Not just a pretty face!

Linneprodukter är inte enbart slitstarka, vackra och tidlösa. De är också produkter som tillverkas med begränsat avtryck på miljön. En motståndskraftig växt som kräver låg vattenförbrukning. Nyfiken på att veta mer?

Linne- ett hållbart materialval för dig och miljön.

Linet - ett smart val

Linet är ett material som har använts sedan stenåldern och som idag kommit att bli vårt mest naturliga och äldsta växtfiber. Materialet är slitstarkt och gör ett förhållandevis litet avtryck på miljön. Detta grundar sig på en rad faktorer. Bland annat är det motståndskraftigt mot både sjukdomar och skadedjur. Därmed krävs inget bekämpningsmedel vid odling och ytterst lite gödning, varvid påverkan på miljön vid odling hålls låg. Den låga vattenförbrukningen gäller dock inte enbart vid odling utan även vid beredning.
Linstråt består av en stam av träfiber med linet som omhuldar stråt, ungefär som barken på ett träd. Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne. En del i bearbetningen av linet, för att kunna skapa linnet, kallas för rötning. Det vill säga att linet fuktas för att ruttna. Vid rötningen tar man tillvara på linfibern. Hela fibern/stråt från roten till toppen, är det som kallas ”långlin”. Detta är det allra finaste och det som som används till det vackraste av linprodukter, som Klässbol exempelvis använder.
Vanligtvis använder man metoden landrötning. Detta innebär att man låter linet ligga utomhus på marken och fuktas av daggen. Där utvecklas rötsvamparna som krävs helt naturligt, inget extra vatten krävs och ingen skada görs på miljön. Därefter bråkas och skäktas linet, vilket innebär att linskälkarna krossas för att separera de långa och korta fibrerna från varandra.

Klässbols Linneväveri är rekommenderat av Naturskyddsföreningen genom märkningen Bra Miljöval. Ett erkännande som betyder lika mycket för dem som tillverkare som det görs för dem som odlar och i slutändan för konsumenten.

I bild ovan Säter i oblekt av Jennie Adén.
Foto: Matilda Werngren

12.09.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Kuddar för hela slanten!

10.08.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Vi förbereder oss inför höstmys

25.07.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Duka klassiskt med blåa toner året om

07.06.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Skäm bort dig själv i sovrummet!

18.05.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Klässbols + Tiger of Sweden= årets modenyhet

26.04.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Not just a pretty face!

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023