Mångfald och samvaro under den kulinariska sommaren

Nya grillmodeller med fler funktioner utvecklades ständigt, som säkerställer att maten grillas till perfektion med en knapptryckning. Det finns hybridgrillar, gas-, kol- och elgrillar. De kan styras via Smartphones och kan idag nå temperaturer på 500 grader. Uteköket är också i fokus, eftersom det handlar om att skapa sommarkomfort och atmosfär.

Foto: 123RF.com

Vad kan vara bättre än att äta tillsammans och göra uteplatsen till sommarens sociala samlingspunkt? Och det finns gott om alternativ för ny takläggning vid försäljning av trädgårdsgrillar, grillar till balkongen, portabla versioner och ända fram till de stora uteköken.

Det sätts bl.a. fram till den kommande spoga+gafa i Köln 16-18 juni 2024, där fokus kommer att ligga på trädgårdens nya prylar och grillar, och samtidigt på den gröna industrins ansvar att bidra till att forma en hållbar och hälsosam miljö.

Hybridgrillar som använder både gas och kol är en nyhet, precis som en ny generation av elgrillar med massor av alternativ ses. Värme för direkt eller indirekt grillning och bakning är tillgänglig med en knapptryckning. Dessutom kan temperatur- och självrengöringsfunktionen ställas in exakt.

Kompakta men ändå högpresterande grillar kan även implementeras i små utrymmen. Även pizzaugnar finns med en portabel design som möjliggör en medelhavsatmosfär på terrassen eller campingsemestern.

De med mer utrymme kan utöka sina matlagningsmöjligheter utomhus med modulära köksenheter, det vill säga fullt utrustade utomhuskök som kombinerar matlagning med design och den gemensamma upplevelsen.
När vi pratar ansvarsfull design innebär det fler valmöjligheter för användarna och när det kommer till grillar till trädgården och balkongen är mångfalden stor både i förhållande till användningsområdena och de nya apparaterna.

De nuvarande grillmodellerna kan laga nästan allt från minutbiff till pulled pork och pizza. Dessutom finns det keramiska grillar som möjliggör olika tillagningsalternativ och som är lämpliga för matlagning, bakning och rökning.

Dessutom kan nya tillbehör monteras individuellt och kombineras med grillar från olika märken, och de nyare grillarna är designade för att enkelt integreras i andra tillverkares utekök eller helt enkelt göras om från en stågrill till en bordsgrill.
De ökade kraven på ansvarsfull användning gör också elgrillar mer och mer attraktiva och framför allt är de ett rent grillalternativ i stadsmiljön.

Foto: 123RF.com

De nya modellerna har också ökat effektiviteten och kan nå temperaturer på upp till 500 °C. Med en digital precisionstemperatur kan grillad mat tillagas till perfektion med en knapptryckning.

Kompakta modeller för balkongen har också vidareutvecklats och har idag många funktioner såsom möjligheten att ångkoka grönsaker eller ge köttet en snabb brynning.

Det finns till och med rent elektriska pizzaugnar för små ytor utomhus, och prylar som app-styrda termometrar eller USB-portar för laddning av Smartphones gör njutningen av att grilla med strömförsörjning attraktiv även för den yngre generationen.

Komfort för alla och ny naturlighet

Men trädgården har många funktioner som kompletterar matlagningen. Det är ett område för fritidsaktiviteter, en mötesplats för familj och vänner, samt ett rekreationsområde och en plats för reträtt. Därför måste uteområden utformas för att passa alla generationer och för alla dessa aktiviteter. Friluftslivet ska vara så trevligt som möjligt för både unga och gamla. Detta betonas i trenden från spoga + gafa.

Utemöbler, parasoll eller trädgårdsredskap som är funktionellt optimerade och lätta att använda erövrar på så sätt uteplatsen och ansvarsfull design gör livet i trädgården enklare: det handlar om ergonomiskt formade sittmöbler, solstolar, planteringsbord för barn eller modulära soffor som kan sammansatta för att passa kraven och budgeten, är bara exempel på extra komfort utomhus.

Samtidigt präglas friluftslivet av en ny naturlighet. Trädgårdsmöbler med rundade, organiska former och skapade av naturliga återväxande råvaror som rotting, bambu eller äkta trä ger terrasser och balkonger en autentisk karaktär. Metall eller plast kombineras ofta med naturmaterial för att skapa en varm look.

Gräs och växter, bin och fjärilar är populära motiv för trädgårdstillbehör, till exempel på kuddar, mattor eller lampor, och vertikala växtsystem förvandlar även de minsta balkongerna till gröna utomhusoaser, samtidigt som frodiga hängande växter livar upp inomhusutrymmen.

Denna artikel är en del av ett tema:

Tema: Sommarens kulinariska utomhusupplevelser

Grillen är ute och det är dags att skapa trevliga kulinariska upplevelser i trädgården och på balkongen med familj och vänner. Därför är det också dags att skapa grillkul i de danska design- och inredningsbutikerna och det gäller allt från utekök till den lilla elgrillen till balkongen. Medan många danskar svär vid den välkända kolgrillen har andra fallit för gasolgrillen med dess fördelar. Vi inspirerar till trivsel i trädgården och ger bra information som kan föras vidare till de många konsumenter som ser fram emot att uppfylla sin sommardröm.

Relaterat innehåll

24.04.2024Designbase.se

Heimtextil samarbetar med Patricia Urquiola 2025

23.04.2024Designbase.se

Fyra makrotrender för de kommande åren

18.03.2024Denwax/Hair Care

Sponsrad

Naturlig skötsel av trädgårdsmöbler

18.03.2024FDB Møbler

Sponsrad

Nyheter från FDB Møbler: Sammen-serien utökas med ett vackert, runt trädgårdsbord

18.03.2024GARDEN LIFE ApS

Sponsrad

Upplev glädjen med att odla grönsaker i trädgården

18.03.2024GARDEN LIFE ApS

Sponsrad

Gör långa sommarkvällar lite varmare och mycket mysigare

18.03.2024Designbase.se

Utelivet är "in"

18.03.2024Designbase.se

Skapa mysiga oaser i uteplatsen

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023