Klässbols Linneväveri en textilskatt

Klässbols Linneväveri drivs av viljan att föra klassiska mönster in i framtiden och samtidigt vara med och skapa ny modern textilhistoria. I över 100 år har traditionen vårdats. Numera driver tredje och fjärde generationen väveriet. Ta del av historian!

Vacker dukning med Duk: Flätan - oblekt Servett: Rustik servett - vit.

Klässbols Linneväveri vilar på en grund bestående av sann hantverkskunskap, hårt arbete och en gnutta beundransvärd galenskap. Hjalmar Johansson, farfars far till nuvarande generation som ansvarar för driften av väveriet, hade varit verksam inom spinneri och väveri sedan 9 års ålder och fick 1918 en förfrågan om att bli vävmästare i dåvarande ullspinneri och väveri i Klässbol. Han hade vid denna tid hunnit bli 34 år och utbildat sig vid vävskolan i Borås samt arbetat vid bla Borås Jacquardväveri där han tillskansat sig erfarenhet och kunskap kring linet. Ullspinneriet som Hjalmar blev involverad i ställde han inte något större hopp till. Hans övertygelse låg i att linet var framtiden och lade grunden till det vi idag ser som Klässbols Linneväveri år 1920. Under kvällstid vävde han linnelakan och linnehandukar på hemmets vävstol och började så smått arbeta upp en egen kundkrets. Denna ökade succesivt och redan 1921 införskaffades den första mekaniska vävstol, som även denna placerades i hemmet. Ett hem som redan innan vävstolens intågande var trångt för Hjalmar, fru Augusta och deras åtta barn.  Vävstolen tronade i vardagsrummet och för att skapa plats åt den efterlängtade jacquarden, fick man göra hål i taket upp till sovrummet!
På detta vis skapade Hjalmar förutsättningarna för Klässbols Linneväveris framtid. Den mekaniska vävstolen i det lilla hemmet, en målmedvetenhet och idogt arbete skapade möjlighet för ytterligare expansion och 1924 köptes ett soldattorp dit verksamheten flyttades. Inte anade han då att han skulle lägga grunden för ett varumärke som skulle drivas vidare av kommande generationer, komma att bli ett internationellt varumärke, hovleverantör och tillika leverera alla dukar och servetter till den årliga Nobelmiddagen i Stockholms stadshus. Ett deltagande från Klässbols Linneväveris sida som för övrigt firar 30-årsjubileum i år. Inte heller anade han att Klässbols Linneväveri skulle arbeta med några av Sveriges främsta formgivare och erhålla formutmärkelser.

Klässbols Linneväveri från Värmland är sannerligen en saga som är sann.

12.09.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Kuddar för hela slanten!

10.08.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Vi förbereder oss inför höstmys

25.07.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Duka klassiskt med blåa toner året om

07.06.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Skäm bort dig själv i sovrummet!

18.05.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Klässbols + Tiger of Sweden= årets modenyhet

26.04.2022Klässbols Linneväveri

Sponsrad

Not just a pretty face!

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023