt inredningen styras av livsstil och känsla: "Imperfekt perfektion"

18.06.2024Designbase.se

Öar av välbefinnande

18.06.2024Designbase.se

Synergi mellan två designuniversum

11.06.2024Designbase.se

Kolon och ByLogstrup i nytt samarbete

29.05.2024Designbase.se

UMAGE vinner årets Red Dot design award

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023